Azija

Japan: Fudži, porcelan, vaši i sumo

Naša nova destinacija je Japan. Japan je jako razvijena zemlja koja i dalje poštuje tradicionalne vrednosti. Zemlja koja svojom prošlošću trasira pravac budućnosti. Ovo je jedna od nekoliko zemalja na svetu gde tradicija ide u korak sa naukom. Zemlja koja je sagrađena na paradoksu. Evo jedne slike Japana.

Japan
Japan

Treća ekonomija sveta, sa oko 127 miliona stanovnika, razmeštenih po ostrvima u oblastima manjih od Kalifornije.

[php snippet=1]

 

Možda i nije toliko čudno, ali ova moderna država je jako povezana sa svojim kulturnom zaostavštinom. Ne toliko davno, ova zemlja je bila preko sto godina u izolaciji koju je diktirala politička strategija njenih vladara.

Onda se naglo otvorila tehnološkim novotarijama zapadnog sveta i sve je poprimilo drugačiji tok. Ni jedan grad u Japanu nema jači kontrast između tradicije i modernizma kao Tokijo.

U prestonici izlazećeg sunca danas živi preko 12 miliona žitelja. Šoping centri, restorani i visok nio kulture je prva odlika Tokija. Ako želite osetiti ukus autentičnog Tokija, ne morate da idete daleko. Odete do najbližeg Tsukiji Fish Market-a, i videćete najveće tržište ribe na svetu.

Planina Fudži
Planina Fudži

Ukoliko želite da udahnete malo svežeg vazduha, isplanirajte dnevni izlet na poznatu planinu Fuji. Fuji je lociran oko 100 kilometara jugo-zapadno od Tokija. U Fuji-Hakone-Izu, nacionalnom parku, nalazi se najviši vrh u Japanu. Njegova visina je 3,776 metara.

[php snippet=1]

Iako je Fuji prekriven snegom po nekoliko meseca u godini, ova sveta planina je i dalje najpopularnije turističko mesto. Južno od Fuji-ja je nacionalni vodeni park sa fantastično kristalnom bistrinom.

Ronioci uživaju u vodenom svetu ispod površine. A iznad vode, priroda je raznovrsna i prelepa. U Japanu imate šansu da budete blizu životinjama koje do tada nista videli, kao što su “Japanese Giant Hornet” (japanski veliki stršljen) i “Japanese Macaque” (japanski majmun).

Ako se probirljiv city break avanturista, sa istančanim kulturnim identitetom obavezno dajte šansu tradicionalnom japanskom pozorištu “Kabuki”.

Najbolje predstave se izvode u Kyotou, Tokiju i Osaki. Tradicionalno japansko pozorište je poznato po jako stilskim dramama i veoma dobrim kostimima i šminkama koju nose uglavnom muški izvođači, to jest glumci. Možda ovo nije prvo mesto gde možete odvesti svoju decu, jer ponekad ove predstave traju i do 3 sata. Grickalice i osveženje možete naći u foajeu pozorišta. Možete čak ručati ili večerati za vreme pauze.

Za one koje traže tradicionalnu umetnost i veštine, ovaj grad vas svakako neće razočarati. Japan je poznat po porculanskim suvenirima, pa ako ste pasionirani ljubitelj istih, imaćete osećaj da se nalazite u raju.

[php snippet=1]

 

Pravi se na hiljade grnčarskih proizvoda od raznih vrsta porcelana i keramike. Većina ovih proizvoda potiče sa ostrva Kjušu, koje je treće ostrvo po veličini u Japanu. Sledeća široko prihvaćena zanimljivost je ručno pravljen japanski papir sa imenom vaši – “Washi” . Aktivnosti koje upražnjavaju prosečni Japanci su veoma popularne predstave sa lutkama, do gledanja najboljih sumo rvača.

Sumo rvači u Osaki
Sumo rvači u Osaki

Najbolje borbe su u Osaki.

Snaga Japana izvire iz činjenice poštovanja Bušido koncepta, koji je prihvaćen kao univerzlna vrednost i smatra se svetinjom. Princip je da pouke iz prošlosti i tradicija se ne sme zaboraviti. Ona se samo marljivo prenosi na buduće generacije. Inspiracija dolazi iz prošlosti, a implementira se u budućnost. To je Japan.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: