Azija

Neotkrivena mesta severnog Tajlanda

Tajland spada u turistički najposećenije države na svetu, zato ni nije čudo da na glavnim atrakcijama nekad bude previše ljudi. To zaista može da umanji doživljaj i lepotu određenog mesta. Turisti najčešće obilaze Bangkok i jug Tajlanda koji je poznat po velelepnim ostrvima i čistom moru.

Sever “države osmeha” je često zanemaren i u njemu boravi mnogo manje turista. Najposećeniji je svakako najveći grad severne regije – Čang Mai, naročito tokom velikog praznika Loi Krathong i festivala lampiona, koje svakako treba posetiti.

Ako žudite za tišinom, Tajlandskim planinama i obilaženjem kulturno-istorijskih znamenitosti bez mnogo posetilaca, onda je sever ove države savršen za vas. Zato ćemo u narednim redovima govoriti o najboljim destinacijama na severu, gde ćete najbolje doživeti duh ove zemlje i u kom još uvek nije razvijen komercijalni turizam.

Oblast Phrae

Ova provincijska oblast ima dugu istoriju koja potiče još iz Lan Na iliti Lanna Thai kraljevstva, koje je ovim krajevima vladalo od XIII do XVIII veka. Nastalo je pod uticajem Indijaca, pa zbog toga danas ostaci kraljevstva ne predstavljaju preterano popularan deo Tajlandske istorije, niti kulture.

Očuvano je mnogo velelepnih i starih građevina iz tog perioda koje ne posećuje veliki broj turista i generalno, većinom samo lokalci i znaju za njih. Cela regija je poznata po tikovini koja u ovim predelima raste, te je mnogo građevina napravljeno od nje.

Baan Pratabjai

Jedna od takvih znamenitosti je Baan Pratabjai. Ovo je kompleks od devet kuća od drveta čija je izgradnja sasvim završena tek 1977. godine. To nisu obične kuće, one su napravljene od tikovine, te je čitava unutrašnjost i spoljašnjost svake kuće sastavljena od ovog drveta. Enterijer ovih kuća svakog ostavlja bez daha.

Svi detalji unutar kuća su napravljeni od drveta, te ćete unutra naići na prelepe duboreze koji odgovaraju prepoznatljivom tajladskom stilu gradnje. Svako može ući u kući i obići je, a cena je oko 30 bahta.

Khun Chao Laung muzej

Khum Chao Laung je, zapravo, palata koja je pripadala poslednjem vladaru oblasti Phrae. Unutrašnjost je isto napravljena od tikovine, koja važi za veoma kvalitetno drvo, čime se ističe luksuz u kome je vladarska porodica živela.

U muzeju je sve ostalo isto kao dok su vladari bili tu, tako da možete videti svaki detalj, njihovo posuđe, garderoba, nameštaj, fotografije nastale s početka dvadesetog veka. Jedina mana muzeja je što je sve ispisano na tajladskom, retko šta na engleskom. Razlog je baš taj što ovde nema mnogo inostranih turista. Ali možete većinu toga razumeti bez objašnjenja i vodiča.

Budite spremni na to da što ste dalje od glavnih turističkih atrakcija to će manje ljudi znati dobro da govori engleski, što sporazumevanje sa meštanima može učiniti posebno zanimljivim i zabavnim.

Čiang Rai – grad na krajnjem severu

Mnogi mešaju Čang Maj i Čiang Rai, zato odmah naglašavamo da su ovo dva odvojena grada, kao i da je Cang Maj daleko veći. No, i Čaing Rai se može pohvaliti sa raznoraznim atrakcijama, kao i prirodnim lepotama.

Beli Hram

Jedna od najpoznatijih je definitivno Beli Hram iliti Wat Rong Khun. Ova građevina predstavlja umetničko delo savremene tajlandske arhitekture. Kao što možete pretpostaviti sve u ovom hramu je belo. Umetnik koji je radio na izgradnji je izabrao belu boju koja simboliše čistotu. Sitna ogledala po celom manastiru se odnose na Budu i na spiritualnost.

 

Hram je privatno vlastništvo i otvoren je za posetioce od 1997. godine. Dočekan je sa dosta negativnih reakcija. Komentari se odnose na to da građevina ne liči ni na jedan tradicionalni tajladski hram, kao i da više podseća na zapadnjačku pop kulturu.

Bez obzira na to ovaj hram privlači turiste koji mogu videti i njegov enterijer koji je sagrađen u istom stilu. Ako se odlučite da posetite sever Tajlanda, ovu atrakciju nikako ne smete propustiti.

Crni muzej

Pored Belog Hrama u Čaing Raju postoji i Crni muzej, Baan Dam. Muzej je izgrađen po motivima arhitekture koja se vezuje za Lanna Thai kraljevstvo. Baan Dam čini kompleks crnih kuća koje su u kontrastu sa okolnim zelenilom.

Udaljen je oko 10 kilometara od centra Čaing Raia i do njega je najbolje doći sopstvenim prevozom. Ako ga nemate najjeftinija je opcija da rezervišete mesto u turi koja obilazi Crni muzej zajedno sa Belim Hramom.

Pomalo je teško naći ovaj muzej, u njemu nema previše posetilaca, naročito ne stranih. Zato je u njemu prilično tiho, pa se ponekad stiče utisak da ste zakoračili u neki azijski horor film.

Muzej je misteriozan, u kućama je skoro sve napravljeno od životinjskih ostataka, te u njemu možete naići na predmete napravljene od zmijske kože, tigrovog krzna, rogova različitih životinja.

Muzej je izgrađen tako da vas tera da istražujete i razmišljate koja je bila umetnikova namera. Većina predmeta u muzeju su delo umetnika Thawan Dunchanee. Neke skulpture je sam napravio, neke su deo njegove kolekcije. Čitav muzej predstavlja njegovo životno delo.

Oblast Nan

U četrnaestom veku Nan je bila grad-država koja se najbrže razvijala u okviru Lanna Thai kraljevstva. Njihovom ekonomskom propseritetu je svakako pomogao geografski položaj. Nan se nalazi tačno između Čang Maja i Luang Prabanga, te je zbog toga još od davnina bilo dobro povezano putevima.

Nan nacionalni muzej

Svakako, najveća atrakcija u Nanu jeste njegov nacionalni muzej. Nekada su na ovom mestu živeli poslednji vladari ovog-grada države. Zanimljiva činjenica je da se Nan Kraljevini Tajland pridružio tek 1931. godine. Zato se svi stanovnici ovog mesta jako ponose svojim poreklom koje se vezuje za prethodno kraljevstvo.

Arhitektura muzeja predstavlja mešavinu evropske i tradicionalne tajlandske. Kao muzej se koristi tek od 1974. godine, nakon što je građevina u potpunosti obnovljena. Po enterijeru se da videti da je ovo ranije bio nečiji dom, unutrašnjost građevine uopšte ne liči na muzej.

Muzej je podeljen na dva sprata. Donji sprat sadrži detalje koji se vezuju za tradicionalne običaje i događaje kao što je ceremonija produžavanja života i njoj slične. Gornji sprat sadrži predmete od preistorijskog doba pa sve do kraljevskog.

U prostoriji na gornjem spratu je najupečatljivija masivna slonova kost koja ujedno predstavlja simbol muzeja. Ona je dugačka čak 91 centimetar i teška je 18 kilograma. Deo gde je kost najdeblja ima prečnik od čak 47 centimetara.

Kraljeva kuća od tikovine

Nažalost, kuća više nije otvorena za posetu, ali joj se možete približiti da joj vidite spoljašnjost. Kao što smo spomenuli, na severu Tajlanda se mnoge kuće grade od tikovine, isti je slučaj i sa ovom kućom koja je pripadala kralju Ramiju petom.

Tajlandski naziv kuće je Chao Sompradhana Na Nan. Sagrađena je 1866. godine, a rekonstruisana 1941. Ranije se u nju moglo ući i turisti su mogli razgledati njene prostorije u kojima su se nalazila najveća bogatstva Nan države. Tu je između ostalog bila još jedna ogromna slonova kost koja je i među Tajlanđanima ozbačavala veliko bogatstvo.

Sada je kuća u privatnom vlasništvu i zbog raznih sukoba u porodici koja je drži kuća je zatvorena za širu publiku. Vlast Nana urgira da se opet otvori ovaj muzej koji je odličan pokazatelj bogate kulture Nana.

Sukhothai – svanuće sreće

Sukhothai je antički grad na severu Tajlanda i odlična je destinacija za one koji vole da istražuju ruševine. Sada u srednje popularne znamenitosti, pa ni ovde nećete naići na previše turista što omogućava da napravite zaista odlične slike ovog upečatljivog mesta.

Zanimljivost je da je Sukhotai bio glavni grad Tajlanda tokom trinaestog veka, tj. prvi glavni grad države Siam kojom je vladao kralj Ramkhamhaeng. Danas drevni hramovi i ostale građevine su deo Nacionalnog istorijskog parka kulture Sukhotai.

Ovaj Nacionalni park je pod zaštitom UNESCO-a, te se meštani svojski trude da spreče dalje rušenje drevnog grada, kao i da ga ostave autentičnim.

Napomena: turistima je dozvoljen ulaz samo u pojedinim delovima grada, ostatak nije previše bezbedan za šetnju.

Nacionalni park Doi Inthanon

Ovo je još jedan poznati nacionalni park na severu Tajlanda koji svakako zaslužuje vašu pažnju. Naime, Tajland se inače povezuje sa tropskim vremenom i lepim peščanim plažama i mnogobrojnim ostrvima. Ovaj nacionalni park je tu da obori te stereotipe i pokaže da je Tajland država koja ima mnogo više lica.

Doi Inthanon se nalazi na najvišoj planini na Tajlandu, te je privlačan mnogim turistima koji su željni avanture i kontakta sa prirodom. Zbog veoma visoke nadmorske visine ovde ima mraza u ranim jutarnjim satima. Napominjemo da su zime u ovoj državi veoma blage, tako da su u najhladnijem periodu temperature oko dvadeset stepeni.

Dakle, ovo je najhladniji deo Tajlanda. Njega krase prelepi vodopadi i očuvana priroda, kao i vidikovci sa kojih ćete videti najlepše zalaske Sunca. Preporučujemo vam da posetite vodopad Mae Klang, Mae Ya i Sirithan koji se smatraju najlepšim.

Možete se pridružiti planinarima koji ovaj park redovno posećuju, a posebni doživljaj je na Hmong pijaci gde prodavci prodaju svoju robu u tradicionalnoj odeći. Svi su izuzetno ljubazni i nisu preterano navikli na turiste pa je mogućnost prevare u ovim krajevima daleko manja nego što je to slučaj u Bangkoku ili južnim ostrvima.

Pai

Ovo je veoma karakteristična destinacija i većini turista je sasvim nepozata, ali je zato omiljena među bekpekerima. Ovde, na severu Tajlanda, možete doživeti rifting rekom, planinariti teško pristupačnim kozjim stazicama ili posmatrati slonove u njihovom prirodnom staništu na reci Pai.

Pai je u stvari veoma mali grad na samoj granici Tajlanda sa Mjanmarom. Ukupno ima manje od 3000 stanovnika, te se može smatrati i selom u kojem se oseća tradicionalni duh države, a uz to je okruženo predivnom prirodom. Danas ovo selo živi od turizma, ali nije ni izbliza komercijalizovano kao velike atrakcije.

Za više detalja oko putovanja i cena aranžmana za letovanje na Tajland posetite sajt turističke agencije Disko Drugar Putovanja, na linku ovde.

 

 

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (2 votes)
Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: