Foto Blog

Jezero kornjača na Kasandri

Kasandra sa živopisnim borovim šumama koje lagano uviru i uobličavaju prozirno plavu obalu ovog dela Egeja i Halkidikija jedna je od najmasovnijih destinacija za turiste iz Srbije. U narednim tekstovima biće puno detalja o plažama i destinacijama istočne i zapadne obale Kasandre, a u ovom putopisu jedan neuobičajan savet.

Kasandra, maslinjaci i borovi
Kasandra, maslinjaci i borovi

Naime, ako letujete u neko od mesta Pefkohori, Hanioti ili Polihrono evo saveta za jedan dobar i jeftin honorarni izlet.

Hiking, ili u prevodu na srpski, pustolovna dugometražna šetnja je sve izraženiji vid održivog turizma. Hiking zbog svoje opuštene i jeftine dimenzije dobija sve više sledbenika. Ako ste osoba iz ove priče, odvojite jedno prepodne za upoznavanje „kontinentalnog dela Kasandre“, i pravu percepciju prvog prsta, šetnjom do jezera Kornjača.

planinski vrh iznad Polihrono
Upečatljivi planinski vrh iznad Polihrono

U scru Kasandre šćućurilo se malo jezerce endemskih kornjača pod nazivom Mavrobara.

U pitanju je mala bara, može se reći čak i barica koja okuplja nekoliko vrsta planinskih kornjača, ptica i nešto slatkovodnog sveta. Jezerce je odista malo, pa samim tim je izazovno za pronaći ga.

Mavrobara
Mavrobara

Kako stići u Mavrobaru

Možete pogledati na lokalnim mapama ili Google Earthu gde se nalazi, a put je sledeći. U Polihronu put planine skrenete na glavnom semaforu. Odatle imate stotinak metara asfaltnog puta kog smenjuje planinski makadam pogodan pre svega za terenska vozila. Cela staza je dugačka negde oko tri kilometara.

Smenjuju se prelepi pejzaži borove šume, maslinjaka, proviruju pčelinjaci, dominira panorama ka zalivu Kriopigi i susednoj Sitoniji. Iz ugla specijaliteta, Kasandra je poznata po borovom medu i domaćem slatku. Staza nije obeležena, ali idete na svakoj planinskoj raskrsnici samo desno i nema greške.

Onda se odjednom u kotlini nekoliko brda prikazuje mala oaza. Stigli ste na jezerce Mavrobara. Nalazi se na samo 300 metara nadmorske visine. Kornjače plutaju, ptičice cvrkuću, žabe krekeću, nekako podseti na domaću idilu napuštenih meandara uz reku. Napravite par sličica pa nazad u Polihrono. Naša procena je da za posetu jezeru kornjača treba oko dva sata pešačenja ili oko pola sata vožnje kolima.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: