Grčka leto – turističke informacije

Smeštena između Jonskog, Sredozemnog i Egejskog mora, Helenska republika se nalazi na najjužnijem delu Balkanskog poluostrva. Mala je po površini teritorije, ali na listi država sa najdužim obalama zauzima čak 12 mesto u svetu i drugo u Evropi. Matematički prikazano to izgleda ovako, kopnene granice su joj duge ukupno 1.288 km, a obale neverovatnih 13.676 km.

Bila je kolevka moderne, zapadne misli starog kontinenta, a danas je najjača turistička država Evrope koja pored prirodnih lepota otkriva i kulturne etape naše civilizacije. Pa pogledajmo neke od njih, jer sezona za letovanje 2020. je počela!

Najveći deo kopna je pod planinama, najviši vrh je na planini Olimp sa 2.911 metara nadomrske visine, podno koje se nalazi omiljeno letovalište srpskih turista Olimpska regija. Leptokarija i Paralija leti postanu druga Srbija. Napomenimo da je Olimp, planina središnje Grčke, i ne treba je mešati sa Olimpijom mestom u kojem su održane prve Olimpijske igre na krajnjem jugu države.

Halkidiki je druga po masovnosti destinacija Grčke, a Polihrono na Kasandri je tipični grad kako letnji turizam na ovom poluostrvu izgleda. Zanimljiv podatak je da, iako imaju nešto manje od 11 miliona stanovnika, godišnje, Grci ugoste skoro 20 miliona gostiju i inkasiraju od 20-30 milijardi Eura po sezoni za svako leto.

Putopisi i predlozi za godišnji odmor 2020. u Grčkoj su dati ispod, a verujemo da kako sezona počinje, tako će se naši putopisi uvećevati! Ukoliko neko želi da podeli svoja iskustva iz Grčke sa nama, neka nam piše na milan.ttgroup@gmail.com.

U svesti onog ko poznaje Grčku, neotuđivo su povezane sledeće asocijacije sa ovom državom ako želite da u potpunosti uživate u vašem letovanju:

Grčki mitovi na vazama1. Antička zaostavština. O njoj saznajemo još iz detinjstva kroz strogrčke legende, a kasnije, kroz filozofske pravce, lik i delo Sokrata, Platona, Aristotela, Sofokleovih drama, mitologije o Zevsu i ostalim paganskim Bogovima i Boginjama. Udžbenici filozofije, logike, drame, istorije umetnosti, arhitekture, počinju i danas mudrim mislima ovde nabrojenih genija. Jedna od realnih bajki jeste poseta najpoznazijem svetilištu i proročištu uDelfima.

Teoretičari istorije religije idu dotle da mit o Herkulesu kao sinu vrhovnog Boga Zevsa i obične žene, junaka, koji u tragedijama toga vremena umire i ustaje iz mrtvih vide kao klicu i plodno tle za uobličenje glavne ideje o Hristu i Hrišćanstvu, koja se javlja nekih 5 vekova kasnije.

Demokratija2. Demokratija, ali i prvi oblici demokratskog načina uređenja države sinonim su za rano grčke gradove polise. Još pre više od 25 vekova, na ovim prostorima građanska većina je birala vladajuću oligarhiju neposrednim putem što je i danas izazov nekim zemljama.

Olimpijske igre3. Olimpijske igre, možemo ih podeliti na tradicionalne i moderne. Prve olimpijske igre počinju negde oko 4. veka pre nove ere, i posle više od 7 vekova kontinuiteta bivaju ukinute odlukom hrišćanske vlasti 393. godine. Razlog ukidanja je sprečavanje elemenata paganizma, jer igre su održavane u čast Boga Zevsa.

Međutim, duh i ideja ovih igara nije mogao biti ugušen, pa posle skoro 15 vekova olimpijske igre su opet obnovljene i prve moderne su održane 1896. godine u Atini. Danas postoje letnje i zimske olimpijske igre, a održavaju se neizmenično na svake dve parne godine.

4. Akropolj kao gornji grad i utvrđenje u Atini sa svojim Partenonom, Erehteonom i ostalim hramovima sinonim je i početni primer klasične škole grčke arhitekture.

Metaxa5. Sa stanovišta ukusa i mirisa svakako vredi spomenuti sulvaki, ili ražnjiće, a svi su čuli i vole giros, grčku salatu i masline. Najpopularnija pića su Uzo koje po ukusu podeća na našu mastiku, zatim čuvena rakija pod brendom Metaxa, a o epirskim i tesalijskim vinima može da se priča nadugačko i naširoko.

Valja napomenuti da je Metaxa vrsta brendija koji se dobija od posebne sorte crvenog grožđa sa dodatkom karamele, a u trgovinama se prodaje u starosti od 3, 5 i 7 zvezdica. Ovo piće se može smatrati i najboljim suvenirom koji možete poneti kući, a odlično je za skraćenje dugih zimskih dana do ponovnog dolaska na more.

Narandže kao voće nisu samo najprodavianiji plod, već i ukras gradova pa recimo u većini primorskih gradova dočekaće vas drvoredi narandži, a one najradoznalije će i ugostiti.

Melina Merkjuri6. U ovoj tački dotaći ćemo zvuk koji potiče iz Grčke. Sirtaki je ples, odnosno balet, a buzuki je instrument nalik našoj tamburici. Za promociju zvuka Grčke širom sveta, neraskidivo je povezan i zaslužan Mikis Teodorakis, savremeni grčki kompozitor i jedan od lidera u otporu protiv vojne hunte tokom druge polovine dvadesetog veka. Još kao mali bez ikakvog instrumenta pisao je pesme, a svetsku slavu stekao je komponujući muziku u filmovima „Grk Zorba“ (1964), „Z“ i „Serpiko“. Poslušajte ove tonove, a pod ovom tačkom moramo dotaći još jedno veliko ime zaslužno za kreiranje svesti o modernoj Grčkoj državi.

Reč je o čuvenoj glumici Melini Merkjuri koja je bila veliki borac za iskonske vrednosti demokratije pod vojnom huntom od 1967-1974. Stvarala je u egzilu u Americi. Vojna hunta joj je zbog političkih izjava ukinula državljanstvo, pa tim povodom se i danas pamti njen odgovor novinarima. Na pitanje, čija je državljanka, Melina Merkjuri je odgovorila:

„Rođena sam kao Grkinja, i umreću kao Grkinja!“.

Grčka zastava7. Iako su sedam čuda antičkog sveta prirodna za ovaj broj, ovde ćemo dotaći nešto drugo. Sve gore nabrojano uobličeno je danas u jedan simbol, u Grčku zastavu. Kao što zante, a i sama slika govori, glavni motiv na zastavi su plave trake na belom platnu.

Simbolika je sledeća: i ovde je Krst simbol pravoslavlja, religioznost je naglašena u celoj zemlji, pa za vernike jedan od saveta je da tokom boravka, nedeljom odete na molitvu sa Grcima u crkvu. Sama simbolika linija vezuje se za vreme Vizantije, a plava i bela boja predstavljaju tirkizno plavetnilo grčkog mora i razuđenost obale i ostrva.

Vratimo se sada pragmatičnim podacima. Turističke informacije o Grčkoj za sezonu letovanja podelili smo u tri celine.

  1. Prvu celinu čine detaljni putopisi sa obiljem fotografija i video klipova čiji linkovi su poređani ispod.
  2. Drugu celinu čine diskusije na turističkom forumu o Grčkoj , gde se u jednoj pozitivnoj atmosferi razmenjuju iskustva, utisci, fotografije i video klipovi i ostale zanimljivosti.
  3. Treći deo je servisnog karaktera i tu se nalaze informacije o vremenskim prognozama i temperaturama mora, kartama, rečnicima i tako redom.

Najbitnije informacije kada birate aranžmane za leto u Grčkoj:

Administrativno, Grčka je podeljena na 13 periferija, a sa istorijsko geografskog aspekta najčešća klasifikacija je na sledeće oblasti: Trakija, Egejska Makedonija, Epir, Tesalija, Atika, Peloponez, Krit, grupacije Grčkih ostrva (Jonska ostrva, Istočno egejska ostrva, Severno egejska ostrva, Kikladi (čuveni Santorini), Dodekanez, Eubeja, Sporadi, Saronska ostrva i Krit).

Za više detalja pogledajte mapu Grčke.

Pogledajte i video reportaže:

– Sve o Skijatosu,
– Volos i Pelion,
– Rasjka plaža na Taososu,
– Ostrvo Mikonos za one koji vole da sanjaju,
– Ostrvo Astipalea,
– Rodos

Nekad je grčki jezik bio podeljen na jezik intelektualaca ili jezik elite i jezik naroda. Danas, postoji samo jezik naroda, vodiči kažu da je lak za učenje i konverzaciju, a komplikovan za pisanje, jer pored slova morate pozicionirati i akcenat. U Grčkoj pravilno pišu samo intelektualci, a korisna aplikacija za ovu svrhu je grčko srpski on line rečnik i forumska temu najkorisnije fraze u grčkom.

Na TURISTIČKOM FORUMU O GRČKOJ postoji velik broj tema o iskustvima pri poseti ovoj antičkoj zemlji. Ukoliko imate zanimljivo pitanje, preporuku ili iskustvo, slobodno ga iznesite u novoj ili postojećoj temi, jer ovakve informacije su dragocene budućim putnicima.

Korisni servisi su vremenska prognoza Grčke, kao i vremenske prognoze za najveća turistička mesta: Paralija, Zakintos, Krf, Krit i tako redom.

Na kraju, jedna zanimljivosti iz opšte kulture, a vezano za slavnu grčko-srpsku istoriju:

Grčki i srpski narod su imali slične sudbine. Pod Dušanom Silnim živeli su za kratko zajedno, a onda im se desilo tursko ropstvo, balkanski ratovi, prvi i drugi svetski rat. O ovome svedoče spomenici kulture poput Plave Grobnice na Krfu, Zejtinlika pored Soluna i tako dalje.

Ali postoji još nešto, nešto mnogo starije i mnogo vrednije. Stručnjaci kažu, da kad bi sva blaga srpskih svetinja stavili na jedan tas, a na drugi samo hilandarske, ovaj drugi bi prevagnuo.

Manastir Hilandar, je zadužbina Stefana Nemanje, i jedan od 11 manastira Svete gore. Sveta gora je danas crkvena država na poluostrvu Atos. Ovo je jedina država na svetu u kojoj se ljudi ne rađaju, već samo umiru. Sveta gora sa popularnim krstrenjem oko nje, u sakralnom smilu reči je pod jurisdikcijom vaseljenskog patrijarha i carigradske patrijaršije.

Na pitanje šta dalje, možemo samo reći, čeka nas novo toplo leto. Tokom sezone 2020. očekujemo novi dizajn, a uskoro i posebnu kategorija za Grčka ostrva.

Naša misija je stvaranje nezavisnog putnika, gde je osnovna ideja organizacija znanja sa ciljem da uspete da što jeftinije posetite i doživite što više destinacija. Pratite nas na socijalnim mrežama ili na našem blogu i čeka vas mnogo impresivnih prezentacija o lepotama Grčke!