Balkan Mistična mesta

Ejup, Pjer Loti kafe i Feshane u Istanbulu

Istanbul
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Na dnu dvorišta Ejubove džamije, u zelenilu šedrvana i česama ima stotinjak kvadratnih metara stare turske keramike, lepše od one u jedrenskoj Selimiji, i svežije od one u Plavoj džamiji. Na ovim pločama sve se veže i prepliće u zelenim čvorovima i opet nadovezuje u vječnom ponavljanju teme koja je bez početka i kraja kao u staroj istočnjačkoj bajci… Zuko Džumhur (bosansko hercegovački putopisac), nekrolog jednoj čaršiji.

Teško je pisati o Istanbulu u dahu, predugo je i prešareno i mirisno i zaboli glava od svega, opet na delove pisati o njemu, čovek se oseća kao da je nešto ispustio. Kao pevati lepotici i opevati samo njen pramen kose.

Ovde, u ovom tekstu ćemo opisati ipak, ne pramen kose već njene oči. Dozvolite nam da vas povedemo na mesto koje verovatno nećete obići sa vodičem, idemo na Ejup.

Ukoliko ste se zasitili evropskog Istanbula, Taksima i elegantnog Beyoglua, ili vam je Kapali čaršija prenaglašena i bučna, a Aja Sofija već posećena, za vas je došlo vreme da posetite onaj pravi Stambol. Njegovo srce i duša koncentrisani su izvan starih zidina, na vrhu zlatnog roga, tamo gde se Pjer Loti nepovratno zaljubio u Carigrad i tu ostao.

Ejup, šta videti

Ejup ćete uglavnom na internetu naći kao Ejup džamiju, međutim on je toliko više od toga. U pitanju je ceo grad u gradu, pravi istočnjački kompleks sa mnogobrojnim sadržajim a pa evo samo nekih. Prva tačka za razgledanje je ipak pomenuta džamija.

Po predanju Sultan Mehmeta, osvajač Istanbula je sanjao da je ovde sahranjen Ejup, saborac proroka Muhameda i ovde je dignuta džamija oko mesta na kome je sultan sanjao da je grob. U pitanju je sveto mesto i posle odlaska na hadžiluk u Meku ovo je jedna od sledećih tačaka za svakog muslimana kada je hodočašće u pitanju.

Prelepa elegantna džamija sveto je mesto ne samo za muslimane, svaki čovek sa iole razvijenim osećajem za veru se ovde oseća kao svoj na svome. Sve je puno ljudi koji se mole na različitim jezicima, puno pozitivne energije i svaki put kad bi pisac ovih redova naišao tuda, neko je delio slatkiše. U džamijskoj okolini su fontane, česme, prelepa mesta za sedenje i razmišljanje.

Tu je i grob Mehmed paše Sokolovića koji je upravo ovde sahranjen blizu sveca da bi se pokazao njegov rang. Sam Ejup naravno obiluje restoranima i poslastičarnicama, pa ako vas je popustio duhovni zanos možete se odmah prepustiti gurmanskom zanosu turske kuhinje u vidu Iskender kebaba, predobrih sočnih parčadi kvalitetnog mesa u bogatom sosu, recimo.

Pjer Loti kafe

Za one koji ne znaju, Pjer Loti je jedan od najvećih romanopisaca prve polovine XX veka, koji je bio u večitoj potrazi za nepoznatim destinacijama, avaturama i pustolovima pogotovu po raritetnim civilizacijama. Oficir u mornarici po profesiji, a impresionalista po peru u pisanju.

Ukoliko se dalje od Ejupa penjete stepenicama uz brdo naići ćete na neobična, stara i fotogenična groblja, ali ništa manje bitno naići ćete na Pjer Loti kafe.

Naravno, ovde je moguće jeftino doći taksijem, ali preporučujemo šetnju jer zaista je vredna svake utrošene minute. Do gore se može i žičarom. Pjer Loti kafe je tačka na koju će vas svaki pravi poznavalac uputiti ukoliko želite da zaista vidite grad. Ovde je Loti, francuski orijentalista provodio svoje vreme zagledan u vode Zlatnog roga i zaista, nema lepšeg pogleda od onoga koji se pruža odavde.

Ceo grad je na dlanu, još ukoliko ste tempirali da dođete predveče, kao na slici gore, stigli ste u pravi čas. Sam kafić je šarmantan i nije posebno ekskluzivan, ali je uvek pun nasmejanih mladih ljudi. Ovo je mesto za sohbet (razgovor) i lep čaj od jabuke.

Ovo je mesto na kome zlatni rog blešti ujutro i predveče na suncu i gde najveći realisti postaju poete i shvataju zašto je ovaj grad vladao svetom, a opet opčinjavao. Ukoliko je kafić pun, nadamo se da ste poneli fotoaparat jer postoji vidikovac i pored kafea.

Feshane i Zlatni rog

Česma na Ejupu
Česma na Ejupu

Nakon Pjer Loti kafea obilazak možete nastaviti dalje u pravcu Eminonua ili se jednostavno prošetati po samom Ejupu istražujući fine detalje islamske arhitekture. Naša topla preporuka ide zanimljivom kompleksu Feshane koji bi se najbolje mogao opisati kao naš sajam, samo sa istočnjačkim štihom.

U pitanju je prizemni kompleks zgrada i zabavnih parkova koji se nižu uz same vode Zlatnog roga, stalno se nešto dešava i moguć je sjajan šoping tekstila, nakita, bižuterije, začina i slatkiša koji se pred vama prave.

Međutim, najbolji deo tek sledi, kad se probijete kroz sale i hale i zajapureni od kupovine, mirisa i začina shvatite da ste upravo obavili možda najbolji šoping u skorije vreme pred vama puca nestvaran prizor – Cela strana Feshane kompleksa koja je uz Zlatni rog je jedna ogromna, nazovimo je tako livada, na kojoj se raštrkani nalaze drveni rezbareni niski stolići sa stoličicama gde će vam konobari doneti kafu malenim ljupkim šoljama i gde i usred leta možete uživati u osvežavajućem morskom vetriću i prelepom prizoru koji je pred vama.

Grad koji se ogleda u vodama, šareno obučene žene i život koji prosto kipi svuda oko vas. Još jedna preporuka. Za čitateljke, obucite se  pristojno, ipak su ovo sakralni objekti, a za oba pola , probajte da izbegnete džamiju petkom!

Ovo je tura koju je možda bolje obići u sopstvenoj režiji bez ikoga da vam govori koliko i gde valja da ostanete, jer treba zaista da sami istražite Ejup i da dotaknete onaj autentični Stambol.

Napisala: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262.

Preporuka za posetiti:
  • Ocena:
Sending
User Review
4 (5 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: