Azija Mistična mesta

Priča sa Velikog Kineskog Zida

Vreme je da posetimo Kineski Zid, orijentir nad znamenitostima, prizor nad prizorima. Sve destinacije u Kini vode ka jednoj, ka Velikom Zidu. Najbrži i najlakši način da zakoračite ka ovim zidinama je iz grad Badaling. Badaling se nalazi oko 80 kilometara od urbanog grada Beijing. Badaling predstavlja najviše viđeni t.j. najpopularniji deo ili sekciju Kineskog zida.

Najpre nekoliko činjenica. Ovo je najveća odbrambena građevina na svetu ukupne dužine od preko 8 500 kilometara po najrazličitijem reljefu.

Ostale dimenzije su uglavnom sledeće: visina od 10 do 16 metara (zgrada od 6 etaža je 16 metara) sa minimalnom širinom od oko 8 metara. Njegova izrada započela je u 5 veku pre nove ere, nagli rast poprima u 2 veku pre nove ere, da bi poslednji radovi bili završeni u 12 veku nove ere. Na njegovoj gornjoj strani nalazi se staza širine 4.5 metara duž koje se nesmetano kretala vojska.

Kada dođete ovde, popnete se samo na nekoliko stepenica, i taj prvi pogled ostaće upamćen za ceo život.

U dubljoj instanci, Kineski zid je univerzalna vrednost, primer šta može uraditi najmnogoljudnija nacija i država na svetu, na neki način svetionik čovečanstva. Možemo ga uporediti i sa piramidama u Egiptu. Kao svetsko čudo novog sveta, Kineski zid je impresivan izaziva strahopoštovanje, u to nema nikakve sumnje, vredan je svakog truda i napora koji uložite da bi ga posetili.

Postoje nekoliko stvari koje imaju tu sposobnost da vas vrate nazad u vreme, stvari koje vas asociraju da osetite ljudsko požrtvovanje i tadašnji inžinjering.

Dok se penjete na neku od kula, vaši buti mišići prosto će se upaliti, ali čim dođete do prve kule bićete ponosni na svoj podvig i uvidećete da se trud isplatio. Ovaj deo kineskog zida je zaista prelep, ali turista je na sve strane.

Evo jedne nove priče sa starog zida:

Čuo sam da postoje autentičniji delovi koji su malo udaljeniji i teže dostupni. To je sada moja misija , kako mogu tome da se oduprem, da odem što dalje od običnih turista, od prodavnica i radnji sa suvenirima.

Dok putujem, imam osećaj da sam ispravno postupio. Usput, dok prolazite pored malih mesta, videćete mnoge stvari koje ne možete da vidite u gradovima. Videćete sasvim drugačiju sliku ove zemlje. Ovo je pravi odraz Kine.  Realan.  Kada skrenete sa onog utabanog puta, to je prava stvar.

Bio sam na raznim destinacijama u svetu i uživao sam svaki trenutak. Na tim putovanjima, najbolje od svega je samo putovanje. Ponekad nije važno samo mesto u kojem ste se uputili, nego sam put koji vas vodi ka tom mestu. Najzanimljivije stvari dešavale su se u toku putovanja. Svejedno je, da li je u pitanju prevoz automobilom, motorom ili na konju. Smisao je kretanje, put.

Uvek jedan korak ispred svih, naći se veoma blizu onom što ne možeš da predvidiš. Teritorije koje još nisi otkrio i ljude koje još nisi upoznao. Evo na primer, “The He Family”. Ova kineska porodica rado prima goste namernike koji su na putu za egzotičnim panoramama Velikog Kineskog Zida. Oni će vas ugostiti, i obezbediće vam mesto gde možete da ostanete i prenoćite.

“Većina meštana ovog sela su porodica, oni žive ovde već stotinama godina.”

Prava avantura počinje upravo iz njihovih izlaznih vrata. Pogledate gore, vaša destinacija se vidi, odmah iznad najviših drveća. Ali budite spremni za određene napore i vežbe.

Ovo je zaista izvarendno, svo ovo planinarenje”. Prizor je prelep. Kada dođete do kule stražara “Guard Tower”, imate još malo da se penjete, ali ovaj deo je najteži. Penjete se horizontalno i to uz nesigurne cigle koje su naređane jedna iznad druge. Ali posle svega dolazi satisfakcija za uloženi trud. Kada se konačno uspete na vrh, gde ja stojim, uvidećete da sve poteškoće koje ste imali usput, sve je vredno toga, čak i više.

Zid je prilično sačuvan. Naročito ovaj deo Kineskog Zida. Nigde u Kini ne možete da vidite nešto ovako. Kilometri zida, skoro nedodirnuti, još od vremena kad je napravljen.

Reljef je pun stena, sa velikom kulom, i mnoštvo manjih kula koje su prilično blizu jedna drugoj. Ovakav raspored je napravljen u slučaju odbrane od neprijatelja, a zgodan je i za osmatranje. Sada su ove kule prekrivene drvećem. Ono što je zanimljivo, a tiče se ovog dela kineskog zida, je to da skoro niko i ne zna za ovo mesto, mali broj turista je čuo za ovaj ukutkani i tajanstveni deo Velikog Zida.

Ovde se dolazi da se vidi iskonski Veliki Kineski Zid, kako je nekad izgledao. Ako krenete u ovu avanturu, imaćete ovaj zid samo za sebe. Kako samo ime kaže Veliki Kineski Zid je najduža struktura ikada napravljena od strane ljudi. U stvari, ono šta predstavlja zid je granica, protekcija, ograda, sigurnost. Možda bi adekvatni prevod glasio velelepni zid. Bilo vekovima i ostalo. Koračajući ovom tvorevinom ljudske istorije, nećete primetiti da su prošli silni vekovi.

 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: