Putovanja iz snova

Mikonos u Grčkoj, za one koji vole da sanjaju

Jedna od turističkih vila
Jedna od turističkih vila

Maštovitost je divna osobina. U kriznim vremenima ljudi treba da sanjaju, jer samo oni koji imaju snove, imaju želju i strast sa šansom ka nekom cilju. Život je često puta nepredvidiv, ume da iznendadi, pa evo primera otelotvorenog u Mikonosu, za jedan lep i lucidan san.

Priča o Mikonosu kao ostrvu koji je sinonim za ekskluzivni i luksuzni turizam Grčke crpi korene još iz antičkog doba, kada su se nad ovim tlom borili Zevs i Titani. Kasnije su se smenjivale civilizacije, Mikonska, Rimska, Vizantijska, Mletačka koje ostavljaju jedan poseban kosmopolitenski duh. Danas, nakon puno vremena, Mikonos je nezaobilazna tačka za svaki ozbiljan kruzer i veliku jahtu.

 

Vetrenjača jedna od simbola grada
Vetrenjača jedna od simbola grada

Samo ostrvo pripada Kikladskoj grupaciji, veličine je oko 85 kilometara kvadratnih, sa nešto manje od 10 000 stanovnika na oko 160 kilometara od prestonice Atine.

Poseduje svoj aerodrom, a kao što se da videti, sve je podređeno turizmu koji je i osnovna privredna grana.

Sinonim za grad su vetrenjače u nizu, male dvoetažne kućice  sa zelenom drvenarijom krečene u belo  i purpurnim cvećem na balkonima.

Vijugave kaldrmisane ulice daju posebnu draž jer se savršeno uklapaju u jedinstvenu arihitektonsku celinu Mikonosa.

Ogroman broj rent a car agencija omogućiće Vam da svaki dan upoznajete jednu novu plažu.

 

Neke od najpopularnijih su Agios Ioanis, Agrari, Elia, Lia, Mirsini, Super Paradise, Paraga i tako dalje. Za razliku od najlepših plaža Jonskih ostrva, poput na primer, Navadjo plaže na Zakintosu, ovde su plaže pristupačne i lako dostupne.

Elia plaža na Mikonosu
Elia plaža na Mikonosu

Ima ih svih vrsta. Jedne su sačinjene od najfinijeg zlatnog peska do onih koje čini sedefasto beli mermerni prah kao plaža Kapari. Neke su zabačene i izazovne nudistima, a druge pak uređene, sa suncobranima i tuševima. Jedno im je zajedničko. Sve one dodiruju u najfinijim nijansama tirkizno plavetnilo centralno Egejskog mora.

Ostrvo poseduje svoj arheološki muzej, a za pasionirane ljubitelje antike,na 2 kilometra se nalati ostrvo Delos, krcato antikvitetima, sa visokim statusom na Uneskovoj listi.

 

Temperaturu mora na ovom delu Grčke možete pogledati ovde.

Autentična kaldrma
Autentična kaldrma

Od znamenitosti spomenimo i takozvanu venecijsku četvrt, nazvanu po tome što kuće izviru iz mora.

Ostrvo je poznato po veoma živom i burnom noćnom životu. Govori se da je česta destinacija ljubitelja istoimenog pola. Kako god, atmosfera je uzavrela, boje su dražesne, pa uživajte u video klipu koji samo izabrali sa bogate Youtube ponude.

Panorama Mikonosa
Panorama Mikonosa za kraj


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: