Evropa Saveti Turizam Srbije

Putovanje bez para – uz pametno planiranje je moguće!

turisti-prijatelji-krov-kombija-more
Foto: Pexels.com

Volite da putujete, ali ne činite to često – zbog para? Nedostatak novca je jedan od glavnih razloga zbog kog ljudi širom sveta ne putuju izvan granica svoje zemlje. Međutim, postoji mnogo načina da putujete svetom čak i kada imate ograničeni budžet.

Dovoljno je da savladate neke osnovne veštine upravljanja novcem, koristite pametne i praktične aplikacije i počnete da razmišljate kao štedljivi putnik. Zagovornici besplatnih i jeftinih putovanja tvrde da su jedini obavezni troškovi smeštaj i prevoz, ali da se i oni uz pametno planiranje i te kako mogu smanjiti.

Pročitajte kako da putujete sa malo para ili čak obezbedite smeštaj – besplatno!

Napravite plan budžeta

Ako je putovanje uz minimalne troškove prvo na listi vaših putničkih prioriteta, onda znate da je dobro upravljanje novcem baza od koje treba krenuti. Sa koliko para raspolažete i da li je to dovoljno za planiran put? Kako čitate ovaj tekst, velika je verovatnoća da vaš budžet ne može da pokrije sve troškove. Ipak, imamo dobru vest: čak i ako nemate ušteđevinu, to ne znači da treba da odustanete od putovanja.

Premda zvuči kao scenario iz holivudskog filma, uz malo kalkulisanja i nekoliko pametnih poteza možete obići svet skoro pa besplatno. Potrebno je da izaberete destinaciju, istražite najpovoljnije varijante prevoza i smeštaja i procenite da li se te cene uklapaju u vaš finansijski plan.

Jedna od praktičnih i isplativih opcija jeste da podignete kredit. Ukoliko niste sigurni u to da li ste kreditno sposobni i koliko veliku sumu možete da pozajmite, profesionalni tim savetnika za kredite može vam pomoći da pronađete idealnu računicu. Sledeći korak je da novcem vešto upravljate i izaberete sve raspoložive mogućnosti uštede koje pritom ne umanjuju iskustvo putovanja.

Odmor i rad u hostelu – zašto da ne?

Da li ste već odseli ranije u nekom hostelu? Ako je odgovor potvrdan, onda vam sigurno nije promaklo obaveštenje o zaposlenju na recepciji. Za putnike koji nemaju fiksni plan putovanja i fleksibilniji su sa datumima svoje turističke rute ovo je zapravo sjajno rešenje za uštedu novca.

Dovoljno je da pitate osoblje hostela da li traži pomoć u zamenu za besplatan smeštaj. Možete odraditi nekoliko sati na recepciji, konobarisati u baru, oslikati ili okrečiti zid ili poboljšati njihov sajt na neki način – mogućnosti su beskrajne.

devojka-raširene-ruke-pogled-na-more
Foto: Pexels.com

Sajt Worldpackers.com jedna je od brojnih platformi na kojoj možete ponuditi svoje veštine i znanja u zamenu za besplatan smeštaj u hostelima širom sveta. Većina hostela ima slične uslove ovakvog tipa saradnje. Potrebno je da radite nekoliko sati nedeljno (uglavnom do 24h) na recepciji, održavanju i čišćenju, a zauzvrat dobijate besplatno ležaj u višekrevetnoj sobi, mogućnost da koristite kuhinju hostela, pa čak i besplatne ulaznice za neke događaje u gradu.

Pored rada i odmora u hostelu, Worldpackers zajednica nudi i druga zanimljiva (i jeftina) iskustva, poput volontiranja u kampu ili na farmi, boravka u domaćinstvu u zamenu za časove jezika i slično. Moto sajta je “Putuj, sarađuj, napravi uticaj”, pa tako za skroman budžet imate priliku da stvorite sjajne uspomene i učinite nešto lepo za svet i zajednicu koju upoznajete.

Rezervišite smeštaj preko Airbnb

Za sve one koje ne žele da rade na putovanju ili nemaju tako fleksibilan raspored ili dugačak odmor, a žele jeftiniji smeštaj – dobra opcija je Airbnb. Na ovom, možda najpopularnijem sajtu za rezervaciju privatnog smeštaja, možete pronaći komforne stanove i apartmane po izuzetno povoljnim cenama.

Premda neće uvek biti jeftiniji u odnosu na hostelski, smeštaj bukiran preko portala Airbnb uglavnom ima mnogo nižu cenu od hotelskih soba. Pored finansijskih tu su i druge pogodnosti – veća privatnost i mogućnost povezivanja sa ljudima.

Na sajtu Airbnb postoji opcija pretrage smeštaja čak i kada niste sigurni kuda i kada biste putovali. Pored dobrog i povoljnog smešaja, koristeći Guidebook opciju, turisti mogu da dobiju preporuke domaćina o tome gde i kako da provedu vreme na određenoj destinaciji. Preporuke uključuju turističke atrakcije koje vredi obići, restorane i događaje koje treba posetiti, kao i delove grada koje treba izbegavati.

Isprobajte Couchsurfing

Za avanturiste koji žele da na autentičan način iskuse zemlju koju posećuju, a da pritom ne potroše mnogo novca tu je Couchsurfing. U pitanju je platforma koja povezuje turiste i lokalno stanovništvo i gde imate priliku da odsednete kod starosedelaca “na kauču”, potpuno besplatno. Zvuči kao putovanje iz snova, zar ne?

Pošto otvorite profil na portalu Couchsurfing, potražite grad koji planirate da posetite i pregledajte lokalno stanovništvo sa dostupnim kaučima. Pažljivo pogledajte profile potencijalnih domaćina i pošaljite “zahtev za kauč” za datume kada ćete biti tamo.

turisti-rančevi-ulica
Foto: Pexels.com

Detaljno se informišite o uslovima ponude: postoje domaćini koji će želeti da vas upoznaju sa svojim prijateljima i odvedu vas u provod, dok će drugi očekivati da izađete iz stana dok su oni na poslu. Neki korisnici ne nude smeštaj, već samo besplatne usluge vodiča i druženje. Zbog toga je važno da u opisu svog profila napišete šta očekujete od domaćina i izbegnete nesporazume.

U svakom slučaju, čak i da na ovaj način ne uštedite na smeštaju, sasvim je izvesno da ćete doživeti grad i zemlju koje posećujete na jedinstven način. Uz to, lokalci znaju koja mesta su najbolja za izlazak, gde su najpovoljnije cene za kupovinu, pa možete računati na manje troškove u tom smislu.

Potražite cimera za putovanje

Putovanja su mnogo jeftinija kada imate s kim da podelite troškove smeštaja i prevoza. Pored finansijskog momenta, kada putujete sa prijateljima ili cimerima možete ostvariti brojne benefite. Ne samo da ćete uštedeti već i bolje upoznati svoje prijatelje i napraviti divne uspomene za ceo život.

Ako nemate “idealnog saputnika” među svojim cimerima, kolegama ili drugovima, možete ga pronaći preko neke od brojnih internet platformi. Turisti širom sveta se odlučuju na ovaj korak – biraju cimera za putovanje na osnovu destinacije i budžeta, kao i referenci na profilu oglašivača. Jedino što morate biti sigurni u to da li ste spremni za takvu avanturu kao što je putovanje sa potpunim neznancem.

Koristite aplikacije za deljenje troškova

Putovanja s prijateljima su odličan način da uštedite dok upoznajete strane zemlje. Zahvaljujući aplikacijama za deljenje troškova, ovakav vid ekonomisanja novcem postao je još lakši. Poprilično jednostavne i praktične aplikacije poput Splitwise pomažu da podelite sve račune kada putujete sa cimerima ili društvom.

Troškovi benzina, smeštaja ili hrane mogu se podeliti na jednake delove, prema procentima ili prema “deonicama”, a tu je i opcija za obavljanje transakcija ili podelu računa prema stavkama. Ovo poslednje je naročito korisno kada treba podeliti račun iz supermarketa, jer se za svaki artikal posebno unosi cena kao i koji članovi grupe plaćaju baš tu stavku.

Nije obavezno da se cela grupa uloguje na Splitwise, dovoljno je da jedan član napravi grupu i beleži sve troškove i transakcije. Kad se unese trošak, aplikacija izračuna ko je dao više novca nego što treba, koji član grupe ima dugovanja i prema kome i slično.

Jedan od glavnih ciljeva Splitwise-a jeste da se sva dugovanja pojednostave i da bude što manje transakcija. Uz pomoć opcije “Simplify debts” je to moguće: ukoliko Ana duguje 10 evra Milici, a Milica isti iznos duguje Jovani – logično je da će Ana proslediti 10 evra Jovani.

Potražite jeftine avionske letove

Velika tajna svih štedljivih putnika krije se u rezervaciji jeftinih avionskih karata. Ako pratite i istražujete, možete da kupite karte za let do željene destinacije po mnogo povoljnijoj ceni nego što nude turističke agencije.

devojka-kofer
Foto: Pexels.com

Dobar tajming i korisne besplatne aplikacije kao što su Skyscanner, Momondo, Kiwi ili Kayak garantovano će uštedeti i vaše vreme i novac kada planirate putovanje. Primera radi, Skyscaner nudi opcije kao što je poređenje cena, pronalaženje najboljih ponuda za izabrane datume leta. Ako ne znate tačan datum putovanja, ali znate mesec i destinaciju na koju biste otputovali, iskoristite opciju “Whole month”. Ako je vaš izbor Rim u septembru, Scyscaner će pokazati kada je let do italijanske prestonice najjeftiniji u tom mesecu.

Sa druge strane, ako znate datume svog odmora, a ne znate kuda biste leteli, možete iskoristiti opciju “Everywhere” i tako dobiti informaciju do kog mesta su najpovoljniji letovi u izabranom periodu. Još neki benefiti korišćenja ove aplikacije su mogućnost rezervacije smeštaja ili iznajmljivanja automobila.

Više volite vožnju automobilom – probajte Bla bla car

Servis Bla bla car je još jedan praktičan i pouzdan način da uštedite na prevozu. Ako želite da putujete automobilom i podelite troškove dovoljno je da označite mesto svog polaska i odredišta i od ponuđenih izaberete prevoz koji vam najviše odgovara. Uvek imate mogućnost da pregledate ocene vozača i kontaktirate ga za više informacija pre nego što rezervišete vožnju.

Iako je zamišljen kao prilika da se uštedi i putuje u zanimljivom društvu, Bla bla car vas ne obavezuje da sve vreme razgovarate sa saputnicima. U zavisnosti od toga koliko ste govorljivi i komunikativni, kada pravite profil možete da označite da li ste “bla”, “bla bla” ili “bla bla”. Prema istom kriterijumu možete birati i svog vozača.

Na kraju, ako napravite dobru organizaciju finansija i puta i upotrebite sve raspoložive alate i aplikacije, možete putovati i sa skromnim budžetom. Putovanja ne moraju biti skupo, ali sasvim izvesno predstavljaju dragoceno iskustvo i obogaćuju naš život – pogotovo kada se pametno uloži i minimalno troši.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: