Azija

9 stvari koje treba da znate o Filipinima

Filipini su država koja se sastoji od preko 7000 ostrva, od kojih je tek preko 2000 naseljeno. Imaju i preko 100 miliona stanovnika što ih čini jednom od najnaseljenijih država na svetu. Zbog upečatljivog pejzaža, tirkizne vode i zanimljive kulture Filipini su u zadnjoj deceniji doživeli veliki razvoj turizma. Napredak je bio toliki da ni oni sami na to nisu bili u potpunosti spremni, što govori činjenica da u jeku sezone ima više turista nego mesta za spavanje.

Ovo je samo jedna stvar na koju treba da obratite pažnju kada se odlučite za putovanje na Filipine. U narednim redovima ćemo vam pružiti još saveta koji će vam pomoći da bolje organizujete vaš put i da se na pravi način upoznate sa ovom zaista predivnom i neobičnom zemljom.

1. Morate odmah kupiti povratnu kartu pre leta

Filipini imaju takve zakone da je moguće da vas zaustave na aerodromu ako nemate već unapred kupljenu povratnu kartu. Ako se ne organizujete na vreme i ispadne da morate na licu mesta na sam dan putovanja da kupite kartu za povratak, možete proći znatno skuplje.

Zato kada budete rezervisali kartu, odmah gledajte cene za povratak. Mnoge agencije nude povratne karte o jednom trošku, na vama je samo da odaberete datum povratka.

Cene avionskih karata se menjaju na dnevnom nivou, zato neprestano pratite na sajtu avio kompanije kako se kreću. Najbolje je rezervisati kartu oko mesec i po dana pre samog polaska. Možete kupiti odmah povratnu kartu, ali neretko ćete proću jeftinije ako kupite dve karte u jednom smeru.

2. Vozite se belim taksijem

Morate unapred znati da Filipini nisu preterano bogata zemlja i da je u poslednjoj deceniji stanovništvo počelo da živi mahom od turizma. To znači da će na razne načine pokušati da vam uzmu više novca nego što je to potrebno.

Naravno, taksisti će uvek pokušati da vam naplate veću cenu za svoje usluge. Postoji uvek mogućnost cenkanja, ali ćete verovatno i tad platiti mnogo više nego što je to potrebno.

Jedini način da dobro prođete sa taksijima jeste da se vozite isključivo belim taksijima. Uvek pitajte da li koriste taksimetar. Ako je odgovor odričan, izađite iz taksija. Dakle, jedino taksiji sa taksimetrom su sigurni od sitnih prevara koje su namenjene naivnim turistima.

3. Hrana nije preterano egzotična

Ova stavka je, zapravo, poprilično neuobičajna. Azijska kuhinja važi za specifičnu: indijska, tajlandska, korejska… nažalost, to nije slučaj i sa filipinskom.

Ono što ćete odmah primetiti jeste da Filipinci dosta vole meso na tanjiru. Obično ga spremaju proprženim sa povrćem i pirinčem. U ovoj hrani nema toliko začina kao što se za Aziju inače vezuje. Ipak to ne znači da je hrana neukusna, upravo suprotno tome. Jeste ukusna, ali neće biti onako egzotična kao kad biste otišli u druge krajeve azijskog kontinenta.

Vegetarijanci i vegani se ovde neće puno najesti, jer je meso prisutno u skoro svakom obroku. Naročito morski plodovi. Nažalost, njihova hrana je poprilično nemaštovita kada se iz nje izbace mesni proizvodi.

Ako želite da jedete burgere ili picu, odnosno, hranu koja vam je inače poznata, sa lakoćom ćete naći rastorane koje nude izbor drugačije kuhinje.

4.  Sve plaćajte kešom

Plaćanje karticama je moguće samo ako putujete na najegzotičnije i najluksuznije destinacije na Filipinima. Ako ste, pak, nešto ograničenijeg budžeta, onda vam svakako preporučujemo da sav novac imate u kešu.

U stvari, najbolje je da odmah na aerodromu kada sletite na Filipine promenite vaš novac u filipinski pezos. Ova ostrvska zemlja je poznata po tome što ima veoma malo bankomata i menjačnica. Čak i kada se desi da naiđete na bankomat dobra je mogućnost da je pokvaren ili da se ispred njega nalazi predugačak red.

Osim toga, upozoravamo vas na to, da pojedina ostrva, koja su slabije naseljena, ili koja uopšte nisu naseljena, uopšte nemaju bankomate i menjačnice. Stoga, ako planirate da se hranite na ulici, a ne u skupim restoranima, najbolje je da se što pre obezbedite kako se ne biste našli u raznim neprijatnim situacijama.

5. Filipinci su izuzetno ljubazni, ali i ponosni

Ono sa čim se svi turisti koji su posetili Filipine slažu jeste da su Filipinci izuzetno prijatan narod. U svakom trenutku možete da ih pitate za pomoć, a oni će vam rado dati odgovore na sve što vas zanima.

Filipini su bili kolonizovani od strane Sjedinjenih Američkih Država, pa je engleski drugi jezik koji se najčešće govori. Stoga, na ovom mestu nećete naići na jezičku barijeru. Čak i oni koji su vrlo slabo obrazovani znaju minimum engleskog.

Ovde je veoma rasprostranjen i kult belog čoveka. Poznate ličnosti ove države često imaju bleđi ten. To se tamo smatra idealom lepote. Zato ćete verovatno primetiti čudne poglede na sebi kada budete šetali ulicama. Nemojte se čuditi ako vas u nekim manjim gradovima, sa manje turista, zaustave i zatraže da se uslikaju sa vama.

Dakle, što se ljudi tiče, najverovatnije ćete imati samo najlepša iskustva. Međutim, ono na šta vas isto treba upozoriti jeste da pazite da slučajno ne uvredite njihov narod. Na to su izuzetno osetljivi i za tren oka mogu da se okrenu protiv vas.

Zato vam savetujemo da poštujete njihovu kulturu i običaje, a naročito poštujte njihov ponos. Nemojte pred njima pričati ništa loše o njihovoj kulturi i njihovom načinu života, jer tu zaista znaju biti izuzetno strogi. Ovo se ne odnosi baš na sve Filipince, neki to ne shvataju lično, ali većina stanovništva je prilično vezana za svoj nacionalni identitet.

6. Prevoz može biti problem

Prevoz je zaista veliki problem na Filipinima baš zato što je u pitanju država sastavljena od veoma velikog broja ostrva. Neka ostrva su prilično blizu jedna drugom, te možete putovati čamcem ili brodićem od jednog do drugog.

Međutim, neretko su najpoznatije turističke lokacije prilično udaljene jedne od druge. Ovde se ne možete voziti autobusom, niti vozom, dakle, avioni su jedina opcija. A u vreme sezone, naročito na proleće, može biti veoma gusto, toliko, da čak ni ne možete naći ni jedno slobodno mesto u avionu.

Zato je veoma bitno da ako planirate da obilazite ostrva unapred osmislite vašu rutu i unapred rezervišete karte. Ovo se odnosi naročito ako putujete u vreme suve sezone, koja traje od novembra do kraja maja.

Na samom ostrvu ćete veoma lako naći neku vrstu prevoza. Možete sami rezervisati skuter ili samostalno obilaziti ostrvo ili se voziti taksijem ili autobusom sa jednog na drugi kraj.

7. Ima li Wifija?

Za razliku od mnogih azijskih zemalja, na Filipinima nećete imati problema sa internetom, dok god ste u civilizaciji, naravno.

Na Wifi mrežu se možete prikačiti u svakom hotelu ili restoranu. Nekad morate za tu uslugu dodatno da platite, a nekad je sasvim besplatan.

Ovo je izuzetno dobra vest za digitalne nomade i one koji zarađuju preko interneta. Da vas obradujemo, brzina interneta je sasvim solidna, tako da vam neće ometati brzinu poslovanja.

8. Nećete imati prilike da kuvate

Neophodno je da unapred znate da većina apartmana i soba koje se na Filipinima izdaju nemaju uključenu kuhinju. Dakle, nećete moći da uštedite tako što ćete sami kupovati namirnice i spremati ih po svom ukusu.

No, ako vam je u interesu da uštedite, znajte da vam svakako neće otići puno novca na hranu ako znate gde kupujete. Naravno, najjeftinija hrana je, svakako, na pijacama. Tamo se možete dobro najesti i za jedan evro, uzevši u obzir da je njihov standard nešto niži od našeg.

Ovo je dobra vest u smislu da ćete vreme koje biste inače posvetili u kuvanju jela moći da potrošite u istraživanju velelephih ostrva.

9. Sigurnost na Filipinima

Ovo je tema koja se neretko poteže kada su u pitanju Filipini. Bilo je loših iskustava turista, naravno, takvih iskustava uvek bude, ali to Filipine ne čini nesigurnom državom. Zapravo većina posetilaca se osećala poprilično sigurnom na ostrvima.

Jedino što je bitno jeste da pazite da ne idete u sumnjive, uske uličice i da izbegavate šetnju po južnim ostrvima u večernjim satima. Postoje spekulacije da tamo ima savremenih pirata.

Umesto kraja uživajte u Top 10 destinacija na Filipinima:

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: