Azija Mistična mesta

Planina Hua ili Hua Shan u Kini

Planina Hua (Hua Shan) ili velika zapadna planina je jedna od pet svetih planina u centralnoj Kini, na oko 120 kilometara od Hujain grada, Šanaksi provincija. Južni vrh je viskok 2,155 metara, i teritorijalno pripada slivu Žute reke.

U ovoj priči par činjenica o samom odlasku na neki od vrhova ovog petovršja. Ovo je jedan od fotografski najdramatičnije obrađenih uspona, pa verujemo da će vam se dopasti članak i da ćemo dobiti koji lajk.

Postoje dva puta koja vode do Severnog vrha, koji se nalazi na 1614 m nadmorske visine. Severni vrh je najniži od svih pet, pa i najjednostavniji za planinarenje.

Najpopularniji je tradicionalni put ka Hua Shan Yu, koji je postojao još u trećem veku, za vreme Dinastije Tang. Posle 6 kilometara uspona stižete u selo Huashan i blizu ste Severnom vrhu.

Novi put do Huang Pu Yu (Huang Pu Gorge, nazvan po pustinjaku Huang Lu Zi koji je živeo u ovoj klisuri u 8 veku pre nove ere) sledi put žičare do Severnog vrha.

To je u stvari drevna staza koja se koristila još u vreme Dinastije Tang, i koja je od tada pala u zapuštenost. Priča koja se vezuje za ovaj put, poznata je samo lokalnim meštanima koji su živeli blizu klisure do 1949. godine, kada je grupa 7 planinara sa lokalnim vodičem koristila ovaj put da se popne na Severni vrh.

Ova staza je poznata kao „The Route Intelligent Take-over of Hua Shan“ i malo je sređena početkom ovog milenijuma. Žicare su dodatno izgrađene i u potpunosti prate put.

Od Severnog vrha, kreće serija puteva do Hrama Canglong Ling, gde morate da pređete više od 300 metara veoma teškog uspona. Ali ovo je jedini put koji vodi do ostala četiri vrha. Donja slika ilustruje Rajske stepenice.

Veoma značajna staza je ona koja sa Severnog vodi do Južnog vrha. Ovaj put je jako opasan, ali sada postoji još jedna staza, izgrađena od kamena koja vodi do hrama Južnog vrha. Evo kako izgleda uspon na Južno vrh. Drugačije se zove put od 1000 koraka, a od prizora se ježi kosa na glavi, srce jako lupa, a noge drhte. Može se reći da je ovo jedna od najstrašnijih staza na svetu.

Ostali vrhovi su: the West Peak – Zapadni Vrh (2038 m), the Center Peak – Centralni Vrh (2042 m), the East Peak – Istočni Vrh (2100 m) . Novi put ka istoku, preko grebena, napravljen je 1998. godine i znatno olakšava prelaz ove distance.

Planina Hua oduvek je istorijski poznato mesto povlačenja pustinjaka u meditaciju i izolaciju. To su uglavnom bili Budisti i Taosti. Put je namerno bio jako težak i dostupan je samo onim koji imaju jaku volju.

1980. godine, studenti iz ovih krajeva, počeli su da testiraju svoju snagu i volju. Najveća opasnost je postojala u uskim strmoglavim putevima. Ova planina je još iz davnina imala ozloglašenu reputaciju. Vremenom, turizam u ovom području je počeo da se razvija. Instalacija zičare je znatno doprinela tome.

Uprskos mnogim merama bezbednosti, dodavanju ograda i izgradnja stepenica, nesreće su nastavljale da se dešavaju. Lokalna uprava je pravila nove staze i postavljala jednosmerne puteve. Danas je mnogo lakše planinariti ovim stazama, osim u uslovima leda ili znatne gužve. Neke od najtežih staza su zatvorene.

Mnogi kinezi i dalje se ovde penju noću, da bi stigli do Istočnog vrha u zoru, za koji se smatra da ima najlepši izlazak sunca u Aziji. Planina sada ima nekoliko smeštajnih objekata (hostela i hotela). Vidikovci su neverovatni, a poglede sa nekih od njih smo izdvojili i u donjem klipu. Ovo je bio i ostao test samo za izabrane. Da li ste i vi taj?

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: