Turska

Alanja leto avionom: plaže, slike, mapa, izleti

Turska obala je ponovo atraktivna za naše turiste. Za leto naročito je popularna antalijska regija sa gradovima kao sto su Antalija, Belek, Kemer, Side. Mnogo je razloga zašto izabrati baš Tursku za odmor.

Prelepa letovališta sa brojnim luksuznim hotelima smeštenim na samoj obali mora, duge peščane plaže i tradicionalna gostoljubivost domaćina pružaju vam sve preduslove za odličan provod i savremen odmor. Svoje savete za nezaboravno leto u Alanji preneće vam najpre Biljana Tadić,  a zatim Ana Todorović.

Jedan od gradova koji će vam pružiti nezaboravno leto je Alanja. Smeštena je u velikom antalijskom zalivu, na obali Sredozemnog mora. Ovo je grad u kom se na jednom mestu susreću drevne ruševine  iz doba rimljana i moderne građevine.

Burna istorija ostavila je svoje vidljive tragove, koji nam pomažu da bolje upoznamo sav značaj koji je ovaj kraj nekada imao.

Gde odsesti

Kao i svi gradovi na obali sa dobrim geografskim položajem, i Alanja je oduvek bila meta mnogih osvajača. Danas je osvajaju mnogobrojni turisti koji žele da uživaju u njenim prirodnim lepotama. Alanja je relativno mlado turističko mesto, pošto je prvi hotel izgradjen tek 1958. godine, a do tada se stanovništvo uglavnom bavilo ribolovom.

Poslednjih decenija razvila se u značajan turistički centar, prepun hotela, restorana i kafića. Brojni moderni hoteli sa atraktivnim sadržajima smešteni su na samoj obali. Mediteranska klima sa toplim i suvim letom omogućava turističku sezonu od maja do oktobra. Plaže u Alanji spadaju medju najlepše, a posebno se ističe Kleopatrina plaža (slika je data na vrh). Nalazi se na zapadnoj strani grada, peskovita je i oko 3,5 km duga.

Bogata istorija

Legenda kaže da je Marko Antonije poklonio svojoj voljenoj Kleopatri taj deo obale, a na plažu je doneo sitan pesak posebno za nju. Od vodiča ćete saznati da je u antičko doba Alanja bila poznata kao Coracesium, a Grci su je zvali Kalonoros ili u prevodu- lepa planina. Bila je pod vlašću Rimljana, a 1225. godine je pala pod tursku vlast.

Tvrdjava u Alanji
Tvrdjava u Alanji

Sve ove civilizacije ostavile su svoj trag. Jedan od najvidljivijih i nadaleko poznatih je tvrđava izgradjena 1225. godine čije su zidine duge 7 km. I danas su dobro očuvane, a sa njih se pruža predivan pogled na grad. Ova impresivna građevina nikog ne ostavlja ravnodušnim. U unutašnjosti tvrđave su ostaci vizantijske crkve Svetog Jovana iz 11. Veka.

Najpoznatije obeležje grada je Crvena kula osmougaonog oblika, koja se nalazi u podnožju tvrđave. Gradjena je od crvene cigle, a visoka je 33 metra. Unutar tvrdjave je Dalmataš pećina, čija starost se procenjuje na 15.000 godina.

Sve ove priče koje čujete o Alanji i njenoj okolini i vekovima stare gradjevine koje vidite obogatiće vaš odmor mnogo više nego što ste očekivali. Shvatićete da se odmarate na mestima koja su mnogima bila bitna, za koja su se borili i osvajali ih.

Izleti u Alanji

Svi ljubitelji istraživanja brodom mogu obići tzv. Pećinu ljubavnika, a zatim i pećinu koja je u davna  vremena služila kao mesto gde su se skrivali pirati. Mnogi brodovi koji voze turiste u obilazak napravljeni su po uzoru na piratske jedrenjake i nude neponovljiv doživljaj.

Izlet jedrenjacima i kupanje na pučini u prozirnoj vodi oko Alanje
Izlet jedrenjacima i kupanje na pučini u prozirnoj vodi oko Alanje

Avanturistički raspoloženi turisti se mogu voziti džipovima po okolnim brdima. Vredi posetiti i Muzej arheologije sa interesantnim arheološkim i etnografskim eksponatima, i na taj način se upoznati sa bogatom istorijom ovog dela Turske.

A ako vas interesuje isključivo ,,morski,, provod- kupanje, sunčanje i izlasci, ne brinite – Alanja je pravo mesto za vas. Nadaleko je poznata po svojim dugim peščanim plažama. Na plaži Ulas možete isprobati koliko ste dobri u jedrenju, skijanju na vodi ili ronjenju. Ljubitelje ronjenja posebno privlači čisto, prozirno more i bogat podvodni svet.

Ako vas više interesuje noćni život, provod je zagarantovan u brojnim kafićima i noćnim klubovima, a mnogi od njih rade do jutra. Izazove potražite u Havana klubu.

Šta probati u Alanji

Turska kafa
Turska kafa

Deo turske tradicije predstavljaju nargile, kafa i čaj. Turski crni čaj je jako popularan i intenzivnog je ukusa.

Pored njega, dosta je zastupljen i čaj od jabuke, koji je nešto blažeg ukusa.

Čuveni kebab neizostavno treba probati, kao i lahmacun– tursku verziju pice i specijalitete od plavog patlidžana. Slatkiši su takodje nezaobilazni, na prvom mestu baklava sa pistaćima, zatim različite vrste ratluka, kadaif i mnogi drugi.

Na pijaci se može naći suvo i koštunjavo voće i brojni začini čiji se miris širi svuda unaokolo. Nebrojene vrste ratluka mame vas svojim šarenilom.

Boravak u Turskoj ne bi bio potpun bez odlaska u šoping, uz nezaobilazno cenkanje, bilo da kupujete predmete od kože, nakit ili suvenire.

Jedan od najpopularnijih suvenira je amajlija plavo oko, čija će vas intenzivna plava boja sigurno podsećati na Sredozemno more, bar do sledećeg letovanja.

Alanja, panorama.
Alanja, panorama. Foto: Wikipedija, zgurmulazimoglu, CC BY-SA 3.0

Avionom na letovanje u Alanju

Autor: Ana Todorović-Radetić

Čim smo izašli iz aviona u Antaliji, posle skoro dva sata leta od Beograda, dočekalo nas je prejako tursko sunce i sa svojih četrdesetak stepeni poželelo nam dobrodošlicu, kao i nasmejani vozač mini-busa koji nas je poveo ka jugoistoku u Alanju.

Na prvi pogled mi se sve dopalo. Čisto, lepo i obećavajuće. Za vreme dvočasovne vožnje do našeg odredišta, kroz prozor mini-busa gledala sam mnoštvo hotela koji ostaju za nama, s’ vremena na vreme ukazalo bi se i tirkizno plavo more, a na vedrom nebu nije mogao da se vidi nijedan jedini oblačak.

Vodič nam je usput pokazao predivne Taurus planine koje okružuju Alanju i objasnio kako zadržavaju sve oblake i eventualno nevreme. Kiše praktično u Alanji i nema, jer više od trista dana u godini sija sunce.

Plaža u Alanji
Plaža u Alanji
Još jedna plaža u Alanji
Još jedna plaža u Alanji

<

Prvi susret sa Alanjom. Prilično veliki grad sa bezbroj lepo sređenih hotela, koji, načičkani jedan pored drugog, daju urban pečat ovom primorskom mestu. Turci Seldžuci su osnovali ovo naselje i luku još u XIII veku. Plaže su kilometrima duge, od kojih je najpoznatija Kleopatrina, a sama Alanja je, ustvari, uvala, sa tipičnom mediteranskom klimom.

Vodič nas je upozorio da menjamo eure isključivo u menjačnicama gde nema provizije, ponudio nam fakultativne izlete, krstarenja ili organizovani odlazak u fabriku kože. Na četiri kilometra od centra grada dočekao nas je čist hotel i tipična turska kuhinja. Ironično za dobrodošlicu, dočekala nas je čak i kiša koja je trajala svega par minuta i posle koje kao da se ništa nije ni dogodilo.

Nakon kratke šetnje, razgledanja šarenih prodavnica i turskih bakaluka, ostatak večeri smo proveli na terasi hotela uz hodžino pevanje i dosadne komarce. Sve u svemu, bili smo zadovoljni.

Hoteli u Alanji
Hoteli u Alanji

Narednih dana uživali smo u fenomenalnoj temperaturi morske vode, nemirnim talasima i peščanoj plaži. Uglavnom svaki hotel poseduje svoj bazen, pa je i brčkanje u njima izuzetno prijatno. Međutim, prejako sunce nas je nateralo da većinu dana ipak provedemo u klimatizovanoj sobi.

Sam obilazak centra Alanje je fascinantan. Dolmuši voze na svakih pet minuta, za kartu treba izdvojiti 1 liru, bez obzira na to koja je vaša destinacija. Krajnja stanica je do samog bazara, gde počinje carstvo šarenila, suvenira, zlatara i autentične turske robe. Na Bulevaru Ataturk se nalazi puno brendiranih radnji sa veoma povoljnim popustima, kao i prodavnice sa kineskom robom, piljare, i opet, bezbroj hotela.

Uz brdo pored marine kao da je središte svih kafića, diskoteka i ludog noćnog života. Svakome ko voli noćni provod, ovaj grad obećava. Kafići se takmiče u jačini muzike, kako strane, tako i prave puste turske, gde se uz prodorne zvuke tarabuka pomamno igra i veseli. Konobari dozivaju prolaznike da uđu u njihov restoran ili kafić i skoro svakog pitaju odakle dolazi. Najviše se čuje ruski, češki, poljski i norveški jezik.

Šoping u Alanji
Šoping u Alanji
Nargile u Antaliji
Nargile u Antaliji

Cenkanje je neizbežno, a lukavi Turci vrebaju svaku priliku da prevare kupca i uzmu mu što više lira, eura ili dolara, sasvim svejedno. Obično ponude duplo višu cenu od one prave. Cene srebra i zlata ne razlikuju se od naših, ali je ponuda toliko velika da retko ko ne zastane da kupi nešto od nakita. Od suvenira se ističe karakterističan simbol Alanje – tirkizno plavo oko u obliku priveska, narukvice ili suvenira.

Restorani uz marinu nude bogat izbor jela, a cene su slične kao u Beogradu. Obavezno treba probati fenomenalni turski čaj od jabuke, kao i baklavu. Obrok u restoranu kreće se od 8 eura pa naviše. Izuzetna ljubaznost konobara uvek iskamči i dobar bakšiš, jer, zbog izuzetno niskih plata koje dobijaju, oni moraju sami da se izbore za napojnicu, od koje praktično i žive. U Alanji svakako treba videti i razgledati ogromnu tvrđavučije su zidine prostiru oko šest kilometara i imaju stotinak kula i utvrđenja. Postoji veoma zanimljiva priča o samom osvajanju ove uvale.

Smatra se da je Sultan Seldžuka, koji je 1221. opkolio Korekession (kako se nakada zvala Alanja), zahtevao od njegovog naroda da predaju grad. Međutim, kako je broj njegovih vojnika bio samo jedna petina od ukupnog broja stanovništva, Sultan se dosetio jednog lukavstva. Objavio je narodu Alanje da će, ukoliko ne predaju grad, povesti na njih ogromnu vojsku od 100.000 vojnika. I zaista, Turci Selžuci su se sakupili ispred zidina tvrđave u mračnoj noći, a na rogove hiljade koza zavezali baklje. Kralj Alanje je morao da preda grad. Tako je Alaaddin Keykubat, turski Sultan, izveo jedan od najzanimljivijih blefova u istoriji.

More i brodovi u luci
More i brodovi u luci
Turska pijaca
Turska pijaca

U toku vizantijske ere, grad se zvao Kalonoros, što znači „prelepa planina“. Ime grada se promenio u Alaiye, u znak sećanja na Sultana Aladina i podignute su različite građevine koje su oslikavale arhitekturu Seldžuka.

U Alanji vredi posetiti i pećinu Damlataš, koja je duboka 18 metara, a veruje se da je nastala pre više od 15.000 godina. U pećini se mogu videti stalaktiti i stalagmiti izuzetne lepote. Vazduh unutar pećine prija osobama koje imaju astmu i bronhitis.

Takođe, treba videti i Aladinovu džamiju, koja je sagrađena u 16. veku od kamena i crvene opeke i sa svoje tri kupole predstavlja jedan od najboljih primera rezbarenja u drvetu. Istočno od džamije nalazi se muzej koji je otvoren 1967., gde su izloženi arheološki i etnografski eksponati. Najznačajniji predmet je bronzana statua Herakla.

Celodnevno krstarenje oko Alanje u potrazi za delfinima podrazumeva i obilazak pećina i kupanje u kristalno čistoj vodi uz besplatan ručak i piće. Neke od pećina koje su privlačne turistima su Fosforlu, Korsanlar Magarasi, kao i pećina ljubavnika. Takođe, turistima se nudi i rafting, ronjenje, kao i džip safari po Taurus planinama.

Noćni život
Noćni život
Mapa Alanje
Mapa Alanje

Danas se Alanja smatra jednim od najistaknutijih centara turskog turizma. Broj stanovnika ovog grada iznosi oko 200.000, a leti taj broj bude i duplo ili trostruko veći. Vlažnost vazduha je visoka i u sezoni je jako sparno, čak i noću kada duva blag vetar.

Korista servis je vremenska prognoza Alanje za 10 dana.

Razmišljajući o Alanji, u glavi mi se stvaraju slike šarenila i kiča koji krase Tursku, kao i uredni i besprekorni hoteli koji mame turiste sa svih strana sveta. Neopisivo prijatna temperatura mora će mi sigurno ostati u najlepšem sećanju, kao i mešavina modernog i tradicionalnog načina života.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *