Turska

Prinčevska ostrva

Vožnja trajektom ka prinčevskim ostrvima
Vožnja trajektom ka prinčevskim ostrvima

Turska ima oko 500 ostrva. U poređenju sa Grčkom (1400+) ili Hrvatskom (1300+) i nije puno, ali su površinski dosta mala. Najveći broj tih ostrva nije naseljen ili su većinom popularna samo među lokalnim Turcima.  Za razliku od ostrva isprofilisanih kao letnje destinacije u Turskoj u ovom postu predstavićemo Prinčevska ostrva kao odličan dodatni izlet za sve koji borave u višednevnoj poseti Istanbulu.

Prinčevska ostrva poznata su i kao Adalar (na turskom: arhipelag).

Ostrva se nalaze na severoistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. To je grupa od 9 ostrva, od kojih su 4 sa Istanbulom povezana brodskim linijama koje su deo istanbulskog gradskog saobraćaja. Cena povratne karte trajektom bude manja i od 5 TL pa ovaj izlet može da vam u potpunosti popuni skoro ceo dan.

Samo putovanje jeste i krstarenje oko Aja Sofije, Topkapi Palate, a svakako i azijskog dela Istanbula. Kao dodatni gušt predlažemo vam turski čaj, a ponesite i keks, jer galebovi su krajnje fotogenični i rado izvode vratolomije za parče hrane!

Ta ostrva su: Bujukada, Hejbelida, Burgazada i Kinaliada. Ostrva su dobila ime „Prinčevska“ jer su još vizantijski carevi na njih slali u egzil neposlušne prinčeve, pretendente na presto, žene i princeze, patrijarhe i ostale političke protivnike. Ono što je za ova ostrva specifično je da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristit samo  policija, hitna pomoć i vatrogasci. Tako se najveći deo prevoza na ostrvima odvija biciklama i fijakerima.

Zvuci konjskih potkovica odzvanjaju zvucima prošlosti i egzotične ruralnosti kada se tako jurilo i žurilo. Sa ovim podatkom se odmah lako može zaključiti da su ova ostrva pravi raj netaknute prirode pa ne čudi što su na njima nikle velelepne letnje vile istanbulske elite. Na ostrvima ima dosta hotela i spa-centara pa su ova ostrva

Sada ćemo vam ukratko predstaviti 4 ostrva ovog arhipelaga koja su dostupna turistima.

Bujukada

1. Ostrvo Bujukada je najveće od 4 ostrva koja su otvorena za turiste. Površina ostrva je 5,4 km i boravak na njemu je izuzetno prijatan zbog obilja šumskog zelenila i odlične klime. Na ostrvu ima dosta manjih hotela i istorijskih građevina poput crkve Aja Jorgi (Sveti Đorđe) iz 6. veka i Hamidij džamije koju je izgradio sultan Abdulhamit II. Na ostrvu možete ići u duge šetnje, da se vozite kočijama, jedrite, plivate ili da jednostavno ležite i uživate na plaži.

Hejbeli

2. Ostrvo Hejbeli ada je nekada bilo poznato po rudnicima bakra kojih više nema. Na ostrvu je dosta hotela i istorijskih građevina poput crkve Device Marije, palate Halki i akademije turske ratne mornarice. Oblast Degirmen je izuzetno lepa i gleda na ostrvo Kasik koje je popularno među ljubetljima izleta i piknika. Na ostrvu Hejbeliada možete isprobati specijalitete od sveže ribe i specijalitete lokalne kuhinje mnogobrojnim restoranima, kefeima i barovima. Hejbeliada je popularna i zbog odličnih uslova za sportove na vodi, uređenih planinarskih staza i borovih šuma.

Kinaili

3. Ostrvo Kinaili ada je poznata po mnogobrojnim ekskluzivnim letnjikovcima bogatih i poznatih ljudi iz Istanbula, koji se van letnje sezone izdaju. Ostrvo je poznato i po peskovitim plažama i sportovima na vodi, noćnim klubovima, barovima i kafeima, a na njemu se nalazi i manastir posvećen Hristu koji je za javnost otvoren samo petkom. Manastir je izgradio vizantijski car Romanus IV koji je bio proteran na ovo ostrvo na kome je i umro.

Burgaz

4. Ostrvo Burgaz ada je malo ostrvo koje je poznato po tome što se na njemu nalazi kuća slavnog turskog pisca 20. veka Saita Faika Abasiyanika koji je tu živeo. Njegova kuća je danas muzej, a još jedno važno mesto na ostrvu je Kaja Kalpazan koje je slavni pisac za života često posećivao. Tu se danas nalazi nalazi kafe iz koga se pruža prelepi pogled na obalu i iz koga se može uživati u prelepom zalasku sunca.

Mapa Prinčevskih ostrva

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *