Balkan

Jeftin šoping u Istanbulu – saveti i cene

Odmah da vas upozorimo, tekst koji sledi nije za one kojima je dovoljan jedan shopping mall da bi zadovoljili svoje šoping želje. Naredni redovi govoriće o ozbiljnom putovanju koje u Istanbulu čeka svakog pravog šopera koji se kući vraća sa haljinama za 10 Lira tj. 5 evra i sakoima za samo 5 lira.

Grand Bazar

Ukoliko ste šoper početnik, verovatno ćete u Istanbul stići preko agencije koja vas je odvela u par šoping molova ili pustila na preskupi Grand Bazar. To je uglavnom lepo iskustvo koje će vas koštati ako se ne snađete oko cenkanja i kojeg ćete se sa setom sećati kad dođete kao okoreli šoper već sledeći put.

Grand Bazaar
Grand Bazaar, klinite na sliku za celu reportažu

Jedini benefit Grand bazaara je činjenica da će vam tamo odmah ponuduti popust na srebro, ukoliko idete u pratnji nekog turskog prijatelja, njemu ili njoj će kao državljaninu ponuditi još nižu cenu.

Istiklal caddesi

Ekvivalent je kao da vas je neko odveo u Beograd na Zeleni venac pa u Ušće.  Uglavnom se sledeći put šoperi odvaže, uplate još koji dan jer im je bilo lepo u Carigradu i završe u Istiklal caddesi što je ekvivalent kupovine u našoj Knez Mihajlovoj.

Robna kuća Morava

Lepo, ali uglavnom skupo, mada za dame će značiti da ondašnji Accesorize daje vrlo lepe popuste i ima robu koje baš i nema u Srbiji.  Nakon što se ohrabrite ili ste prvi put već došli hrabri, vreme je da krenete do sledeće tačke za srpski šoping – robna kuća Morava. Ovo je već nešto. Nalazi se preko puta Bajazitove džamije, Ordu ulica tražite Ordu caddesi i to Aksaray (deo grada)  jer ih ima više po gradu.

Kožne jakne, butik u Morava robnoj kući
Kožne jakne, butik u Morava robnoj kući

Vrlo je moguće da ćete naići na pokojeg prodavca koji priča srpski, ali i ako svi pričaju turski, možda još i bolje,  inistirajte na srpskom, engleski baš kad mora, ubacite koju reč na turskom (pahali – skupo, lutfen – molim vas) i slične koje možete lako naći na internetu i smeši  vam se vrlo lep popust na garderobu od kože.

Ako ste vešti iscenjkaćete kožnu jaknu i na 50 evra. Postoje priče o ljudima koji su uspeli da prođu i povoljnije, ali tome već nisam lično prisustvovala.

Jedna stvar kod cenjkanja, nikada se ne povodite za tužnim licem i durenjem sa druge strane, sve je to deo predstave i ma koliko god ste uspeli da spustite cenu – verujte vaš turski prodavac je lepo zaradio na vama. Posle ovoga možete do obližnjeg Grand Bazaara tek da vidite koliko ste dobro prošli ili pak do centra Historia koji je opet na nekih 10-ak minuta od Morave- ukoliko vam je do kupovine brendova tipa Mango, Zara i slično.

Misirli čaršija ili Egipatska pijaca

Spomenimo i Misirli čaršiju, tj. egipatska pijaca koja je raj za gurmane i sladokusce. Ona malo iskače iz ovog konteksta, pogledajte forumsku priču klikom na donjoj slici, a zanimljivosti radi, ovde pristiže roba iz Indije, pa imate prodavnice sa na primer 50 vrsta ružinog čaja.

Misirli čaršija, tj. egipatska pijaca
Misirli čaršija, tj. egipatska pijaca začina i slatkiša (kliknite za još)

Ukoliko ste se oslobodili pozivamo vas da pređete Galata most i da se hrabro uputite ka delu grada koji se zove Sisli. Od Galata Mosta samo pitajte kuda do Taksima, uglavnom će vam pokazati pravo, a kad dođete do Taksima i dokopate se Cumhuriyet caddesi kreće prava šoping poslastica.

Sa obe strane ove ulice nižu se naizmenično luksuzni i obični butici. Odvojite ceo dan za ovo jer ovde ima svega, od radnji sa tekstilom, gde jedna krpica košta kao vaš ceo put  preko radnji sa faličnom robom. Feleri su  posebno naglašeni, pa tako, recimo, kvalitetan bade mantil od teškog pamuka košta 10 lira ili 5 evra zato što je šav negde otišao nakrivo i slično, pa do prelepih butika gde se možete obući od glave do pete za manje od 20 evra.

Tržni centar Cevahir

Posebno vam skrećemo pažnju na lanac butika Waikiki, koji je ništa drugo nego turski H&M i nudi odličan izbor garderobe po jeftinim cenama. Možete ih naći na internetu i proveriti šta nude.

Na kraju ove ulice od nekih 2 km je kruna putešestvija Cevahir tržni centar, jedan od većih u svetu. Sve što niste uspeli da nađete ranije ovde ćete naći. Posebno skrećemo pažnju na radnje Cotton i Y- London  koje su obe turska marka i nude sjajan izbor odeće i aksesoara i stalno imaju neke popuste koje ćete prepoznati po natpisu INDIRIM.

Za dame jedan tip, ukoliko vam se baš dopadne neki model čizama i još je na popustu, a ne ide preko listova slobodno se obratite prodavcu, naime mnoge njihove radnje imaju specijalan uređaj koji širi šaru čizama za koji centimetar. Zašto propustiti lepe čizme za 15-20 evra, ako su se već setili kako da vam izađu u susret.

Kadikoy čaršija

Za napredne istraživače preporčujemo odlazak u azijski deo i obilazak Uskudara i Kadikoya, cene  suvenira, čaja, slatkiša i začina su uglavnom niže nego u evropskom delu a posebno preporučujemo ulicu koja se strmo penje od Crkve Svete Eufemije na Kadikoju (sama Kadikoy čaršija je maltene  šoping centar) u kojoj je najjeftinija Zara u Turskoj (ali je i konstantna gužva) kao i mnoštvo manjih izuzetno povoljnih  butika i radnji.

Za kraj, pratite prognozu vremena za 10 dana za Istanbul, imate i prognozu po satima na ovom linku, obucite se lagano, a savet  za oba pola je trenerka, jer ukoliko se budete presvlačili 30 puta na dan bićete zahvalni za ovu malu predostrožnost. Patike, tj. udobna obuća se valjda podrazumeva!

Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.19 (21 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: