Evropa

Jedinstvena arhitektura ostrva Mikonos

Da li su i vama prve asocijacije na grčka ostrva bele kuće sa plavim krovovima? Sva ostrva u Grčkoj su prepoznatljiva po svom karakterističnom izgledu, a jedno koje se izdvaja jedinstvenom arhitekturom je egejsko ostrvo Mikonos. Pored predivnog mora i rajskih plaža, Mikonos pleni svojim arhitektonskim stilom, tzv. kiklandskom arhitekturom, nazvanoj po arhipelagu kome ovo ostrvo pripada.

Mikonos je, kao i svako ostrvo iz grupe Kiklada, ispunjen zgradama jednostavne estetike, neutralnih boja poput bele, sive i naravno plave, sa crkvama i uskim popločanim ulicama od kamena. Mnogi ih smatraju  pravim umetničkim delima jer je svaka napravljena od unikatnog prirodnog kamena. Moglo bi se reći da su ove građevine neke od najfotografisanijih na svetu. Njihov idiličan izgled privlači turiste iz svih krajeva sveta.

Iako su bela i plava dominatne boje na ostrvu, svaki ugao je poseban. Tu činjenicu koristi lokalno stanovništvo da se našali sa turistima. Svaki put kada neki turista zatraži uputstva, odgovor je isti: “To mesto se nalazi pored bele kuće sa plavim prozorima”.

Glavni materijal koji se koristio za gradnju na Mikonosu jeste kamen, koga u okolini ima u izobilju.  Danas se može lako i po povoljnoj ceni doći do prirodnog kamena, za razliku od prošlih vremena kada ga je bilo teže koristiti u građevinarstvu, što dodatno uvećava vrednost kikladskoj arhitekturi. Iako u prošlosti umetnost i estetika nisu bili prioritet stanovnicima ostrva, kikladski stil služi kao inspiracija u projektovanju nekih od najlepših građevina današnjice. 

Zašto su kuće u Grčkoj od kamena? 

Tokom boravka u Grčkoj primetićete da su kuće pretežno građene od kamena. Jedna od najupečatljivijih karakteristika jeste to da se one u potpunosti uklapaju u pejzaž. Nije bitno da li posmatrate kuće u planinskom selu ili one smeštene na litici na jednom od grčkih ostrva – uvek možete da zaključite da one zaista tu i pripradaju.

Dobar primer su kikladske kuće koje su tradicionalno građene od prirodnog kamena, najdostupnijeg materijala na ostrvima. U godinama kada su pirati lutali Egejskim morem, kuće su uglavnom ostajale neobojene u težnji da se u potpunosti utope sa okolinom i budu neprimetne.

Tek su u periodu tokom borbe za nezavisnost u 19. veku ostrvljani počeli da ih farbaju u belo i plavo. Da li znate zašto? Prema legendi, Grci su na taj način želeli da iskažu nezadovoljstvo turskom vladavinom. Širom Kiklada i Sporada počinje isticanje nacionalnih obeležja, plave i bele boje. Ta praksa nastavljena je i tokom 20. veka pa je danas to jedan od najpoznatijih prizora sa razglednica

Mikonos nekad

S obzirom da se nalazi na pomorskom putu koji spaja Aziju i Evropu, Mikonos je oduvek bio strateški važno područje. Kako bi se zaštitili od pirata i drugih osvajača, stanovnici Mikonosa gradili su tvrđave od prirodnog kamena koji im je bio lako dostupan u okolini. Iz istog razloga većina zgrada je građena daleko od obale, sa malim prozorima i jakim kamenim zidovima.

Širom ostrva bile su raspoređene palate. Nažalost, većina nije odolela rubu vremena, ali ostatke nekih od njih još uvek možete videti na Portesu, Linu, Ano Meri i drugim mestima na Mikonosu. Na tradicionalnu arhitekturu Mikonosa ne utiče samo klima već i kulturna istorija ostrva i čitavog arhipelaga Kikladi.

Oskudica drugog građevinskog materijala primorala ih je na građenje manjih kuća, dok su njihov kockasti oblik i izrazito bela boja bili posledica vremenskih prilika. Taj kubistični oblik pruža zaštitu od vetrova, dok reflektujuća bela boja zidova umanjuje apsorpciju toplote tokom leta odbijajući svetlost i štiteći ljude od vrućine. Pod je bio obložen pločama od kamena kako bi se održavala unutrašnja temperatura kuće tokom letnjih i zimskih meseci, što se praktikuje i danas.

Zadnji zid kuće je uvek okrenut ka severu sa ciljem da se zaštiti unutrašnjost od jakih severnih vetrova. To znači da biste po vetrovitom danu mogli da stojite ispred stare kuće i uživate u prelepom vremenu. Krov je ravan, a mali vrtovi ispred kuće nude prostor za aktivnosti na otvorenom i raznoliko cveće. Arhitektura ostrva bi se mogla opisati kao mešavina grčkog tradicionalnog i venecijanskog stila. 

Mala Venecija

Mikonos je jedno od mnogobrojnih ostrva koja su privukla mletačke moreplovce, pa se i dan – danas primećuje trag njihovog prisustva na ostrvu. Jedan od razloga zbog koga Mikonos privlači turiste jeste naselje Mala Venecija, koja se nalazi u blizini glavnog grada. To je ubedljivo najatraktivnija četvrt ovog ostrva poznata po kamenim kućama.

Zgrade u ovom delu izgrađene su tako da njihovi balkoni na neki način “vise” iznad mora, pa posetiocima stvaraju utisak da se nalaze nad kanalima Venecije. Pretpostavlja se da je u periodu između 17. i 18. veka piratstvo bilo toliko uobičajena pojava u Maloj Veneciji da se ovo mesto koristilo zbog svog povoljnog pristupa moru. Bilo je pogodno za utovar i istovar ukradene robe.

Ove predivne kuće, upotpunjene šarenim verandama, prozorima, vratima, stepeništem od lomljenog kamena i drvenim balkonima, podsećaju na poznati italijanski grad. Svakog popodneva se ovde okupi stotine posetilaca kako bi se divili jednom od najlepših zalazaka Sunca na Egejskom moru.

Danas većina ovih kuća pripada poznatim restoranima, tavernama i lepim barovima sa očaravajućim pogledom, a dokovi su pretvoreni u šetališta od pažljivo sečenog kamena iz obližnjeg kamenoloma. Svakako, ne čudi nas zašto je ovaj kvart postao zaštitni znak Mikonosa. 

Mikonos danas

Pravi je izazov za arhitektu da projektuje vile na Mikonosu jer je njegova kreativnost ograničena lokalnim faktorima, pre svega brdovitim terenom. Mnoga naselja nikla su duž obale, a svakojake zgrade podizale su se nasumično, na način koji ne odgovara predelu. Iz tog razloga, u današnje vreme projektanti luksuznih vila moraju da poštuju ostrvsku arhitekturu i prirodni pejzaž. Rezultat toga je – fascinantna mešavina tradicije, elegancije i modernog načina života.

Pre nekoliko godina doneta je odluka da se ponovo dozvoli gradnja objektima čiji eksterijer nije bio potpuno beo. Tada su se arhitekte fokusirale na projektovanje kuća koje su u potpunosti građene od prirodnog, sečenog kamena. To je dovelo do situacije da se zgrade stapaju sa okolinom i stvaraju utisak da nestaju u brdu. Lokalni graditelji su ovim činom pokazali poštovanje prema okruženju i prirodi.

Tokom vekova su se često dodavali novi elementi klasičnoj kikladskoj kući. Ona je iz jednostavne prostorije čija je prvobitna uloga bila da zadovolji osnovne potrebe onih koji u njoj žive, pretvorena u luksuznu vilu za odmor.

U priči o Mikonosu moramo pomenuti i čuvene vetrenjače koje su građene na istom principu i čine deo bogatog nasleđa ove regije. Bilo da ste ljubitelj ludih žurki, divnih plaža ili zaljubljenik u arhitekturu koji želi da istraži istoriju i tradiciju ostrva, Mikonos će sigurno ispuniti sva vaša očekivanja. Mikonos je ostrvo za sve one koji vole da sanjaju.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: