Turska

Turska leto 2018- turističke informacije

Turska plaža
Turska plaža, Foto: Wikipedia, Sevtap Ön, CC BY 3.0

Leto i letovanje u Turskoj je uven nov izazov. Zašto? Zato što je Turska zemlja kontrasta, lepota, orijenta i predrasuda. Uvek drugačije privlačna, uvek se doživi na jedan nov način. Zemlja rastuće ekonomije.

 Turska

Taj proces indukovao je rast na polju kulture i umetnosti, snimaju se sve popularnije TV serije (Sulejman Veličanstveni, Šeherezada, Kad lišće pada, Asi), ali i blokbasteru poput Fetih 1543 (Pad Carigrada) i tako dalje. Sve ove aktivnosti su jak vetar u jedra turskom turizmu koji ćemo detaljno obraditi na ovoj strani.

Po masovnosti putovanja naših turista Turska se ubraja u top 2 destinacije (pretekla je Crnu Goru). Najjeftinije cene izložićemo kroz konkretne priče o svakoj destinaciji za letovanje u Turskoj!

Sa stanovišta reljefa i klime, današnja turska rivijera od Crnog mora do krajnjeg Samandaga zauzima najlepši deo ne samo Evroazije, već može se reći Evrope. Na ovim prostorima nekada je blistala rano antička umetnost, a najpoznatiji primeri su dva od sedam čuda starog sveta poput mauzoleja Halikarnas u neposrednoj okolini Bodruma i Artemidinog hrama u drevnom Efesu.

Turska je poznata kao država gde je na jedan poseban način prisutan ranohrišćanski Bog.

U tom cilju svakako posebno su inspirativne priče o „Sedam crkava otkrovenja„, Aja Sofiji, katakombama i bogomoljama duž Anadolije i Kapadokije. Ovo je zemlja gde se hrišćanstvo dodiruje sa islamom, a islam dalje sa budizmom i hinduizmom.

Ovakvim dijapazonom religija retko koja zemlja se može pohvali. Većinu ovih priča prezentovaćemo na našem video vodiču o putovanjima i putopisima kroz Tursku. Biblijske priče o Nojevoj barci sa planine Ararat, kući device Marije, poslanicama Svetog Jovana i apostola Pavla samo su neke od krcate kulturno umetničke baštine Turske.

Iako je tokom krstaških ratova Zapad Evrope usisao u sebe puno sakralnih relikvija, ikona i drugih dragocenosti drevne Vizantije, svaki grad na obali sredozemnog mora odlikuje se bogatom antičkom zaostvštinom i kulturnim životom.

Turci, naravno u svojim geopolitičkim planovima naše prostore, tj. Balkan doživljavaju na veoma blizak način. Srpski jezik je dugo bio službeni jezik Istanbula, a danas se i dalje čuje na Grand Bazaru i ostalim šoping centrima Turske.

U tom cilju, Srbi su veoma cenjeni turisti pa pogledajte našu jedinstvenu količinu informacija koju smo pripremili za vaš što prijatniji i lepši boravak u ovoj zemlji.

Turističke informacije o Turskoj za 2016-tu godinu podelili smo u tri celine. Prvu celinu čine aktuelne reportažesa obiljem fotografija i video klipova čiji linkovi su poređani ispod. Drugu celinu čine diskusije na turističkom forumu o Turskoj, gde se u jednoj internacionlnoj i tolerantnoj atmosferi razmenjuju utisci, fotografije i video klipovi iz svih delova ove turističke vele sile. Treći deo je servisnog karaktera i tu se nalaze informacije o kursu Lire, vremenskim prognozama, rečnicima, a data je i mapa Turske i vodič sa najčešćim frazama za komunikaciju na turskom jeziku.

Ukoliko se odlučite za posetu ili letovanje u Turskoj, ovde smo na jednom mestu izdvojili i sistematizovali sve neophodne informacije za prijatan boravak u zemlji. O cenama pogledajte konkretne reportaže.

Republika Turska je evroazijska država, dakle, prostire se na dva kontinenta, i smeštena je u jugoistočnoj Evropi (istočna Trakija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora, Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno i ovo šarenilo morskih voda pogoduje turistima i sa najprobirljivijim ukusima. Ovakav položaj je čini strateškom, na dodiru dveju civilizacija, pa turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.

Danas ona broji skoro 68 miliona stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci, oko 80%. Prema veroispovesti, glavnina stanovništva pripada islamskoj veri. Glavni grad moderne Turske države je Ankara. Najveći grad je Istanbul, Konstantinopolj ili Carigrad, sveti grad Cara Konstantina, koji je bio centar sveta više od 10 vekova. U njemu trenutno žive preko 10 miliona ljudi i predstavlja trgovački i ekonomski centar Turske.

Ostale turističke informacije o Turskoj za sezonu letovanja

Geografski je podeljena u sedam regija. To su: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Središnja Anatolija, Sredozemna regija, Istočna Anatolija i Jugoistočna Anatolija. Svaka oblast je specifična po vegetaciji i klimatskim uslovima.

Od zanimljivosti napomenimo da je jugoistočna Anatolija najstarija kulturna regija Turske. Proteže se sa planine Taurus i odavde teču drevne reke Tigar u Eufrat. Najzastupljenije biljne kulture su pšenica, ječam, vinova loza, masline i veoma ukusni i skupi pistaći.

Na TURISTIČKOM FORUMU O TURSKOJ postoji velik broj tema o iskustvima pri poseti ovoj orjentalnoj zemlji. Ukoliko imate neko zanimljivo pitanje, sa zadovoljstvom ćemo vas saslušati i potruditi se dati odgovor.

Najinteresantije teme koje smo izdvojili za Vas:
– Arheološki muzej Istanbula 
– Topkapi palata 
– Jeftini i dobri hoteli u Istanbulu
– Sasvim obicne slike Istanbula 
– The Grand Bazaar (Covered Bazaar)

Turska - turističke atrakcije
Mapa turističkih atrakcija

Korisni servisi: vremenska prognoza Turske, kao i temperatura mora i vremenske prognoze za najveća turistička mesta: Bodrum, Marmaris, Kušadasi, Alanja, vreme u Antaliji i td.

Zanimljivosti iz opšte kulture

Sa aspketa kulture ovi prostori imaju puno toga da kažu pa da li znate da je:
Planina Ararat

– Troja, legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je delom opisan u Homerovoj Ilijadi, epu pisanom na starogrčkom sastavljenom u 9. veku p. n. e. nalazi se u Turskoj. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.

– Jedna Lira vredi oko pola EUR-a. Menjačnice postoje na svakom koraku, a i Dolar je veoma poželjna valuta.
– Ankara je prestonica i glavni grad
– Turska kuhinja je jedna od 5 svetskih kuhinja

Sa aspekta umetnosti turska muzika, koja predstavlja miks antičke, vizantijske, naravno otomanske kulture sa primesama persijske je posebno zanimljiva za nas sa Balkana, a na video vodiču dotakli smo puno tema o plesu Derviša, haremskoj muzici, ali i modernim zvucima sa prostora male Azije. Pratite samo link sa početka izlaganja, tj. ovde.

Sportovi poput raftinga i paraglajdinga su itekako mogući u Turskoj. Planinarenje na mistični Ararat, kao i let balonom nad Kapadokijom su posebna zadovoljstva za ceo život, koja su opisana u našim reportažama.

Ono što vas očekuje u narednom periodu su putpisi sa puno dragocenih podataka, kao i galerije sa City Break destinacija tj. najvećih atrakcija Istanbula, Izmira, Ankare, ali i pojedinih turskih sela, jer etno i ekoturizam su sigurno budućnost.

Veoma korisno, savet prilikom šopinga, cenkanje pri kupovini nije samo poželjno, nego i obavezno. Budite prvi koji će ući u tek otvorenu radnju, napravite sefte trgovcima i dobićete odličnu cenu!

Ono što vas očekuje tokom svake sezone na našem turističkom portalu su priče o turskom selu, svim poznatim gradovima Anadolije, kao i detaljni opis sa preporukama za najjefttiniji smeštaj na manje poznatim letovalištima turske rivijere poput Lare u Antalijskoj regiji, Beleka, Kemera, Sarimsaklija.

Naši orjentalisti spremaju nove pustolovine kroz Uneskovu zaostavštinu u Maloj Aziji, pa pratite nas u iskonskom susretu sa bliskim istokom!

Ocena destinacije
  • Preporučujem:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *