Putovanja iz snova

Mikonos u Grčkoj, za one koji vole da sanjaju

Maštovitost je divna osobina. U kriznim vremenima ljudi treba da sanjaju, jer samo oni koji imaju snove, imaju želju i strast sa šansom ka nekom cilju. Život je često puta nepredvidiv, ume da iznendadi, pa evo primera otelotvorenog u Mikonosu, za jedan lep i lucidan san.

Priča o Mikonosu kao ostrvu koji je sinonim za ekskluzivni i luksuzni turizam Grčke crpi korene još iz antičkog doba, kada su se nad ovim tlom borili Zevs i Titani. Kasnije su se smenjivale civilizacije, Mikonska, Rimska, Vizantijska, Mletačka koje ostavljaju jedan poseban kosmopolitenski duh. Danas, nakon puno vremena, Mikonos je nezaobilazna tačka za svaki ozbiljan kruzer i veliku jahtu.

Samo ostrvo pripada Kikladskoj grupaciji, veličine je oko 85 kilometara kvadratnih, sa nešto manje od 10 000 stanovnika na oko 160 kilometara od prestonice Atine.

Poseduje svoj aerodrom, a kao što se da videti, sve je podređeno turizmu koji je i osnovna privredna grana.

Sinonim za grad su vetrenjače u nizu, male dvoetažne kućice  sa zelenom drvenarijom krečene u belo  i purpurnim cvećem na balkonima.

Vijugave kaldrmisane ulice daju posebnu draž jer se savršeno uklapaju u jedinstvenu arihitektonsku celinu Mikonosa.

Ogroman broj rent a car agencija omogućiće Vam da svaki dan upoznajete jednu novu plažu.

Neke od najpopularnijih su Agios Ioanis, Agrari, Elia, Lia, Mirsini, Super Paradise, Paraga i tako dalje. Za razliku od najlepših plaža Jonskih ostrva, poput na primer, Navadjo plaže na Zakintosu, ovde su plaže pristupačne i lako dostupne.

Ima ih svih vrsta. Jedne su sačinjene od najfinijeg zlatnog peska do onih koje čini sedefasto beli mermerni prah kao plaža Kapari. Neke su zabačene i izazovne nudistima, a druge pak uređene, sa suncobranima i tuševima. Jedno im je zajedničko. Sve one dodiruju u najfinijim nijansama tirkizno plavetnilo centralno Egejskog mora.

Ostrvo poseduje svoj arheološki muzej, a za pasionirane ljubitelje antike,na 2 kilometra se nalati ostrvo Delos, krcato antikvitetima, sa visokim statusom na Uneskovoj listi.

Temperaturu mora na ovom delu Grčke možete pogledati ovde.

Od znamenitosti spomenimo i takozvanu venecijsku četvrt, nazvanu po tome što kuće izviru iz mora.

Ostrvo je poznato po veoma živom i burnom noćnom životu. Govori se da je česta destinacija ljubitelja istoimenog pola. Kako god, atmosfera je uzavrela, boje su dražesne, pa uživajte u video klipu koji samo izabrali sa bogate Youtube ponude.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: