Foto Blog

Fotograf za venčanje – evo kako izabrati najboljeg?

Fotografija sa vencanja
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Venčanje predstavlja jedan od najvažnijih trenutka u svačijem životu, a te lepe trenutke ćete decenijama kasnije pamtiti i prisećati se uz pomoć fotografija. Zato je od velike važnosti da odaberete pravu osobu za ovaj posao. Stoga, pružamo vam nekoliko osnovnih saveta kako odabrati fotografa za venčanje.

1)   Počnite na vreme sa potragom za fotografom

Mnogi zanemare ovu činjenicu, pa počnu sa traženjem fotografa u zadnji čas i tek onda traženje fotografa može biti problem. Zato je uvek preporuka da se sa celokupnim planiranjem venčanja počne blagovremeno, a nikako dva tri meseca pre nego što treba da se održi.

Takođe, uzmite u obzir da su najkvalitetniji fotografi skoro uvek bukirani, nekad i do godinu dana unapred. Možete krenuti da se raspitujete za fotografa od godinu dana do šest meseci pre venčanja.

Na taj način izbeći ćete stresne situacije i razne druge neprijatnosti ako se ne dogodi nešto neočekivano. Zapamtite: u planiranju venčanja se skoro uvek desi nešto neočekivano, ali ako ste blagovremeno sve sredili moći ćete izaći iz takve situacije bez problema.

Postepeno planiranje će vam obezbediti da baš fotograf koji vam se dopada bude slobodan onda kada je vama zakazano venčanje.

Ništa gore nego od situacije da ste se zaljubili u slike nekog fotografa, a on je već bukiran. Zbog drugih obaveza sa planiranjem nemate toliko vremena da istražujete stilove drugih fotografa i na kraju završite sa nekim koji vam se ne dopada posebno ili koji vam je dodelila sala za venčanja ili opština.

2)   Gledajte izloge u fotoradnjama i sajtove fotografa

Pretražite koji se sve fotografi u vašem gradu ili okolini, ako je to potrebno, bave fotografisanjem venčanja. Naglasićemo još jednom: neophodno je da se vaš fotograf bavi baš fotografisanjem venčanja! Potrebno je da u tome imaju duži niz godina iskustva, kao i sajt i odštampane fotografije koji mu služe kao portfolio.

Fotografija venčanja je poseban tip fotografije, zato je neophodno najpre proveriti kako izgledaju njegovi prethodni radovi. Ovo ćete najbolje videti ako budete gledali izloge njihovih radnji, možete i ući unutra i zatražiti da pogledate albume.

Većina će se ipak odlučiti na to da izgugla sve fotografe i onda će listati fotografije na njihovim sajtovima i tamo pronaći sve informacije od važnosti. Nekada vam se stil fotografa može svideti na prvi pogled, ali nemojte insistirati na tom osećaju.

Birajte vašeg fotografa tako da vam se njegov rad dopada, a i racionalno, koliko sve to odgovara vašem bužetu. Najbolje je ako se svi ovi zahtevi poklope.

3)   Birajte fotografa prema njegovom stilu

Najvažnije od svega jeste da vam se dopadne stil vašeg fotografa, to je jedna od stvari koja će presuditi da izaberete baš njega. Naravno, njega birate po svom i partnerovom ukusu, nemojte slušati druge ljude osim ako vam se njihova preporuka ne dopadne.

Mnogi prijatelji i rođaci će vam verovatno preporučiti svoje fotografe. Dobra stvar u vezi sa njima jeste što su provereni i tačno znate kako će teći saradnja sa njima. No, ako vam se ne dopada njegov rad i stil, nemojte poslušati njihov savet.

Postoje razni stilovi fotografije venčanja koji se uglavnom dele na tri, ali se svi oni mogu međusobno kombinovati. To su dokumentarna fotografija, umetnička i klasična.

Fotograf koji se bavi dokumentarnom fotografijom akcentuje spontanost pri slikanju. On vas neće previše nameštati i terati da pozirate, već će se truditi da svojim okom i objektivom uhvati najdragocenije momente.

Umetnička fotografija venčanja je baš suprotna od dokumentarne.

Tu fotograf najviše manipuliše fotografijom, on namešta i komanduje kako ćete pozirati, uvek je pun originalnih ideja. Često dodaje efekte i tako dobijete predivne i kreativne slike, kao one koje viđate na Pinterestu. No, pri izboru pazite da li je vaš fotograf sklon preterivanju, ne trebaju vam apstraktne fotografije sa venčanja.

Tradicionalni ili klasični fotografi su i dalje najbrojniji, oni su, što bi se reklo “stara garda”. Posluju čak i više decenija, znaju  kako da vas nameste, mogu da vam pruže razne savete i pripomognu na samom venčanju.

Ono što je mana tradicionalnih fotografa jeste da se drže uvek proverenih recepata, te skoro svaki par ima sličan tip fotografija. Ipak, ako se vama to dopada, to je sasvim u redu.

Na kraju, za koji god tip fotografa da se odlučite, gledajte da to bude onaj koji fotografijom ume da ispriča priču o vama kao paru.

4)   Da li vam se dopada njegova ličnost?

Svidele su vam se sve fotografije na sajtu i odlučili ste se za nekog fotografa i dogovorili sastanak sa njim. No, on nije dovoljno opušten ili se ponaša pomalo nadmeno. Sam karakter fotografa može uticati na to hoćete li se baš za njega odlučiti.

Prvi susret sa njim vam može mnogo toga reći o načinu na koji će vas tretirati na samom venčanju. Koliko god da je neko talentovan i originalan, to u ovom poslu neće značiti ako ne zna da radi sa ljudima.

Zato je jedna od prilično bitnih stavki i  da li vam se dopada vaš fotograf kao ličnost. Ako ne onda odustanite od njega, jer nećete mu verovati i nećete biti dovoljno opušteni na fotografijama, a to će se i te kako primetiti.

Sa druge strane ako je vaš fotograf nasmejan, ljubazan, prijatan i uvažava vaše želje, onda nemate šta čekati. Činjenica je da ćete na sam dan venčanja više vremena provesti sa vašim fotografom nego sa kumovima i gostima. Veoma je važno da je fotograf u stanju da vas opusti na dan venčanja, a to će biti moguće samo ako imate dovoljno poverenja u njega.

5)   Nemojte štedeti ako ćete dobiti kvalitet

Jedno od najvažnijih stavki kada je izbor fotografa u pitanju jeste i koliko je novca potrebno odvojiti za njegove usluge. Mnogi bi da uštede, pa zato biraju najjeftinije fotografe koji obično nemaju više znanja i veštine od klasične devojke na instagramu.

Sa druge strane, neki fotografi su spremni da uzmu mnogo novca za ne baš veliki kvalitet, računajući upravo na neukost svojih klijenata. Takođe, sami se odlučite hoćete li kvalitet ili kvantitet.

Neki fotografi odrade hiljadu slika i sve ih odštampaju i naprave foto album. Međutim, da li želite da imate ogroman broj slika sa venčanja od kojih je retko koja zaista dobra, ili želite oko pedesetak zaista dobrih slika koje će vas istog trenutka podsetiti na prelepe trenutke koje ste proživeli na dan venčanja?

Naravno za mladence i kumove je jedna cena, a za ostale goste cena je druga i sve to morate definisati.

Zato je potrebno oko svega da se dogovorite pre venčanja sa vašim fotografom u vezi formiranja cena. Možete odabrati da celo venčanje bude snimano, no to se sad sve ređe radi, jer teško da ćete sesti i gledati ceo dan čitavo venčanje. Danas se često prave kratki snimci koji prikazuju samo najzanimljivije i najvažnije momente sa venčanja i svadbe.

Odaberite da li hoćete bilo koju od tih usluga i saznajte za cene, ako ne želite ne morate ni imati snimak. Dalje, dogovorite se sa fotografom da li želite da vaše slike budu obrađene ili ne. Velika je verovatnoća kako vam neće posebno naplatiti dodavanje crno belog ili sepia efekta, ali neke zahtevnije stvari u fotošopu dodatno koštaju.

U tom smislu jeftinije je da date novac na profesionalnu šminku, nego da se ljutite na fotografa što nije otklonio nepravilnosti na koži na fotošopu. To se računa u dodatne usluge i to se dodatno naplaćuje.

Spomenimo da cene fotografa u Beogradu, nisu iste kao cene fotografa za svadbe u Nišu, Pirotu ili Novom Pazaru i Vranju.

6)   Kakvo će biti osvetljenje na venčanju?

Kada odaberete fotografa najbolje je da se dogovorite jedan dan sa njim i da obiđete sve lokacije gde će se održati venčanje, od crkve, preko opštine do sale. Osvetljenje je veoma bitno, jer će tako fotograf znati da ponese odgovarajuću opremu i uslika najkvalitetnije slike.

Pitajte ga da li je Nikondžija ili preferira Canon. Zaboravite ostale brendove poput Sigme, Panasonic-a, Fuji-ja. Takođe pitajte ga kojim objektivom planira a kojim obožava da fotografiše, da li će u pojedinim trenucima koristiti fiksnu 50-icu ili 105-icu. Koji F korak mu je omiljeni, ISO na kojem najviše voli da radi. Vaša pitanja će inspirisati fotografa da izvuče maksimum iz svoje opreme i svog talenta.

Takođe, provozajte se zajedno po gradu i smislite gde biste mogli odraditi zajedničke fotografije samo sa partnerom. Potrudite se da to ne budu lokacije za koje svi već znaju, saslušajte njegove ideje i iskustva. Za fotografa je najidealnije da se fotosešn odradi predveče i tokom zalaska sunca. Tad je osvetljenje tačno onako kakvo treba, što bitno utiče na kvalitet slike. U fotografiji osvetljenje je skoro sve.

No, može se desiti da crkva bude mračnija i da ukoliko je venčanje tokom zime kada noć pada dosta rano, bude jako malo svetla. To može biti problem ukoliko vaš fotograf nije vešt sa slikanjem po mraku. Ovaj problem se ne resave prostim uključivanjem blica, koji ako se ne koristi sa iskusvom može čak i pogoršati izled fotografije.

Većina fotografa je uvežbana da slika po dobrom svetlu, te ako su vaši zahtevi drugačiji potrudite se da nađete nekog ko bi mogao odraditi dobre fotografije i sa manje svetla.

7)   Nemojte angažovati rođake i ostale članove porodice

Jedna od najvećih grešaka parova koji žele da uštede jeste da angažuju rođaka ili nekog bližeg člana porodice koji se amaterski bavi fotografijom. Možda jeste uštedeli na novcu, ali ste dosta toga izgubili i na kvalitetu.

Koliko god da porodica bude uporna i naporna u želji da izaberete rođaka amatera nemojte odustajati ukoliko to nije ono što želite na svom venčanju. Mnogi misle da su dobri fotografi samo zato što imaju fotoaparat sa velikim brojem piksela i dobrom rezolucijom. To jeste bitan deo dobre fotografije, ali ne čini sve. Za kvalitetno bavljenje fotografijom za venčanja su potrebne godine iskustva i vežbe.

Dobar fotograf za venčanja će znati da proceni trenutak u kojem je najbolje da vas uslika i da izvuče maksimum. Znaće da vas namesti tako da ni sami nećete moći da se prepoznate na fotografijama.

Sasvim sigurno ne želite da uramljujete, čuvate i pokazujete slike kojima niste oduševljeni, a velika verovatnoća je da ćete dobiti baš takve slike ako unajmite fotografa amatera.

Umesto zaključka

Za kraj nekoliko fotografija Srđana Antića, Fotos.rs.

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Članak je napisan u saradnji sa Fotos.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Moje misljenje je da je najbitnije da istrazimo. Prosto pogledamo sve sto mozemo da nadjemo i ko nam se svidi, a uklapa se vremenski i budzetno, to je to. 😀

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: