DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE SRBIJE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO VODIČ   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Visit_Serbia

Vremenska prognoza
Turska


Ostale države
za vaše
novo letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2014

Turska 2014Turska. Letovanje u Turskoj 2014

Turska, zemlja kontrasta, lepota, orijenta i predrasuda. Uvek drugačije privlačna, uvek se doživi na jedan nov način. Turska ekonomija je u usponu. Taj proces indukovao je rast na polju kulture i umetnosti, snimaju se sve popularnije TV serije (Sulejman Veličanstveni, Šeherezada, Kad lišće pada, Asi), ali i blokbasteru poput Fetih 1543 (Pad Carigrada) i tako dalje. Sve ove aktivnosti su jak vetar u jedra turskom turizmu koji ćemo detaljno obraditi na ovoj strani. U ovom trenutku, leto 2014, Turska se ubraja u top 2 destinacije po masovnosti putovanja naših turista (pretekla je Crnu Goru).

Sa stanovišta reljefa i klime, današnja turska rivijera od Crnog mora do krajnjeg Samandaga zauzima najlepši deo ne samo Evroazije, već može se reći Evrope. Na ovim prostorima nekada je blistala rano antička umetnost, a najpoznatiji primeri su dva od sedam čuda starog sveta poput mauzoleja Halikarnas u neposrednoj okolini Bodruma i Artemidinog hrama u drevnom Efesu.

Turska je poznata kao država gde je na jedan poseban način prisutan ranohrišćanski Bog. U tom cilju svakako vredi doživeti priču o "Sedam crkava otkrovenja", Aja Sofiji, katakombama i bogomoljama duž Anadolije i Kapadokije. Ovo je zemlja gde se hrišćanstvo dodiruje sa islamom, a islam dalje sa budizmom, pa hinduizmom čime retko koja zemlja se može pohvali. Većinu ovih priča prezentovaćemo na našem video vodiču o putovanjima i putopisima na odeljku Turska. Biblijske priče o Nojevoj barci sa planine Ararat, kuće device Marije, poslanica Svetog Jovana i apostola Pavla samo su neka od krcate kulturno umetničke baštine Turske.

 Turska

Iako je tokom krstaških ratova Zapad Evrope usisao u sebe puno sakralnih relikvija, ikona i drugih dragocenosti drevne Vizantije, svaki grad na obali sredozemnog mora odlikuje se bogatom antičkom zaostvštinom i kulturnim životom.

Turci, naravno u svojim geopolitičkim planovima naše prostore, tj. Balkan doživljavaju na veoma blizak način. Srpski jezik je dugo bio službeni jezik Istanbula, a danas se i dalje čuje na Grand Bazaru i ostalim šoping centrima Turske.

U tom cilju, Srbi su veoma cenjeni turisti pa pogledajte našu jedinstvenu količinu informacija koju smo pripremili za vaš što prijatniji i lepši boravak u ovoj zemlji.

Turističke informacije o Turskoj za 2014-tu godinu podelili smo u tri celine. Prvu celinu čine aktuelne reportaže sa obiljem fotografija i video klipova čiji linkovi su poređani ispod. Drugu celinu čine diskusije na turističkom forumu o Turskoj, gde se u jednoj internacionlnoj i tolerantnoj atmosferi razmenjuju utisci, fotografije i video klipovi iz svih delova ove turističke vele sile. Treći deo je servisnog karaktera i tu se nalaze informacije o kursu Lire , vremenskim prognozama, mapama, rečnicima i tako redom.

Ukoliko se odlučite za posetu ili letovanje u Turskoj, ovde smo na jednom mestu izdvojili i sistematizovali sve neophodne informacije za prijatan boravak u zemlji. O cenama pogledajte konkretne reportaže.

Republika Turska je evroazijska država, dakle, prostire se na dva kontinenta, i smeštena je u jugoistočnoj Evropi (istočna Trakija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora, Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno i ovo šarenilo morskih voda pogoduje turistima i sa najprobirljivijim ukusima. Ovakav položaj je čini strateškom, na dodiru dveju civilizacija, pa turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.

Danas ona broji skoro 68 miliona stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci, oko 80%. Prema veroispovesti, glavnina stanovništva pripada islamskoj veri. Najveći grad je Istanbul, Konstantinopolj ili Carigrad, sveti grad Cara Konstantina, koji je bio centar sveta više od 10 vekova. U njemu trenutno žive preko 10 miliona ljudi i predstavlja trgovački i ekonomski centar Turske.

Reportaže koje izdvajamo za leto 2014:

Istanbul
Istanbul, Konstantinopolj ili Carigrad - jedini grad na svetu na 2 kontinetna
Marmaris
Marmaris leto 2014 - idealno letovanje u Turskoj
Alanja u Turskoj
Alanja - za one koji vole sunce
Letovanje u Marmarisu
Marmaris - u najlepšem zalivu, engleska verzija
Kapadokija
Kapadokija - egzotika orjenta
Cisterna Bazilika
Cisterna Bazilika - podzemni rezervari Konstantinopolja
Misirli carsija
Misirli čaršija - ili egipatska pijaca začina
Plaže u Bodrumu
Marmaris - u najlepšem zalivu, engleska verzija
Antalija
Antalija 2014 - centar rivijere turskog mediterana
Turska kuhinja
Turska kuhinja - gastro vodič kroz Tursku
Halicarnas and foam party
Halikarnas Disco and foam party - najveća diskoteka u regionu
Kusadasi
Kušadasi - Najviše za najmanje para
Efes
Efes - drevni grad pored Kušadasija
Aja Sofija
Aja Sofija ili Sveta Sofija - crkva svete mudrosti
Pamukale
Pamukale - Egzotično putovanje
Plava Dzamija
Plava Džamija - vrh islamskog građevinarstvaOstale turističke informacije o Turskoj za sezonu letovanja 2014

Geografski je podeljena u sedam regija. To su: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Središnja Anatolija, Sredozemna regija, Istočna Anatolija i Jugoistočna Anatolija. Svaka oblast je specifična po vegetaciji i klimatskim uslovima.

Od zanimljivosti napomenimo da je jugoistočna Anatolija najstarija kulturna regija Turske. Proteže se sa planine Taurus i odavde teču drevne reke Tigar u Eufrat. Najzastupljenije biljne kulture su pšenica, ječam, vinova loza, masline i veoma ukusni i skupi pistaći. Koristan servis je Tursko srpski rečnik.

Na TURISTIČKOM FORUMU O TURSKOJ postoji velik broj tema o iskustvima pri poseti ovoj orjentalnoj zemlji. Ukoliko imate neko zanimljivo pitanje, sa zadovoljstvom ćemo vas saslušati i potruditi se dati odgovor.

Najinteresantije teme koje smo izdvojili za Vas:

- Arheološki muzej Istanbula
- Topkapi palata
- Jeftini i dobri hoteli u Istanbulu
- Sasvim obicne slike Istanbula
- The Grand Bazaar (Covered Bazaar)

Hotel u Turskoj, Kušadasi

Korisni servisi: vremenska prognoza Turske, kao i temperatura mora i vremenske prognoze za najveća turistička mesta: Bodrum, Marmaris, Kušadasi, Alanja, vreme u Antaliji i td.

Zanimljivosti iz opšte kulture

Sa aspketa kulture ovi prostori imaju puno toga da kažu pa da li znate da je:

Planina Ararat

- Troja, legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je delom opisan u Homerovoj Ilijadi, epu pisanom na starogrčkom sastavljenom u 9. veku p. n. e. nalazi se u Turskoj. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.
- Jedna Lira vredi oko pola EUR-a. Menjačnice postoje na svakom koraku, a i Dolar je veoma poželjna valuta.
- Ankara je prestonica i glavni grad
- Turska kuhinja je jedna od 5 svetskih kuhinja

Sa aspekta umetnosti turska muzika, koja predstavlja miks antičke, vizantijske, naravno otomanske kulture sa primesama persijske je posebno zanimljiva za nas sa Balkana, a na video vodiču dotakli smo puno tema o plesu Derviša, haremskoj muzici, ali i modernim zvucima sa prostora male Azije. Pratite samo link sa početka izlaganja, tj. ovde.

Sportovi poput raftinga i paraglajdinga su itekako mogući u Turskoj. Planinarenje na mistični Ararat, kao i let balonom nad Kapadokijom su posebna zadovoljstva za ceo život, koja su opisana u našim reportažama.

Ono što vas očekuje u narednom periodu su putpisi sa puno dragocenih podataka, kao i galerije sa City Break destinacija tj. najvećih atrakcija Istanbula, Izmira, Ankare, ali i pojedinih turskih sela, jer etno i ekoturizam su sigurno budućnost.

Veoma korisno, savet prilikom šopinga, cenkanje pri kupovini nije samo poželjno, nego i obavezno. Budite prvi koji će ući u tek otvorenu radnju, napravite sefte trgovcima i dobićete odličnu cenu!

Ono što vas očekuje tokom 2014. godine na našem turističkom portalu su priče o turskom selu, svim poznatim gradovima Anadolije, kao i detaljni opis sa preporukama za najjefttiniji smeštaj na manje poznatim letovalištima turske rivijere poput Lare u Antalijskoj regiji, Beleka, Kemera, Sarimsaklija. Naši orjentalisti spremaju nove pustolovine kroz Uneskovu zaostavštinu u Maloj Aziji, pa pratite nas u iskonskom susretu sa bliskim istokom!


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2014, All Rights Reserved.