Foto Blog

Kupujete pametni telefon zbog kamere? Evo šta treba da znate

Mobilni telefoni danas ne služe samo za razgovor. Naprotiv, sve više se koriste u svrhu zabave, igranja igrica, ali i za kreiranje video sadržaja i fotografija. Upravo ovo poslednje je od strane proizvođača prepoznato kao ključna karakteristika kada je u pitanju rast prodaje. Može se reći da je u toku prava trka među vodećim kompanijama mobilne industrije koja od njih će izbaciti pametni telefon sa najboljom kamerom. 

Fotografske karakteristike mobilnih uređaja su se danas gotovo izjednačile sa karakteristikama DSLR fotoaparata. A dobar deo korisnika uzima upravo kvalitet kamere kao najvažniji faktor pri odabiru i kupovini mobilnog telefona. Ukoliko i vi planirate da kupite nov telefon i želite da ga koristite pre svega za fotografisanje, obratite pažnju na specifikacije koje kamere uređaja poseduju. 

U slučaju da već posedujete mobilni uređaj sa kvalitetnim kamerama koji iz nekog razloga ne daje dobre fotografije ili jednostavno imate problema sa sporim odzivom i pokretanjem aplikacije za fotografisanje, proverite u servisu ispravnost vašeg telefona. Ako je kvar veći, može se dogoditi da izgubite neke važne podatke ili vama drage fotografije. 

Da se to ne bi dogodilo, redovno radite backup podataka sa telefona. Međutim, čak i u slučaju da ipak niste uradili backup, ne očajavajte, jer nije sve izgubljeno. Serviseri za mobilne telefone često mogu da povrate podatke iz vašeg pokvarenog uređaja, samo je potrebno da ga što pre odnesete na servis. U zavisnosti od toga koja vam je lokacija najbliža, za izvlačenje podataka sa telefona potražite servis Novi Beograd, odnosno radnju u bilo kom drugom delu grada. 

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko najbitnijih specifikacija kamera kojima su opremljeni mobilni telefoni. Na njih obavezno treba da obratite pažnju kada birate model kojim ćete moći da kreirate vrhunske fotografije. 

Vrste kamera na pametnim telefonima

Danas za relativno nisku cenu možete kupiti različite modele pametnih telefona koji prave sjajne fotografije. Od jedne kamere, koliko su imali telefoni pre samo nekoliko godina, danas se došlo do toga da mobilni uređaji često poseduju čak četiri ili pet različitih senzora. 

Standardna ili glavna kamera koju poseduju svi mobili telefoni podržana je sa više drugih kamera ili senzora. Pre svih, tu je širokougaona kamera (ultrawide) koja služi da proširi vidno polje. Sa njom ćete lakše praviti grupne, ali i umetničke fotografije istorijskih i arhitektonskih znamenitosti.

Zatim, tu su telefoto odnosno periskopska sočiva koja omogućavaju zumiranje i namenjena su pre svega fotografisanju udaljenih objekata. Telefoto kamere najčešće obezbeđuju 2x do 3x optički zum, dok periskopske imaju uvećanje 4x ili 6x. 

Još jedna vrsta kamera kojom su telefoni danas često opremljeni jeste makrokamera. Njome možete napraviti kvalitetne snimke na jako maloj udaljenosti od objekta koji fotografišete, poput pčele na cvetu.

U pametne telefone sve češće se ugrađuje i senzor dubine. On služi da se “uhvate” detalji u pozadini, ali i da se osigura da objekat koji fotografišete ostane u fokusu, pri čemu pozadina bude malo zamućena. U najnovijim modelima telefona umesto senzora dubine instaliraju se 3D Tof senzori, što je, zapravo, unapređena verzija senzora dubine.

 

Iako se proizvođači trude da mobilni aparati imaju što više kamera, jedno jako korisno sočivo je ipak danas prilično zapostavljeno. Reč je o monohromatskoj kameri koja se sve ređe viđa u pametnim telefonima. To je kamera koja daje crno belu fotografiju daleko boljeg kvaliteta nego kada crno-beli snimak želite da dobijete pomoću filtera. Ovakav senzor takođe može biti jako učinkovit kada je u pitanju slabije osvetljenje.

Na kraju, sa prednje strane svakog mobilnog telefona nalazi se selfi kamera. U najvećem broju slučajeva ona je u obliku noča ili zareza smeštena na sredini ili u jednom od gornjih uglova ekrana. Međutim, neki telefoni, poput modela Huawei P Smart Z, nude inovativno rešenje u vidu tzv pop-up kamere. To je kamera smeštena unutar telefona, koja izlazi samo onda kada zadate komandu da hoćete da napravite selfi.

Da li je baš sve u megapikselima?

Piksel je najmanji grafički element jedne slike kome se mogu dati boja i druge osobine. Broj megapiksela ili skraćeno MP je karakteristika kamere kojom se najčešće vode potrošači kada biraju novi model pametnog telefona. Danas se na tržištu mogu pronaći modeli koji imaju glavnu kameru od 48MP, 64MP, 108MP ili čak 200MP. Uopšteno govoreći, što više piksela to će vaša fotografija sa putovanja ili iz provoda biti jasnija. 

Međutim, kvalitet fotografije je mnogo više od pukih brojki. Tako je sasvim moguće dobiti bolju fotografiju sa telefonom čija kamera ima 12MP nego sa uređajem koji je opremljen kamerom od, na primer, 20MP. To je zato što kvalitet fotografije zavisi i od veličine senzora, otvora blende, stabilizacije slike, ali i od vrste kamera koje telefon poseduje.

Veličina senzora 

Što je senzor veći to može da primi više svetla, a to dalje znači i bolji kvalitet fotografije. Prosečna veličina senzora koji se ugrađuju u pametne telefone je oko 1/2  inča. Ipak, na nekim modelima senzor može biti i znatno veći. Tako je, na primer, Huawei prva kompanija koja je u svoje modele telefona ugradila senzor veličine 1/1.7 inča. U pitanju je bio Huawei P20 Pro model. Kasnije su još više povećavali veličinu senzora kako bi dobili što bolje snimke.  

Dakle, da ponovimo još jednom – ako birate pametni telefon zbog kamere, onda pikseli nisu jedina stvar koju treba da uzmete u obzir što se tiče kvaliteta fotografija koje je uređaj u stanju da napravi. Veličina senzora je isto tako važna! U praksi, ako se dvoumite između dva različita modela sa glavnom kamerom od, recimo, 20 MP, odaberite onaj koji ima veći senzor jer će davati i kvalitetnije fotografije. 

Otvor blende

Otvor blende određuje količinu svetla koju kamera može da prihvati. Označava se oznakom f/broj. Na specifikacijama pametnih telefona najčešće ćete videti da se dijapazon otvora blendi kreće od f/1.5 pa do f/2.4

Što je broj posle slova “f” manji to je otvor blende veći. Na primer, veći je otvor blende f/1.5 nego f/2.4. Mnogi modeli mobilnih telefona danas imaju mogućnost podešavanja otvora blende, odnosno količine svetlosti koju želite da kamera uhvati. Ovo je posebno važna karakteristika u uslovima loše osvetljenosti. 

Optička i elektronska stabilizacija slike (OIS i EIS)

Stabilizacija slike, kao što joj i ime kaže, služi za stabilizaciju prilikom pravljenja fotografija i video zapisak, kako bi se smanjio efekat podrhtavanja na vašim fotografijama.

 Postoje dve mogućnosti stabilizacije slike. Prva je digitalna ili elektronska stabilizacija (EIS), koja koristi softver kada kompenzuje blaga podrhtavanja vaše ruke, a druga je optička stabilizacija slike (OIS), koja na mehanički način zadržava sočivo mirnim. 

Optička stabilizacija je obično bolja od digitalne, osim ako softver nije vrhunski dobar, što je zaista redak slučaj. Osim kod fotografije, stabilizacija slike je posebno važna kada želite da napravite video zapis pomoću vašeg telefona. Na primer, ako šetate u prirodi i želite da u pokretu napravite video zapis iz vašeg kraja, biće vam teško da smirite telefon. Zato je veoma važno da kamere imaju optičku stabilizaciju koja će to uraditi umesto vas. 

Full HD i 4K rezolucija

Ako ste od onih koji vole da uz pomoć telefona prave video zapise na putovanjima, onda je važno da razumete i pojam rezolucije. Rezolucija predstavalja broj tačkica odnosno piksela od kojih se sastoji jedan frejm. Što je veći broj piskela to je veća i rezolucija, a to znači da će i snimak biti kvalitetniji. 

Na primer, Full HD i 4K su oznake za rezoluciju. Full HD označava visoku rezoluciju, 1920×1080 piksela po horizontali i vertikali. Drugim rečima, frejm u Full HD rezoluciji ima nešto preko dva miliona piksela, odnosno malih detalja od kojih se sastoji. Zatim imamo 4K ili Ultra HD rezoluciju sa dvostruko više piksela po horizontali i po vertikali – 3840×2160, dok je naredna oznaka 8K, opet duplo veća i ima rezoluciju od 7680×4320.

Dakle, snimak u 4K rezoluciji omogućiće vam da vidite daleko više detalja nego što biste to mogli u Full HD rezoluciji. Loša vest je da će 4K snimak zauzeti duplo više skladišnog prostora na vašem telefonu. Takođe, treba napomenuti da ako na TV uređaju koji ima rezoluciju Full HD pustite snimak koji ste napravili u 4K, nećete moći da dobijete taj kvalitet. Razlog je jednostavan – Full HD TV nije u stanju da podrži 4K snimak i reprodukovaće ga samo u rezoluciju 1920×1080.

RAW ili JPEG format fotografije

I dok se na većini pametnih telefona fotografije čuvaju kao JPEG fajlovi, neki vrhunski modeli imaju mogućnost čuvanja u RAW formatu. Ako pitate profesionalne fotografe, gotovo svi će vam reći da je RAW daleko bolji. 

JPEG slike su optimizovane, odnosno komprimovane radi uštede memorijskog prostora. Osim toga, RAW format “razume” različite nivoe osvetljenosti, pa je kasnije lakše softverski ispraviti fotografiju u RAW formatu nego JPEG fotografije.

Nakon svega, nadamo se da smo vam pomogli da se na pravi način odlučite za vaš sledeći pametni telefon ako vam je važna mogućnost pravljenja dobrih fotografija. Naravno, srazmerno kvalitetu kamere moraćete i da izdvojite određen novac. Osnovni modeli, sa prosečnim kamerama, mogu se kupiti za već od 200 evra, dok za premium modele, koji su obično i opremljeni najboljim kamerama često je potrebno izdvojiti i preko 1000 evra. I za kraj, da ponovo naglasimo: nije sve u broju kamera, megapikselima i rezoluciji, već svi gore navedeni faktori mogu uticati na kvalitet fotografija i video zapisa. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: