Azija

Japan: Fudži, porcelan, vaši i sumo

Naša nova destinacija je Japan. Japan je jako razvijena zemlja koja i dalje poštuje tradicionalne vrednosti. Zemlja koja svojom prošlošću trasira pravac budućnosti. Ovo je jedna od nekoliko zemalja na svetu gde tradicija ide u korak sa naukom. Zemlja koja je sagrađena na paradoksu. Evo jedne slike Japana.

Treća ekonomija sveta, sa oko 127 miliona stanovnika, razmeštenih po ostrvima u oblastima manjih od Kalifornije.

Možda i nije toliko čudno, ali ova moderna država je jako povezana sa svojim kulturnom zaostavštinom. Ne toliko davno, ova zemlja je bila preko sto godina u izolaciji koju je diktirala politička strategija njenih vladara.

Onda se naglo otvorila tehnološkim novotarijama zapadnog sveta i sve je poprimilo drugačiji tok. Ni jedan grad u Japanu nema jači kontrast između tradicije i modernizma kao Tokijo.

U prestonici izlazećeg sunca danas živi preko 12 miliona žitelja. Šoping centri, restorani i visok nio kulture je prva odlika Tokija. Ako želite osetiti ukus autentičnog Tokija, ne morate da idete daleko. Odete do najbližeg Tsukiji Fish Market-a, i videćete najveće tržište ribe na svetu.

Ukoliko želite da udahnete malo svežeg vazduha, isplanirajte dnevni izlet na poznatu planinu Fuji. Fuji je lociran oko 100 kilometara jugo-zapadno od Tokija. U Fuji-Hakone-Izu, nacionalnom parku, nalazi se najviši vrh u Japanu. Njegova visina je 3,776 metara.

Iako je Fuji prekriven snegom po nekoliko meseca u godini, ova sveta planina je i dalje najpopularnije turističko mesto. Južno od Fuji-ja je nacionalni vodeni park sa fantastično kristalnom bistrinom.

Ronioci uživaju u vodenom svetu ispod površine. A iznad vode, priroda je raznovrsna i prelepa. U Japanu imate šansu da budete blizu životinjama koje do tada nista videli, kao što su “Japanese Giant Hornet” (japanski veliki stršljen) i “Japanese Macaque” (japanski majmun).

Ako se probirljiv city break avanturista, sa istančanim kulturnim identitetom obavezno dajte šansu tradicionalnom japanskom pozorištu “Kabuki”.

Najbolje predstave se izvode u Kyotou, Tokiju i Osaki. Tradicionalno japansko pozorište je poznato po jako stilskim dramama i veoma dobrim kostimima i šminkama koju nose uglavnom muški izvođači, to jest glumci. Možda ovo nije prvo mesto gde možete odvesti svoju decu, jer ponekad ove predstave traju i do 3 sata. Grickalice i osveženje možete naći u foajeu pozorišta. Možete čak ručati ili večerati za vreme pauze.

Za one koje traže tradicionalnu umetnost i veštine, ovaj grad vas svakako neće razočarati. Japan je poznat po porculanskim suvenirima, pa ako ste pasionirani ljubitelj istih, imaćete osećaj da se nalazite u raju.

Pravi se na hiljade grnčarskih proizvoda od raznih vrsta porcelana i keramike. Većina ovih proizvoda potiče sa ostrva Kjušu, koje je treće ostrvo po veličini u Japanu. Sledeća široko prihvaćena zanimljivost je ručno pravljen japanski papir sa imenom vaši – “Washi” . Aktivnosti koje upražnjavaju prosečni Japanci su veoma popularne predstave sa lutkama, do gledanja najboljih sumo rvača.

Najbolje borbe su u Osaki.

Snaga Japana izvire iz činjenice poštovanja Bušido koncepta, koji je prihvaćen kao univerzlna vrednost i smatra se svetinjom. Princip je da pouke iz prošlosti i tradicija se ne sme zaboraviti. Ona se samo marljivo prenosi na buduće generacije. Inspiracija dolazi iz prošlosti, a implementira se u budućnost. To je Japan.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: