Turska

Cene u Turskoj

Turska zastava
Turska zastava

Počinje nova sezona, pa da pripremimo aktuelne informacije. Ukoliko ste rešili da ovo leto potrošite novac na nešto što će vam malo zagolicati sva čula, Tursku može da bude odličan izbor. Politička situacija što se letovanja tiče je stabilna, tako da su oscilacije cena minimalne u odnosu na neke od prošlih godina.

Pa krenimo redom.

Prijatna klima, dobra kuhinja i gostoljubivost su svakako aduti koji Tursku čine jednom od primamljivih destinacija.

Ranije je odlazak u Tursku bio pristupačniji, no sa razvojem receptivnih kapaciteta i cene su rasle, tako da je Turska danas daleko od low budžet destinacije, ali i dalje je moguće naći lep smeštaj po pristojnim cenama. Potrebno je samo malo strpljenja i dobra internet konekcija. Mapa Turske je data ovde.

Cilj ovog teksta nije da opiše letovališta jer je to već rađeno u ranijim tekstovima, već  je da vas uputi na prosečne troškove koji vas očekuju tokom letovanja u nekom od primorskih gradova bivše nam carevine. Lepe opise mesta za letovanje u Turskoj imate i na našem sajtu, na linku pa tamo možete izabrati šta bi vam najviše odgovaralo.

Ukoliko putujete u neki od hotelskih lanaca

Već i sami znate da se cene kreću od 150 evra za 7 dana pa do vrtoglavih 1500, sve zavisi da li je uključen prevoz, da li imate transfer od aerodroma, od tipa hotela i slično. Uglavnom, ovde nećete morati da brinete o ležaljkama suncobranima i slično jer ćete većinu toga rešiti preko hotela.

Mali savet, nije loše spakovati jednu od prenosnih sunđerastih podloški za plažu jer mnogi hoteli reklamiraju svoje kapacitete uz rečenicu – ležaljke free. Kada tamo dođete shvatićete da su ležaljke free, ali se uglavnom sunđerasta podloga (za sve nas osetljive) naplaćuje. Ponesite svoju i uštedite sebi novac za neki lep suvenir.

Za sve one koji bi da samostalno rezervišu valja znati da i turistička mesta imaju hostele sa cenom od nekih 10 ak evra za noćenje pa ako ste mladi i ne smeta vam buka eto prilike da jeftino letujete. Za sve nas malo starije postoji široka paleta ponude hotelskih soba, od 20 ak evra pa do prosečnih 50 za sobu u sezoni.

Neki prosek kada se već nađete na plaži jeste oko 15 lira tj. 7,5 evra za  dve ležaljke sa suncobranom u kompletu. Naravno i ovde postoje brojne varijacije prosto sve zavisi da li ste otišli u Sarimsakli koji nije na tako sjajnom glasu zbog svoje hladne vode ili se odmarate u Bodrumu.

Bazen ispred Hotela u Beleku

Ukoliko idete u apartmane

Privatni smeštaj nije nemoguće dobiti u Turskoj, to što mi nismo baš navikli da ga tražimo je druga priča. Uglavnom se cene kreću od nekih 30 evra za najam sobe pa do prosečnih 150 evra za najam kuće, dnevno. Kada rezervišete obratite pažnju na udaljenost od plaže, tursko blizu plaže može da znači i 3 km.

Neki domaćini u smeštaj u sobama uključuju i doručak ali treba imati još jednu stvar na umu,  iako ste se dogovorili za taj detalj putem interneta i svoj smeštaj uredno platili, tu uslugu ćete verovatno morati da dodatno napomenete ujutro. Kao i kod mnogih hotela koji baš nisu u rangu 5 zvezdica i ovde je čest slučaj da će se posteljina promeniti i doručak postaviti tek ako to izričito zatražite.  Probajte da se ne stresirate oko toga, prihvatite to kao način na koji se ovde stvari završavaju i uživajte.

Cene izleta u Turskoj za sezonu 2018

Pamukale, primer dobrog izleta ako letujete u Kušadasima
Pamukale, primer dobrog izleta ako letujete u Kušadasima

U Turskoj sa aspekta cena nema većih oscilacija. Zavisno od toga gde ste se smestili ponudiće vam verovatno neki izlet. Turska u primorskom zaleđu zaista ima šta da ponudi i zaista je šteta ako ste recimo došli u Kušadasi ne otići do Pamukala ili Efesa ali nemojte da uzimate prvo što vam se ponudi, vodeći se mišlju da je sve to ionako isto.

Razlika zna da ide i do 10 evra po osobi i nije retkost da su domaće agencije povoljnije od naših koje su vas na letovanje i dovele.

Ukoliko vas privuče povoljna cena kursa ronjenja, koja je negde oko 35 evra za par dana, obavezno se raspitajte da li je u tu cenu uključen i transfer brodićem. Na žalost uglavnom nije i plaća se još 35 evra, ali turisti se pecaju na prvu cenu koju vide.

Cene pića u Turskoj

Ukoliko ste rešili da izlazite noću treba znati da cene po većim i ekskluzivnijim letovalištima znaju da budu i te kako nabildovane, tako da vas očekuju cene koktela od 10 evra naviše, piva  su oko 5 evra, (u Halikarnas diskoteci i više, ali vredi) alkoholna pića od 7 do 10 evra, sokovi su u rangu piva.

Na dnevnom nivou, u letovalištima koja nisu velika cene kafe i sokova su otprilike kao i kod nas, tek nešto više.

Ostali saveti

Još  par dodatnih saveta, neka vas ne mrzi ili vas ne bude stid  da se detaljno raspitate o svemu. Kada dogovarate izlete raspitajte se da li je uključen ručak, kada dogovarate sobu pitajte apsolutno svaki detalj koji  vam padne na pamet, mnoge stvari se u Turskoj ne podrazumevaju i moraćete ih posebno napomenuti.

Ranije smo već pisali o savetima za izbor hotela. Rusi su svojim prisustvom podigli nivo cena u Turskom primorju i ukoliko vam je stalo da uštedite koju liru  pokušajte da se raspitate gde lokalci idu u kupovinu. Obično su u pitanju udaljeniji marketi i tržni centri  do kojih prevoz autobusom košta liru ili dve a cene su osetno povoljnije nego u centru mesta, nije retkost da tamo možete naći iste suvenire koji se prodaju u centru po 20 do 30% nižim cenama.

Piše za Vas: Aleksandra, profesionalni turistički vodič

Za kraj – Spremite malo strpljenja za ponavljanje zahteva, ponesite u džepu toleranciju za pokojeg ležernijeg domaćina i uživajte! Turska je jedna prelepa zemlja gde ćete uz osmeh i pozitivan stav uspeti da rešite većinu problema ukoliko se pojave.

Ocena destinacije
  • Preporučujem:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Cene su vise nego popularne, jeftinije je nego odmor u Grckoj. Samo da nije ta nasa navika