Balkan

Antička grčka muzika online

Upoznati jednu državu ne znači samo obići njene znamenitosti, već uživati u mirisima kuhinje, običajima i veselju toga naroda. Kad govorimo o Grčkoj, u ovim zimskim danima, uz Uzo za ženski pol, odnosno Metaksu za muškarce vredi pustiti malo antičkog zvuka.

Grčka salata može da dođe kao dobar uvod, a ako imate telefon od neke klope na klik, poručite Giros, skoro pa atmosfera sa nekog ostrva. Uživajte bar za trenutak, a ako neki tanjir završi na pod, potrudite se bar da ne bude porcelanski.

U želji da svakoj priči damo i edukativnu dimenziju, treba razlikovati tradicionalnu antičku muziku od Vizantijske.

U Antičkoj Grčkoj velika pažnja se poklanjala muzici, dečaci su još od šeste godine izučavali muzičke sisteme, a umetnička dimenzija se ispoljavala u pozorištu. Od instrumenata dominiraju lira i flauta.

Ali da ne dužimo, u donjim redovima top 5 kompozicija Grčke muzike, od one iz antičkih vremena do ovih danas.

1. Zvuk antičkog melosa.

2. Vizantijska muzika će kasnije biti osnova zapadne kako crkvene tako i klasične muzike. Evo jedne kompozicije koja se izvodila više vekova u Solunskoj Svetoj Sofiji.

 

3. Mnogo vekova kasnije stupa na scenu popularni folk ritam. Bićete iznenđeni koliko je naših muzičara na ovaj ili onaj način prisvojio fragmente grčkog melosa.

4. Sirtaki, vrsta plesa, uz zvuke buzukija, pandam našoj tamburi, što bi rekao Šurda umeju da ponesu i naprave fenomenalnu feštu. Iskreno, treba bar pola sata da se ovlada ovim plesom, pa ako budete u prilici probajte, bićete ponosni svojim umećem!

Evo kako to radi kad najpoznatiji grčki kompozitor Mikos Teodorakis u klipu Zorba Dance.

5. Marija Meta Kitrina, jedna od najpoznatijih kompozicija koju su beskrajno obrađivali i naši domaći izvođači.

Valjda će leto što pre.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Grčka tradicionalna muzika je prepoznatljiva po instrumentu koji je najviše zastupljen u njoj – buzuki. Veoma je emotivna i puna ritma. Jedna od poznatih kompozicija je „Grk Zorba“, koju je radio Mikis Teodorakis i drago mi je da ste postavili ovaj klip. Ima još puno kompozicija koje vredi postaviti.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: