Saveti

Neophodna foto oprema za kvalitetne fotografije sa putovanja

Bilo da planirate da provedete vreme na plaži, u vikend u poseti nekom drugom gradu ili na kampovanju – dobre fotografije koje ponesete sa sobom u povratku će vam omogućiti da uspomene ponesete sa sobom i trenutke učinite nezaboravnim.

Međutim, sigurno ste se nekada našli u situaciji da posmatrate divan predeo čiju lepotu jednostavno ne uspevate da prenesete na fotografiji. Fotoaparati i foto oprema mogu biti skupi, ali ako promišljeno investirate vreme i novac – potrebno vam je samo nekoliko osnovnih elemenata.

Ako spadate u one koji vole da fotografijom zabeleže trenutke u kojima su uživali, u daljem tekstu pronađite listu potrebnih stvari kako bi vaše fotografije sa putovanja bile savršene.

Foto oprema koja vam je neophodna na putovanju

Neretko se dešava da zaljubljenici u fotografiju koji se tek upuštaju u svoj novi hobi, budu ubeđeni da im je za kreiranje kvalitetnog sadržaja potrebno nedostižno mnogo novca kako bi ga uložili u “neophodnu” opremu.

Međutim, to je pitanje na koje je najvažnije da odgovorimo na početku: Koja foto oprema vam je zaista neophodna na putovanju? Kako biste došli do odgovora, najpre je važno da utvrdite svoje potrebe i navike:

  • Kakve fotografije planirate da kreirate i za šta su vam potrebne?
  • Na koji tip putovanja najčešće idete?
  • Koliko opreme želite da nosite sa sobom?
  • Da li ćete opremu koristiti samo za fotografisanje ili i za snimanje?
  • Koliko novca planirate da uložite?

U skladu sa odgovorima na pitanja iznad, najtačnije ćete utvrditi od čega treba da se sastoji vaša foto oprema za putovanja, kao i koje su najvažnije karakteristike koje foto oprema idealna za vas treba da ispunjava.

Tako, na primer, ako uživate u aktivnim putovanjima ili volite da maksimalno iskoristite dane na odabranoj destinaciji – vrlo verovatno nećete biti radi da dugo podešavate profesionalnu opremu.

U tom slučaju će vam kompaktni fotoaparat biti sasvim dovoljan kako biste “uhvatili” posebne trenutke i dobili fotografije visokog kvaliteta, a isti ćete uz to moći lako da spakujete u ranac ili torbu.

Kako da odaberete idealan fotoaparat za putovanja?

Ako ste se upustili u kompletiranje vaše foto opreme, najverovatnije je da ćete prvo krenuti od fotoaparata. Tržište je bogato različitim modelima, ali izbor idealnog za vas može delovati kao nemoguć zadatak.

Najlakši način da donesete odluku posle koje nećete zažaliti je da putem online prodavnice idealno.ba i opcije poređenja proizvoda, na jednom mestu sagledate sve karakteristike dostupnih modela.

Kako biste odabrali idealan fotoaparat, prvi korak je da se informišete o osnovnim komponentama i funkcijama fotoaparata – to jest kako one utiču na kvalitet fotografije kao krajnjeg produkta.

U tome vam najefikasnije može pomoći neki od besplatnih online kurseva digitalne fotografije. Za početak, neki od pojmova, to jest karakteristika aparata sa kojima je potrebno da se upoznate su:

  • ISO osetljivost
  • Rezolucija – to jest broj megapiksela
  • Veličina senzora
  • Žizna daljina
  • Optički zum

Pojedinačnim stavkama ćete u skladu sa ličnim potrebama dati različitu prednost, te lakše odabrati fotoaparat koji će vas dugo služiti. Ne zaboravite da je, na kraju krajeva, idealan fotoaparat – onaj koji imate sa sobom, a da je za savršenu fotografiju jedino zapravo neophodno – umeće i ideja.

Prateća foto-oprema: od čega se sastoji i šta vam je potrebno?

Na vašem putovanju, neka dodatna oprema vam može neprocenjivo značiti kako bi vaše iskustvo kreiranja fotografije na putovanju proteklo znatno prijatnije i jednostavnije.

Ukoliko ste početnici u fotografskom zanatu, neće vam biti neophodno sve od priloženog, ali smo za vas ipak izdvojili nekoliko vrsti dodatne opreme u koji biste mogli da uložite pre narednog putovanja:

#1 Dodatni objektiv – za raznolike mogućnosti 

Iako u set, pri kupovini fotoaparata, može da sadrži i “standardni” objektiv, on neće uvek odgovarati vašim potrebama – objektiv koji odgovara nameni za koju planirate da ga koristite će vam omogućiti maksimalni kvalitet fotografija.

Nike vam potreban čitav set različitih objektiva, ali vaša interesovanja u oblasti fotografije i lični osećaj za estetiku će odrediti koji dodatni objetivi su odličan izbor za vas.

#2 Podesiv stativ – za bolji kvalitet fotografija 

Uslov za “čistu” fotografiju je svakako stabilno držanje. U tome vam može pomoći stativ – posebno kada je reč o fotografisanju pejzaža ili noćnih fotografija. Kriterijumi prema kojima treba da izaberete odgovarajući stativ za vas su pre svega težina i visina.

Takođe, stativ vam omogućava da sa putovanja zabeležite i zajedničke ili selfie fotografije bez potrebe za fotografom. Jedino što vam je potrebno je da podesite željeni kadar i daljinski okidač za fotoaparat.

Danas je na tržištu dostupno mnogo različitih fotoaparata i foto opreme – različitih prednosti i nedostataka, pa je važno da se dobro informišete i odaberete onaj koji odgovara vašim potrebama i interesovanjima.

Takođe, ne ispustite priliku da najbolje fotografije izradite u fotografskoj radnji, jer bez obzira na sve dostupne digitalne albume koje koristimo – osećaj topline koju pruža izrađena fotografija, nikad neće biti prevaziđen.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: