DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>Atina - putovanje u prestonicu GrčkeDrevni grad država na Balkanu, sa oko 3500 godina starosti početak je i kolevka zapadne civilizacije, klica demkratskog uređenja i plodno tle naučne misli.

Rodno je mesto mudrog Sokrata, državnika Perikla čiju vladavinu nazivaju Zlatnim dobom, zatim Sofokla u čijem opusu se pored Antigone, kralja Edipa i Elektre nalazilo preko sto drama aktulenih i danas na pozornicama širom sveta. U nerednim pasusima upoznaćemo vas sa današnjom Atinom, nekada najvećim antičkim gradom starog kontinenta.

Na slici desno prikazana je panorama Atine sa Marsovog brda, gde se kroz zelenilo Agore u daljini vide obrisi Likabetasa.

Nad ovim izvanrednim geografskim položajem, nekad su se smenjivale civilizacije, vladari i osvajači, a danas i preko milion turista godišnje. Svima njima, najjači sinonim za Atinu je Akropolj. Ovo je sigurno broj jedan destinacija za posetiti pa najveću pažnju posvetićemo joj na početku. Sama reč Akropolj označava gornji grad, a arhitektonski kompleks na njemu posvećen je boginji Atini.

Plato ove krečnjačke stene se nalazi na visini od 150 metara iznad Egejskog mora, a prve zidine datiraju iz mikenskog perioda nekih 15 vekova pre nove ere. Svoj današnji oblik i najveći procvat poprima za vreme Periklea u V veku pre nove ere.

Erhejteon na Akropolju
Erhejteon na Akropolju

Najbolje je posetiti hram rano ujutru kad su gužve najmanje, sunce meko, a beli mermeni stubovi se lagano bude iz jutarnje senke. Nakon Propileja, raskošnog ulaza na zapadu Akropolja, očekuje vas Partenon, Erehtejon sa karijatidama - stubovima u obliku žene, Hram Atine Nike pa prelepa panoramu na Dionizisovo pozorište, Herodotov amfiteatar, Agoru, Plaku, Likabetas, ceo grad, more i luku Pirej.

Arheološki eksponati sa Akropolja izloženi su u novom Akropoljskom muzeju, koji je svečano otvoren 2009. godine, a eksponati cele Grčke nalaze se u Nacionalnom muzeju, pa forumsku priču pogledajte na gornem linku. Ostali manje poznati muzeji su: Gradski muzej, nuizmatički muzej, muzej jevrejske kulture i muzej vizantijke kulture.

Novi Akropoljski muzejNacionalni arheološki muzej
Zgrade novog Akropoljskog muzeja i Nacionalnog arheološkog muzeja

Naredni antički lokalitet je Agora. Agora se može opisati kao trg, pijaca, odnosno otvoreni prostor gde su se odvijale društvene aktivnosti poput trgovine, politike, druženja. Centralno zdanje na Agori pored Hefesovog hrama je Stoa, ogromna građevina u obliku trema koja je sa jedne strane ograđena stubovima u dorskom stilu.

Antička Agora
Detalj sa Agore i Hefesov hram

StoaStoa unutrašnjost
Stoa i njena arhitektura

Osnovna funkcije Stoe je okupljanje građana usled loših vremenskih uslova, a korišćena je i za održavanje sastanaka državne uprave, zatim, kao učionica i bibilioteka. Danas se u njoj nalazi muzej. Impresivno je zakoračiti u ovako ogromnu antičku građevinu grčke arhitekture stare preko 20 vekova. Samo ime Stoa, potiče od stoičke škole filozofije koja se održavala u njoj.

Krećući se ka glavnom gradskom trgu, očekuje nas boemska četvrt Plaka. Ovo je pandam našoj Skadarliji, samo je jedno deset puta veća. Nizovi kafeterija, suvenirnica i taverni mamiće poglede. Predusretljivi animatori utrkivaće se da vas uvedu na ručak, ili bar na kafu, a kad procenite da ste najumorniji osvežiti se jednim dobrim espresom u maloj šolji sa toplim mlekom. Za one koji planiraju Atinu za Novu godinu, neka pogledaju priču na ovom linku, a mi preporučujemo tavernu New Riga.

PlakaNew Riga
Kafeterija i taverna na Plaki

AthinasErmou pešačka zona
Athinas i Eremu ulice

Za ljubitelje šopinga peporučujemo Athinas ulicu sa Omonija Trga, odnosno Ermou pešačku zonu koja izlazi na glavni gradski trg, Sintagmu. Sa Sintagme, vredi posetiti nekoliko zanimljivosti, ovde ćemo većinu nabrojati, a opsežnu galeriju slika očekujemo na forumskoj diskusiji Atina - grad kulture.

Omonia TrgSintagma Trg
Omonia i Sintagma

Parlament i smena straže ispred njega je jedna nova i moderna atrakcija za turiste. Naime na svakih sat vremena, Evzoni, tradicionalno odeveni vojnici počasne grčke garde marširaji i menjaju pozicije. Možete se slikati sa njima, ali ih ne smete dodirivati, jer postoji stražar koji ih čuva. Smena straže se vrši na svakih pola sata.

EvzoniParlament

Simpatična zanimljivost je fotografisanje na pijedestalu stadiona Panatinaiko odnosno „Kalimarmaro“ što u prevodu znači Lepi mermerni. Ovo je čuveni stadion na kome su posle zabrane od starne hrišćana, održane prve moderne Olimpijske igre 1896. Rekonstruisan na temeljima stadiona iz antičke Grčke, ovo je jedini stadion na svetu izgrađen u potpunosti od belog mermera. Obavezno se popnite na poslednji nivo stadiona, bićete oduševljeni pogledom.

KalimarmaroPanatinaiko
Stadion na kome su održane nove Olimpijske igre

Gradski vrt je neka vrsta botaničke bašte koju poseduje svaki veliki grad. U Atini, ovaj park je odlično osmišljen, uređen i organizovan. U centralnom delu parka nalazi se jezerce i zoološki vrt, a par slika možete pogledati ovde. Ulaz u park je besplatan, a kako je sve podređeno turistima, od dodatnih sadržaja jahanje ponija klincima izaziva neviđenu radost.

Gradski vrt
Gradski park sa svojm životinjama

Zanimljiv podatak je da na svakom ćošku postoje drvoredi narandži. Premda ima puno imigranata plod narandže iako jestiv, ovde se smatra ukrasom, pa ih niko ne bere, a ni ne jede, što je na prvi pogled dosta čudno.

Nacionalna BibliotekaUniverzitet

Od velelepnih zdanja svakako vredi izdvojiti zgradu nacionalne biblioteke i Univerziteta.

Od fakultativnih izleta imate puno ponuda, a standardne stvari su:
1. Obilazak Atine turističkim autobusom sa otvorenim krovom uz naraciju vodiča u iznosu oko 15 Eura po osobi,
2. Obilazak Pirejske luke i kratka ekskurzija do Posjedonovog hrama na Sunionu sa stajanjem u Glifadi tokom povratka,
3. Za one koji ostaju malo duže, jednodnevna eksurzija do bajkovitog proročišta u Delfima je odličan izbor,
4. Odlazak na Meteore je takođe poseban izazov.

Pirejska lukaSunion
Pirejska luka i detalj sa Suniona, najjužnije tačke na Balkanu

Za kraj vodimo vas na brdo Likabetas. Ovo brdo se vidi iz svakog dela Atine, a do njega se dolazi najpre taksijem, a onda podzemnom žičarom. Na samom vrhu nalazi se crkva Svetog Đorđa i fensi cafe restoran. Najlepši utisak ponećete upravo odavde, pa tempirajte posetu pred suton, kada sa boje dražesne, a Atina sija punim sjajem. Kafa ili večera u restoranu je poseban gušt, pa savetujemo i one sa skromnijim budžetom na posetu.

Likabetas
Panorama sa Likabetasa

O manje poznatim destinacijama Atine još puno priča može se ispredati nadugačko i naširoko, a mudar čovek treba znati kad da se povuče. Naš savet je da Atinu posetite za Novu Godinu, jer tada je vreme idealno za šetnju! Ako se ipak odlučite za posetu tokom leta, ko zna, možda se sretnemo na plaži u Pireju ili na Glifadi!

 

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2024, All Rights Reserved.