Azija

Zašto posetiti kineski grad Si’an (Xi’an)?

Piše: Jelena Obradović

Glavna asocijacija ljudima kada se pomene Kina jeste Peking i znamenitosti Pekinga, na prvom mestu Zabranjeni grad i Kineski zid.

Međutim, Kina je mnogo više od Pekinga i onoga što on nudi. Ukoliko želite da osetite i spoznate pravu kinesku dušu, staru 4.000 godina (a i više), onda morate posetiti drevnu kinesku prestonicu Si’an (Xi’an).

Čuvenu grupu „Četvorice veličanstvenih drevnih kineskih gradova“ čine – Peking (Bejing), Nanđing (Nanjing), Luojang (Luoyang) i Si’an. Si’an je smešten u unutrašnjosti Kine i glavni je grad pokrajine Šansi (Shaanxi). Si’an se vodi kao provincija koja broji 10 miliona stanovnika.

Pogled sa južne kapije grada
Pogled sa južne kapije grada

Si’an je moderan grad

Si’an je zapravo kineski Čikago, pomislila sam kada sam se prvi put vozila kroz grad.

Si’an je grad oblakodera, modernih tržnih centara, širokih puteva i ludačkog saobraćaja. Si’an je veliki grad u kojem vlada organizovani haos. Si’an je grad koji se svakoga dana kada sunce zađe pretvara u jedan spektakularni performans igre svetla i reklama. Ali za razliku od Čikaga, Si’an je grad koji spava posle ponoći.

Putevi Svile (Silk Road)

Si’an je grad čije lokalno stanovništvo igra i peva ispred svojih zgrada od ranog jutra. A kako da ne plešu kada žive u gradu koji je nekada bio polazna tačka čuvene karavanske trase koja je povezivala Evropu i Daleki Istok – Putevi svile. A kako da ne pevaju kada žive u gradu koji je bio glavni za vreme vladavine veličanstvene dinastije Tang.

Drevne znamenitosti grada Si’an

Ukoliko želite da uživate u spoju kineske arhitekture, jezera i mirisnog sveća, dovoljno je prošetati velikim parkom, drevnim carskim letnjikovcem poznatim pod imenom Raj Tanga (Tang paradise). Nedaleko od parka Raj Tanga (za koji se plaća ulaznica) se nalazi jedna od najstarijih pagoda u Kini – Velika pagoda divlje guske (Giant Wild Goose Pagoda).

Ispred kompleksa pagode se nalazi muzička fontana, a iza nje je postavljena statua Suanzanga (Xuanzang), čoveka koji je zaslužan za širenje budizma po Kini. Statua Suanzanga gleda na ulicu čijom dužinom se nižu monumentalne statue najbitnijih ljudi sa dvora dinastije Tang. Sa leve i desne strane ulice se nalazi zgrada Muzeja lepih umetnosti, Opera Si’an i Koncertna hala Si’an. I kafić urađen u duhu britanske serije Mr. Bean.

U Koncertnoj hali sam imala prilike da gledam prenos predstave Koriolan i predstave Hamlet (u izvedbi National Live London Theatre). Kinezi se polako ali sigurno otvaraju ka zapadu.

Hram Daxingshan
Hram Daxingshan

Si’an je pre samo deset godina postojao samo u okvirima gradskih zidina (Xi’an city wall) koje i danas svedoče o davnim vremenima dinastije Tang i Ming i njihove ideje kako da zaštite grad od spoljnih neprijatelja. Postoje četiri ulaza tj. kapije na zidinama – zapadna kapija Harmonija i mir (Anding), istočna kapija Večna radost (Changle), severna kapija Večna harmonija (Anyuan) i južna kapija Večni mir (Yongning).

Danas je grad podeljen na tri prstena. Prvi prsten je u okviru zidina (centar grada), drugi prsten se vodi kao širi centar, dok se treći prsten vodi kao periferija.

U samom srcu centra grada su smeštene dve pagode – Bell i Drum Tower. Ispod pagode Drum Tower je smešten najegzotičniji deo grada – Muslimanski distrikt (Muslim district). Distrikt je pravi lavirint u kojem postoji mogućnost da se izgubite zapahnuti mirisom začinjene hrane. Glavni specijalitet ovde je smrdljivi tofu.

Ovde možete piti mleko iz kokosa koji se ljušti i buši na licu mesta ili kupiti nakit napravljen od bisera izvađenih iz ostrige, obrađenih takođe na licu mesta. U distriktu se nalazi Veličanstvena džamija (Great Mosque). Džamija je sagrađena 742. godine i jedna je od najočuvanijih džamija na teritoriji Kine. Džamija predstavlja jedinstven spoj islamske i kineske arhitekture (pagode).

Muzej ratnika od terakote

Na sat vremena od grada se nalazi muzej Qin Terracotta Army and Horses u kojem se čuvaju ratnici i njihovi konji urađeni u terakoti za vreme vladavine prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga (Qin Shi Huang).

Arheološko nalazište terakota ratnika je 1987. godine smešteno na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Svaki ratnik je jedinstven i urađen u prirodnoj ljudskoj veličini, tako da ne postoje dva ista ratnika, a ima ih 7.000. Pogledajte i članak o planini Hua.

Bell Tower
Bell Tower

Si’an je grad parkova i voća nar

Grad Si’an na svakom ćošku iznenađuje ne samo posetioce, nego i stanovnike. Ogromne moderne skulpture razbacane po gradu, uređeni parkovi u kojima ne možete naleteti ni na bačeni pikavac, pagode koje su svedoci drevnih vremena, kao i budistički hramovi. Dok šetate glavnim ulicama, čuje se ambijentalna zen muzika kojoj je cilj da relaksira prolaznike.

Si’an je najbolje posetiti u proleće jer tada ceo grad procveta, ozeleni i zamiriše na bagrem. Simbol grada je nar i  to ne sasvim slučajno. Kao i nar, Si’an ima svoju zaštitnu i tvrdu opnu koju je teško oljuštiti, ali kada se oljušti, ostaju sitni kiselkastoslatki plodovi u kojima je teško ne uživati.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (4 votes)
Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: