Mistična mesta

Jerihon, drevni grad na minus 260 metara

Jerihon, ili kako ga mnogi zovu “Grad Dlanova” je danas mali mirni grad na teritoriji Palestine. Nalazi se na Zapadnoj obali, uz reku Jordan, veoma blizu “Mrtvog Mora” na oko 55 kilometara daleko od pupka sveta, Jerusalima.

Na arapskom se izgovara “Ariha” i broji nešto manje od 20 000 stanovnika. Jedna od njegovih posebnosti je što se nalazi na 260 metara ispod nivoa mora. Jerihon je od samog nastanka privlačio pažnju posetilaca i uvek je bio značajna trgovačka i verska tačka. Smatra se najstarijim kontinentalnim gradom na svetu, a arheolozi procenjuju da je star oko 10.000 godina.

Ako ste u poseti Jerusalimu, fakultativni izlet do ovog mesta može fantastično upotpuniti vaš hadžiluk, tj. pokloničko putovanje. Ne treba Vam vodič, dovoljno je samo da uhvatite autobus 36 ili 63 od arapske autobuske stanice. Izađite na stanicu “Al Ezariya” odakle možete da uzmete taxi do centra ovog prelepog gradića.

Šta videti u Jerihonu

Postoje nekoliko mesta u Jerihonu, koje morate videti. Verovali ili ne, al ovo mesto broji čak 23 smene različitih civilizacija zapisanih jedna preko druge.

Na ovom svetom tlu, gde se sve velike i još mnoštvo malih religija dodiruju u tačku, možete naći jedinstvene religijske i istorijske prizore kakvih nema nigde u svetu. Poznata sakralna građevina je grčki Pravoslavni manastir iz 5. veka nove ere, koji je sagrađen u steni. Zove se Gora iskušenja (Monastery of the Temptation), a mesto na kome je izgrađen, spominje se u Bibliji, kao mesto gde Đavo ili Satana iskušavaju Isusa za vreme njegovog četrdesetodnevnog posta.

Na 2-3 kilometara severno od grada je “Hisham’s Palace” (Palaa Hisam). Sagrađena je u 17 veku. Ova spetakularna građevina sadrži džamiju, fontanu i mozaičke podove.

Tell es-Sultan je najstariji deo grada. Tu možete videti arheološke iskopine. Ovo je lokacija koja se pominje u Bibliji, i nalazi se 2 kilometara severozapadno od modernog gradskog centra.

Ono što je isto veoma zanimljivo je Nebi/Naba Musa, muslimanski hram posevećen Mojsiju.

Qumaran Caves ili pećine Kumrana (poznate po starim Kumranskim spisima religiozne sadržine) su kompleksi pećina odmah pored Mrtvog Mora. Danas je ovo poznat i posećen turističko arheološki park.

Naravno, na mestu gde su sve crkve i konfesije su zastupljene sa aspekta Judeizma, postoje dve jako uticajne sinagoge. Jedna je Wadi Qelt Synagogue (jedna od najstarijih sinagoga na svetu) i ova građevina deo je čuvenog „Jericho Royal Winter Palace“ kompleksa sagrađenog u drugom periodu Templara. Druga je Naaran Synagogue, drevna sinagoga ukrašena prelepim mozaicima. Jedna od lepših u ovom delu zemlje.

Naravno, posebnu fotografiju zaslužuje i manastir Svetog Đorđa, takođe pod jurisdikcijom grčke pravoslavne crkve.

Ako ste pomislili da je ovo sve, varate se. Nakon Jerihona, sledeći izazov je Mrtvo more, a o njemu, u jednom od narednih tekstova. Strpljenja do tada.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: