Grčka leto - turističke informacije

Polihrono – za leto na istočnoj obali Kasandre, Halkidiki

Simbol gradića
Simbol gradića

Posmatran iz vazduha Halkidiki podseća na Posejdonov trozubac. Ova tri poluostrva popularno se nazivaju prsti ili kraci. Prvi prst se zove Kasandra, zatim sledi Sitonija, a treći je Atos sa Svetom Gorom i srpskim Hilandarom.

Poluostrvo Kasandra u jednoj rečenici možemo opisati kao destinaciju prelepih pejzaža u kojima četinarske šume preko peskovitih plaža dodiruju proziran i topao Egej.

Na Kasandri se nalaze nekoliko za Srbe omiljenih mestašca: Kalitea, Polihrono, Pefkohori, Hanioti. Samo se jedno od njih nalazi baš na sredini istočne obale Kasandre i Toroneos zaliva. Pogađate, u pitanju je Polihrono.

Kako doći u Polihrono

Kada pređete Makedoniju, posle graničnog prelaza Evzoni, skrenite na drugom isključenju desno, prvo je za Edesu. Onda vozite do Soluna kojeg morate obići po kružnom prstenu na prvom putokazu za Halkidiki. Vozeći po obilaznici ne odvajate se na auto put za Kavalu, već pratite putokaz za Halkidiki i Nea Moudaniju (Nea Mudanija ili Nova Mudanja).

Nea Moudanija je najveća luka na Halkidikiju, te kao takva je sve vreme prisutna kao tačka od interesa na auto putu. Od Soluna prema Moudaniji prikazivaće se prelepi motivi belih solunskih kuća i mora. Nea Modaniju ćete primetiti po velikoj pravoslavnoj crkvi. Od Soluna do Nea Moudanije ima oko 50 kilometara.

Kliknite za veći prikaz mapeNakon toga pratite putokaz za Kasandru i krenuće da se smenjuju Potideja, Nea Fokea, Kalitea, Kriopigi i konačno Polihrono.

Ograničenje u naseljenim mestima Grčke je 50 km/h, a policajce nismo videli. Obično kroz centar svakog od ovih seoca ili turističkog mesta prolazi regionalni put, a svako od njih ima jedan do nekoliko semafora. Put je u dve reči u sasvim solidnom stanju. Kliknite na sliku levo da dobijete detaljnu mapu Kasandre.

Zašto Polihrono i šta videti

Polihrono, to malo simpatično mestašce, nametnulo se kao odlična destinacija za porodice sa malom decom. Blizina šuma i položaj Halkidikija učinili su ga veoma prijatnim kad su temperature u pitanju.

Vetrić ume da pirka, da se leti videti koji oblačić, a kiša i ako se desi, bude u trajanju od desetak minuta i to često noću. Orjentacija na istok govori da je u popodnevnim časovima čak i sunce osetno mekše, te gostoljubivije i nežnije na beloj koži srpskih turista.

Polihrono

Samo Polihrono nije bogato antičkom zaostavštinom. Ali, zato je za turizam prilagođen Srbima, i ništa ne fali. Pored četiri samoposluge, desetak taverni, ima nekoliko pekara, picerija, poslastičara, apoteka. U Polihronu se nalaze dve crkve. Jedna podseća na ranohrišćanske bazilike, a druga je mnogo veća i stalno otvorena ako želite da zapalite sveću. Van sezone ovo mesto ima oko 900 stanovnika.

Pekara Bread and BreakfastBrza hrana
Pekara i kultna brza hrana kod Doktora

Stara crkvaNova crkva
Stara i nova crkva

Šetalište se nalazi uz plažu, te za vreme večere prenosi onaj romantnični trenutak.

Cene hrane i pića u Polihronu

Brza hrana najbolja je kod „Doktor“-a, a preporučujemo teleću čorbicu, svinjski giros i posebno pripremani krompir. Od restorana najbolje je odlučiti se za Kapetanios, bilo da ste za neki morslki specijalitet ili jednostavno za picu. Poslastičara Cafe Cafe ponudiće vam ukusne deserte po ceni od 3 Eura. Odlični grčki sladoled prodaje se po ceni od 1.2 Euro po kugli. Ceđena narandža je 1.5 Eura po čaši. Sa aspekta pekara u Polihronu postoji pekara iz lanca „Bread and Breakfast“, tako da nećete imati dilemu ni po pitanju peciva. Meniji u restoranima postoje i na srpkskom jeziku.

Tu su piljara i mesara, sve što treba za one koji borave u studijima, a za više detalja koliko šta košta pogledajte forumsku diskusiju cene hrane i pića u Grčkoj. Ako želite u veći supermarket, prvi se nalazi na izlazu iz Haniotija, a drugi, odnosno Lidl na 3 kilometara od Kalitee prema Solunu. Savetujemo vam da posetiti i jedan i drugi.


Korzo uz more

Noćni život u Polihronou praktično ne postoji. Posle ponoći sve utone u san, pa ako ste došli na odmor da pronađete mir na pravom ste mestu. Na pet kilometara južno kreće Hanioti sa svojim diskotekama, i naglašenim noćnim vibracijama, pa u zavisnosti od ličnih potreba, birajte i mesto gde ćete provesti svoje leto.

Polihrono u video panorami:

Šta posebno probati u Polihrono

Ono što vredi probati je med od borovih iglica. Raznovsni ratluci i domaća slatka od smokvi su poseban delikates. Suvo i kandirano južno voće iznosi se na ulicu u večernjim satima. Cene su od 7-10 Eura za kilogram. Ako ste enolog, izbor domaćih vina nije mali. Naravno, ne zaboravite da kupite masline, maslinovo ulje, uzo ili metaksu. Zatrebaće sigurno tokom hladnih zimskih dana.

Suvo voćeDomaće slatko, specijalitet Kasandre
Suvo voće i domaće slatko

Plaže Polihrona – odlične za porodice sa decom

Gradska plaža je šljunkovita, ali u pitanju je sitniji šljunak u kombinaciji sa peskom. Upotreba ležaljki je uslovno besplatna, al naravno, kao i u celoj Grčkoj, morate naručiti piće ili sendvič koji se kreću od 2-4 eura u zavisnosti od lokala koji upravlja tim delom plaže. Postoji i deo plaže gde imate prostora da sami donesete ležaljke i suncobrane, pa ko šta voli nek izvoli.

Gradska plaža pred sutonGradska plaža nakon sutona
Gradska plaža pre i nakon sutona

Temperatura mora u avgustu je više nego topla, tako da nema potrebe za period prilagođenja, u vodu odmah mogu i bebice. Dubina se povećava postepeno, što je idealno za porodice sa malom decom. Gradska plaža Polihrona ima plavu zastavu. Dodatni gušt je da posle dužeg kupanja uživate u ukusu slatkih i svežih krofni koje se rekordno brzo tope u ustima.


Šetačka zona

Honorarni izleti

Za honorarne izlete ako leto provodite u Polihrono, naši saveti su:
– prošetajte do jezera kornjača, ne zato što je jezerce tipa oaze uokvireno maslinjacima, već zato što treba zavoleti hiking, ali i doživiti kontinentalnu Kasandru.
– Šoping u Solunu je standardna tura za goste koji dolaze autobusom. Ako ste kolima, u povratku proći ćete pored šoping mola Kosmos, te nemojte trošiti poseban dan na ovu aktivnost.
– Krstarenje Toroneos zalivom detaljno smo opisali u video blogu,
– Krstarenje oko Svete gore je takođe nešto nezaboravno
Prognozu vremena za Polihrono pratite ovde

Polihrono smeštaj

Od srpskih turističkih agencija primetili smo Tim Travel, Barćino Travel, Serbonu kao i njihove subagente. Što se gostiju tiče, po nacionalnoj pripadnosti dominiraju Srbi, možda i 60 posto ukupnih gostiju. Drugi po brojnosti su Makedonci koje Grci još uvek ne vole zbog problema oko prisvajanja antičke zaostavštine. Zatim idu Bugari i tako redom. Grci masovno dolaze vikendom, pretežno Solunjani, jer njima je cela istočna obala Kasandre udaljena ne više 100 kilometara ili nešto manje od dva sata vožnje.

Hotel Vila PanoramaSpiros i Milan Todorović
Hotel Vila Panorama i njegov vlasnik u crvenoj majci

Smeštaj je baziran na nekoliko hotela i mnogo vila koje nude studija i apartmane. Cene dvokrevetnih studija u sezoni idu od 30 do 50 Eura u zavisnosti od udaljenosti i pogleda na more. Naša preporuka je Hotel Vila Panorama. Nalazi se na brežuljku iznad centralnog semafora u Polihronu.

Sa terase možete uživati u predivnom pogledu na celo Polihrono, ostrvo Kornjača i Sitoniju u daljini. Vila ima svoj bazen, letnji bar sa besplatnim domaćim pićima za sve goste. Od 10 ujutru do 10 uveče odličan Amstel, frape, kole i oranžade koliko želite. Još jedna posebnost su animatori i svakodnevni program za decu i odrasle, pa uzmite i ovu činjenicu u razmatranje kada budete planirali vaše novo letovanje.

Kakvi su vaši utisci iz ovog malog mesta? Nastavimo druženje na forumskoj temi ovde!

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4 (3 votes)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *