Turska

Fetije – za leto uz plavu lagunu Turske

Fetije – nekadašnja važna luka u Antaliji ima izuzetno bogatu istoriju koja doseže čak do II veka nove ere. Danas je to turističko mesto koje se nalazi između planinskog venca Taurus i Egejskog mora na jugozapadu Turske.

Jedna od najlepših plaža u ovom regionu smeštena je samo na par kilometara od Fetija. Oludeniz predstavlja prelepu peščanu lagunu. Ako ste tražili na internetu slike turskih plaža zasigurno ste naišli na fotografije slikane iz ptičije perspektive gde se mogu videti vrhovi planina i tirkizno more. Jedan od poznatijih naziva za čitavo ovo područje jeste „tirkizna obala“.

Ono što vredi naglasiti, Fetije će ostati letovanje za pamćenje iz mnogo više razloga od običnog kupanja i sunčanja. Ovo je pravo mesto za ljubitelje istorije i kulture. Da li ste znali da je Fetije nekada bilo jedno od bitnijih rezidencija tokom vladavine Aleksandra Velikog?

Takođe, ovaj gradić na tirkiznoj obali je i odličan izbor za letovanje ukoliko volite aktivan odmor. Iznad Fetija možete videti nekoliko planinskih vrhova, jedno od popularnijih zbog prelepog pogleda na more je Babadag sa nadmorskom visinom od 1975 metara. Sa vrha možete videti pogled na lagunu, bistru vodu i zelenilo borovih šuma.

Za nepropusititi u Fetiju je let paraglajderom, ovo je verovatno najpopularnija paraglajding destinacija u Turskoj. Ovakvo iskustvo ćete zasigurno pamtiti čitavog života, a ono će biti obeleženo fotografijama i snimkom.

U narednim redovima ćemo se detaljnije pozabaviti razlozima zbog kojih Fetije treba da bude vaša odabrana destinacija za naredno letovanje.

Letovanje na tirkiznoj obali

Smešteno na Egejskoj obali Turske Fetije predstavlja pravi biser Anadolskog poluostrva. Sam Grad ima oko 100 000 stanovnika, ali leti taj broj postaje znatno veći. Ovde ćete naići na veliki broj Engleza koji kupuju vikendice i provode čitavo leto na moru.

Zašto je Fetije toliko zanimljivo turistima? Možda zbog spoja kultura, ovde se i dalje može osetiti grčki uticaj, mediteranski, pomešan sa turskim, orijentalnim.

Ovo naselje je izgrađeno na veoma specifičnom mestu, mestu gde se spajaju prirodne lepote. Više planina okružuje Fetije, to su Babadag, Aridagi, Ojuk, Kirisli… Ako volite planinarenje oduševiće vas podatak da vrhovi dostižu visinu i do 2000 metara.

Fetije – mesto istorije i kulture

Druga stvar koja Fetije čini posebno zanimljivim jeste njegova prošlost. Ovde se nekada nalazio antički grad Telmesos, koji je tokom helenističko-rimskom periodu bio veoma važna luka i mesto trgovine.

Telmesos je pripadao nekadašnjem Likijskom kraljevstvu. Anadolsko poluostrvo se može nazvati i Likijskim poluostrvom, što vam govori o njegovoj veličini.

Likijsko kraljevstvo je bilo prilično autonomno. Likijci su razvili sopstveni jezik, pismo, božanstva, običaje. Imali su demokratsku vladu koja se bavila političkim pitanjima. Bili su upamćeni kao odlični trgovci, poljoprivrednici i plaćeni vojnici.

Mnogo toga će nam zauvek ostati neotkriveno o Telmesosu, ali istoričari i arheolozi se slažu u jednom. Istorija ovog mesta doseže čak do V veka pre nove ere.

Postoji jedna zanimljiva legenda o tome kako je Telmesos dobio naziv. Naime, Apolon – grčki bog svetlosti, muzike i medicine se zaljubio u najmlađu ćerku kralja Agenora. Apolon se pretvorio u psa i uputio se ka princezi. Vremenom je osvojio njenu ljubav i onda se ponovo transformisao u svoje primarno obličje. Sa princezom je dobio sina po imenu Telmesos, što u prevodu sa grčkog znači „zemlja svetlosti“.

Likijskim kraljevstvom je svojevremeno vladao i Aleksandar Veliki. Neki smatraju da se kraljevstvo Aleksandru Makedonskom dobrovoljno predalo, bez borbe.

Prema drugoj legendi Aleksandar je krenuo ka Telmasosu sa svojom moćnom vojskom brodovima. Upitali su nadležne u naselju da li dozvoljavaju njihovim robovima i muzičarima da prespavaju u gradu. Kada su dobili potvrdu, Aleksandrova vojska se prerušila u robove i muzičare i tako osvojila grad.

Najveće kulturno-istorijske atrakcije Fetija

Dokaz za to koliko je Fetije nekada bilo važno u Likijskom kraljevstvu govore antičke građevine koje su odolele zubu vremena. Dosta njih je prilično oštećeno, najviše zbog mnogobrojnih zemljotresa.

Najpoznatije znamenitosti su Likijska grobnica (sarkofag) i Antički-grčki teatar. Ovaj teatar je bio sagrađen da primi čak 6000 ljudi. Sa rimskim osvajanjima teatar je preuređen, oko njega su izgrađene visoke zidine i tako postaje amfiteatar. Time je izgubio svoje primarne odlike kao mesto umetnosti i kulture i postao poprište borbe divljih zveri sa gladijatorima.

Likijska grobnica predstavlja grob Amintasa. Ovo kulturno-istorijsko zdanje potiče još iz IV veka pre nove ere. U antičkom periodu bio je običaj da grobnice važnijih ljudi budu izgrađene u steni, zato Likijska grobnica nije jedina u blizini Fetija, ima ih još nekoliko, ali ova je u svakom slučaju najveća i prilično impozantna.

Na ulazu u grobnicu nalaze se visoki stubovi u tipičnom jonskom stilu. Obilazak i ulaz u grobnicu se naplaćuje. Pripremite se na gužvu, najbolje vreme za posetu je u ranim jutarnjim časovima.

Osvajanja Rimskog i Otomanskog carstva

U prvom veku nove ere Likija postaje deo Rimskog carstva, tačnije, postaje deo rimske provincije Pamfilije, koja će u IV nove ere postati deo Istočnog rimskog carstva. Takvo stanje ostaje sve do arapskih osvajanja koja počinju u VI veku.

U X veku ime Telmasos se menja u Makri, što u prevodu sa grčkog znači „daljina“. Tada je Makri već deo Otomanskog carstva, a zatim Turske države kakvu i danas znamo.

Naziv ovog mesta se poslednji put promenio u Fetije, po Fetiju Beju, poznatom turskom pilotu, heroju iz Prvog svetskog rata. Tek u zadnjih par decenija je prepoznat turistički potencijal ovog mesta, o od tad se razvija u tom pravcu.

Plaže tirkizne obale

U turskom delu Egejskog mora nalazi se mnoštvo laguna, plaža, ostrva. Plaže su peščane ili šljunkovite. Najveći broj plaža su zapravo divlje, skrivene iza stena i do njih se može doći jedino brodom.

Ako budete imali mogućnosti da plovite brodom možete naići na manju peščanu plažu sa veoma malo ili nimalo ljudi. Privatnost koju ove plaže nude je jedan od razloga zašto je toliko privlačna turistima koji ovde žele da nađu mir i odmor.

Sa druge strane, ako ste obožavatelj velikih i organizovanih plaža, gde se nalazi mnoštvo ljudi, barova, kafića, kao i noćnih klubova Fetije i tu ima veoma široku ponudu.

Plaža Kalis je jedna od poznatijih i većih plaža, a ujedno je i najviše eco-friendly. Udaljena je od gradske vreve i prašine, stoga predstavlja raj za opuštanje. Prostire se na 4km, plaža je jednim delom peščana, drugim šljunkovita. Sa plaže imate prelep pogled na planine koje je okružuju, u kontrastu sa tim je bistrina Egejskog mora.

Za plažu Oludeniz se slobodno može reći da je jedna od najpopularnijih i najposećenijih plaža u Turskoj. Priroda ovde je toliko nestvarno lepa da je cela regija proglašena nacionalnim parkom. Plaža je prilično dugačka, opremljena tuševima, svlačionicama, suncobranima. Hlad množete pronaći u mnogobrojnim barovima, restoranima, parkovima, suvenirnicama koje se tu nalaze.

Voda je ovde bistra i neobično topla zbog jedinsvenog geografskog položaja. Smatra se da je ovo mesto savršeno za ronioce. Ako ste ikada pomišljali da naučite da ronite, ovo je pravo mesto. Možete se upisati na neki kurs i rezervisati opremu po razumnim cenama.

Oludeniz nije miran ni noću, tada postaje mesto okupljanja svih onih koji žele dobru zabavu. Uz plažu se nalazi dosta noćnih klubova, diskoteka i barova sa najrazličitijim izborom muzike, za svakog ima ponešto.

Fetije više važi za mirnije i tiho, porodično mesto, a Oludeniz koji je desetak kilometara udaljen je sinonim za dobar noćni provod. Upravo zato Fetije privlači i one koji žele da dođu na odmor sa porodicom, kao i za mlade kojima bi se sasvim sigurno dopale noćne žurke i noćno kupanje na Oludeniz plaži.

Plaža Patara se nalazi u blizini antičkog grada Patara. Predstavlja jednu od najboljih plaža za porodice sa malom decom. More je plitko, morate dugo pešačiti pre nego što zađete u dubinu, što je odlično za zabavu mališana i igre u pesku.

Još neke plaže u Fetiju koje su vredne pomena su: Kaputas, Kabak, Gemiler, Kidrak, Karaok i Kuleli.

Fetije – bitne informacije za letovanje

Valuta koja se koristi u Turskoj je turska lira, novac možete zameniti u banci, menjačnicama (kojih ima i na aerodromu Dalaman). Preporučujemo vam da na put krenete sa evrima, a ne sa dinarima iz razloga što ćete njih mnogo lakše zameniti.

Platne kartice se prihvataju u dobroj meri (Visa i MasterCard), sem na pijacama, suvenirnicama, kao i radnjama u kojima kupovina funkcioniše po principu cenjkanja. Zato je neophodno da sa sobom uvek nosite i nešto papirnog novca.

Bakšiš se prihvata, pa čak i podrazumeva u restoranima. Smatra se kulturnim da konobaru date bakšiš u vrednosti od 15% ukupne cene obroka. Što se tiče ostalih delatnosti davanje bakšiša je u potpunosti vaš izbor.

Cenjkanje se u Turskoj podrazumeva, to se i dalje praktikuje u svim tradicionalnim radnjama. Ne postoji bolje mesto za kupovinu tepiha, keramike, kožnih jakni, cipela (koje su mnogo dobre i jeftine kopije poznatih dizajnera) nego ovde.

Ovde je utorak pijačni dan, gde možete cenjkanjem kupiti hranu po dosta niskim cenama, ako planirate da sami kuvate umesto da posećujete restorane.

U Turskoj je dozvoljeno da se pije česmuša, ali pošto ima dosta minerala može se desiti da to ne prija vašem stomaku. Stoga vam radi sigurnosti preporučujemo da kupujete vodu, koja je, takođe, veoma jeftina.

Turci su izuzetno ljubazni i gostoljubivi, ali kada niste na plaži preporučujemo da obraćate pažnju na oblačenje. Ovo se naročito odnosi na žene. U Fetiju Turci je su navikli na veliki broj turista i zapadnjačko oblačenje, ali bi bilo lepo i odgovorno od vas da poštujete njihove običaje i pokrijete ramena i kolena kada šetate gradom.

Sve u svemu, Fetije je zaista odlična destinacija za letovanje, baš zato što ima toliko atrakcija da ponudi, te će zasigurno ispuniti sva vaša očekivanja.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *