Saveti

Šta je japanski vrt i kako da ga napravite u svom dvorištu?  

beli-cvetovi-trešnja-japanski-vrt
Foto: Unsplash.com

Da li imate dvorište? 

Ako ste ljubitelji baštovanstva, a imate te sreće da živite u kući sa dvorištem, brojne mogućnosti su pred vama. Uređenje bašte po ugledu na japanske vrtove jedan je od načina da vaše dvorište postane prava oaza mira. 

Za ovaj poduhvat, biće potrebno da se informišete, uložite nešto truda, kupite nephodne sadnice i baštenske alate. Mi vam savetujemo da poručite baštenski alat online putem i na taj način uštedite veliku količinu vremena i sve završite iz udobnosti svoga doma. 

U narednim redovima pisaćemo o tome šta su japanski vrtovi, kako da unesete duh Japana u svoju baštu i šta će vam izuzev alata biti neophodno za preuređenje bašte u japanskom stilu. 

Japanski vrt – oaza mira koja počiva na principu jednostavnosti

Pojava japanskih vrtova beleži se u dalekoj istoriji i ove bašte nekada su bile namenje carevima i plemićima koji su ovde pronalazili mir i beg od spoljašnjih turbulencija. 

Zanimljivo je da se ovi specifični vrtovi pominju u prvoj hronici japanske istorije, objavljenoj davne 720. godine. Danas, vrtovi se smatraju jednim od najistaknutijih elemenata japanske umenosti. Ukoliko nameravate da se zaputite u Zemlju izlazećeg sunca, japanski vrtovi su atrakcija koju ne smete propustiti

Šta je to što japanske vrtove izdvaja od parkova i vrtova Evrope i ostatka sveta? 

Ove raskošne bašte lišene su simetrije, a Japanci se kreiranjem bašti trude da u što većoj meri oponašaju prirodu i donesu prirodne elemente u svoje blisko okruženje. Još jedna njihova specifičnost je to da mogu biti izgrađeni na velikim površinama, ali i na malom prostoru, pa tako imamo i popularne zen-bašte smeštene u male posude. 

Postoji nekoliko vrsta japanskih vrtova, koji se razlikuju u zavisnosti od elemenata koji u njima dominiraju. Tako se ističu suvi kameni vrtovi (Karesansui, popularne zen-bašte) koji ne poseduju ni jednu biljku, čajni vrtovi (Chainwa) nastali u čast tradicije ispijanja čajeva i cukijama vrtovi (Tsukiyama). Vaš zadatak je da se odlučite za određeni tip i na osnovu toga unesete prirodne elemente po izboru. 

Osnovni elementi japanskog vrta – šta treba da unesete u svoje dvorište

Savetujemo vam da prilikom kreiranja japanskog vrta prvo kreirate detaljan plan i skicu, te se odlučite za elemente koje želite u svom dvorištu. Glavni elementi japanskih vrtova su voda, kamen ili šljunak i biljke, baš ono što se nalazi i u prirodi. Izuzev toga, u ovim baštama prisutne su zanimljive teksture i uokvireni vidici, dok su dekorativni elementi uglavnom izostavljeni. 

beli-cvetovi-vrt
Foto: Pexels.com

Znate li zašto se kreiraju uokvireni vidici i kako se oni postižu? 

Uokvireni vidici zapravo simbolišu tajnovitost i oni se formiraju tako da sa određene tačke gledišta ne budu vidljiva celokupna bašta. Ovaj efekat postiže se sađenjem velikih žbunastih biljaka i izgradnjom krivudavih stazica u dvorištu. Zanimljivo je čak da u Japanu određeni delovi vrta nisu namenjeni za šetnju, već samo za gledanje.

Prilikom planiranja vašeg japanskog vrta, razmislite i o ovoj stavki, te ukoliko imate prostora – jedan deo bašte namenite za sedenje i šetnju, a drugi deo vrta za posmatranje.

Izrada bašte – unesite duh Japana u svoje dvorište

Kao što smo pomenuli, prva stavka na vašoj listi jeste skica, odnosno plan za izradu bašte. Nakon toga možete se posvetiti detaljima, odabiru biljaka, kamenja i unošenju elementa vode. 

Pomenućemo da mnogi ljudi mešaju japanske vrtove sa kineskom kulturom, te u svoju baštu unose jarke dekorativne elemente i biljke prošarane najrazličitijim tonovima. Ipak, japanski vrtovi mogu se čak nazvati i suštom supotnošču pomenutog stila. Ako je vaš cilj da kreirate japansku baštu, držite se jednostavnosti i odaberite pretežno zelene tonove

Druge nijanse bi trebalo da budu tu koliko da naprave balans u bašti. Biljne vrste koje možete razmotriti su bambus, bonsai, paprat, mahovina i puzavice. Kako biste uneli i nešto boja u baštu odaberite japanski javor ili popularnu japansku trešnju predivne roze nijanse. 

Takođe, savetujemo vam da prilikom odabira biljaka razmišljate o njihovom održavanju i uslovima koji im odgovaraju. Biljke nemojte saditi simetrično, a prostor između njih presecite kamenim ili šljunkovitim stazama. 

Kako biste uneli elemente vode, neophodno je da u vaše dvorište implementirate fontanu ili kreirate jezerce sa ribicama. Prilikom ovih poduhvata vodite računa da ne preterate sa dekoracijama, a neka jednostavnost bude vaša vodilja tokom čitavog projekta

Koji je alat neophodan za održavanje japanske bašte 

Japanska bašta zahteva da joj se redovno posvećujete. Zapravo, uređenje japanskog vrta doprineće osećaju mira i relaksacije, te je ovaj posao zapravo jedno veoma opuštajuće iskustvo. 

Od alata biće vam potrebna kosilica, ako dvorištem dominiraju prostrane zelene površine, ili trimer za travu, ako je vaša bašta male kvadrature. Za uređivanje biljaka dovoljne su i ručne baštenske makaze i zaštitne rukavice, a za zalivanje bašte nabavite praktično baštensko crevo. U zavisnosti od biljaka koje odaberete za svoj zen-vrt možete dopuniti kolekciju baštenskog alata. 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao, te vam pružio korisne informacije o kreiranju japanskog vrta. Isto tako, nadamo se da ste u redovima iznad pronašli neophodnu dozu inspiracije, te da je vaš sledeći korak kreiranje plana za sadnju vašeg ličnog japanskog vrta!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: