Grčka leto - turističke informacije

Cene letovanja u Grčkoj: aranžamani – first i last minute ponude

Proleće je uveliko stiglo, a sa njim se zahuktava i ponuda letnjih aranžmana.

Hoteli se već uveliko utrkuju u osmišljavanju što atraktivnije ponude i što neverovatnijih paketa  koji bi privukli goste baš kod njih, počev od besplatnog mini bara, besplatnog boravka kućnih ljubimaca, poklon-paketa u sobama, besplatne flašice vode ili nekog konkretnijeg pića dobrodošlice i još koječega „besplatnog“ pa čak i do neverovatnih klasifikacija poput child-friendly hotela ili pet-friendly hotela.

Sve je to posledica krize koja nas drma već godinama, pa i hotelijeri i turistički radnici pažljivo osluškuju potrebe i želje sve zahtevnijih turista čije „prohteve“ diktira novčanik.

A kada se tursti i odluče da krenu u potragu, biraju ono što im je najpovoljnije od cena do pratećih usluga. Odavno već nije tajna da uvek prvo planu najjeftiniji i najskuplji aranžmani, jer se svet i podelio na dve polovine: na one koji imaju mnogo i one koji imaju ali nešto…

Ni agencije ne zaostaju u inovativnosti pa i one u saradnji sa hotelima dodatno poboljšavaju ponudu čineći je sve prijemčljivijom.

Tako su se poslednjih godina pojavili termini poput First minute ponuda, Last minute ponuda, Early Bird, Early Booking, non-refundable cene… Pre nego što vam konktetno predstavimo ponudu i cene aranžmana za Grčku ove godine, malo ćemo vam razjasniti ove termine jer iako možda već mislite da znate o čemu se radi, ima finesa. I to onih koje vam mogu uštedeti novac i poboljšati kvalitet odmora!

Termini First minute i Last minute ponude su kod nas već dobro poznati i ljudi već znaju o čemu je reč pa odavno više nije novina da se letnji aranžmani uplaćuju što ranije, čim se na sajtovima ili u samim agencijama pojave natpisi FIRST MINUTE PONUDA. Termin EARLY BIRD je isto što i first minute da vas slučajno ne bi zbunio ako ga negde vidite. LAST MINUTE OFFER ima isti smisao kao i First minute samo što se bukira na kraju sezone. To bukvalno i jesu poslednje ponude – ilustrativno – to su vam „turističke rasprodaje na kraju sezone“. Mislim da je vrlo jasno…

Sunčanje na Paraliji
Sunčanje na Paraliji

E sad, od nedavno se pojavio i termin NON-REFUNDABLE cena koji je više vezan za online rezervacije, ali je vredan pominjanja jer je to velika povoljnost koja klijentu nudi mogućnost da aranžman plati po znantno jeftinijoj ceni, ali ukoliko dođe do neke komplikacije u smislu da klijent nije u mogućnosti da otputuje ili mora da odloži put, pare mu neće biti vraćene što je inače redovna praksa u drugim vidovima rezervacija.

Tako, iako su te cene izuzetno povoljne, nisu preporučljive za letnje aranžmane jer se teško može znati šta će se desiti za par meseci pa vam zato taj vid cena preporučujemo za neke city-break ture koje su lako predvidljive i kratke. A i cifre koje se plaćaju su znatno manje od na primer desetodnevnog letovanja…

I First minute i Last minute i Early Bird i Early Booking ponude svojim klijentima daju šansu da prilično uštede, čak i do 40% od cene koju bi platili u sezoni.

Dakle, kao što ste mogli da shvatite planiranje letovanja nije ni malo naivan i lak posao pa ako želite da za relativno pristojnu svotu pristojno i letujete morate se prvo dobro upoznati sa ovim „alatima“ koji svi za cilj imaju samo jedno: za agencije i hotele da prodaju što više i što pre što veći broj aranžmana i soba a za turiste da nađu što povoljniji i bolji smeštaj.

Nakon saveta o cenama u Turskoj, predstavićemo vam i neke od aktuelnih ponuda za letovanje u Grčkoj.

Argus Turs – najjeftinije cene –  turistička agencija sa najvećim kvalitetom

Argus Tours za letovanje u Grčkoj ove godine nudi paket aranžmane od 12 dana u koji je  uključen prevoz autobusom, smeštaj i međunarodno putno osiguranje. Cene se za na primer Paraliju kreću od 45 evra u maju dok su prosečne cene u ovoj oblasti u sezoni jun-jul-avgust između 120 do 200 evra.

Kada je u pitanju Halkidiki za isti paket aranžman od 12 dana cene idu od 50 evra u maju do skoro 250 u piku sezone. Za Krf su cene od nekih 60-ak evra u maju do oko 240 na vrhuncu sezone. Za Lefkadu se cene kreću od 50 evra u maju do 220 u junu, julu, avgustu, a na Tasosu možete letovati u maju za nekih 60-ak evra do otprilike 230 evra u avgustu. Za leto na Zakintosu cene se kreću od 90 evra u maju do skoro 250 u avgustu.

Argus Tours je nedavno objavio i specijalnu ponudu za isti paket aranžman u trajanju od 12 dana za polaske u maju – dakle EARLY BOOKING PONUDA. Cene su sledeće: Halkidiki od 49-59 evra, Krf 55 evra, Lefkada 49-59 evra, Tasos 49-59 evra, Zakintos 59-69 evra.

Argus je sigurno jedna od najjačih i najprofesionalnijih domaćih agencija, sa veoma transparentnim cenama (bez skrivenih troškova) i profesionalnim turističkim vodičima.

Jerisos, Halkidiki
Jerisos, Halkidiki

Ali, kada su ove jeftinije ponude u pitanju kod drugih agencija, treba se dobro raspitati o kakvom se tipu smeštaja radi, da li je u pitanju hotel, hostel, privatna vila, studio, duplex, apartman, sobe sa zajedničkim kupatilom, da li je u cenu uračunat doručak, klima i da li sobe gledaju na more ili možda neki zid… Da ne biste bili neprijatno iznenađeni kada stignete nasmejani, a onda vam osmeh splasne kada vidite da sve dodatno morate da platite. I još pri tom gledate u zid a more vam je udaljeno 5km!

Agencija Filip Travel

Agencija Filip Travel takođe je objavila specijalnu ponudu za Halkidiki sa popustom od 20% koji važi za ranu rezervaciju – early booking. Ovaj cenovnik važi do 30. aprila pa požurite. Izdvojićemo samo neke cene.

U hotelu sa 4 zvezdice sa BB uslugom (bed and breakfast – smeštaj i doručak) u dvokrevetnoj sobi sa pogledom na more (SV – sea view) od 20. maja možete boraviti po ceni od 36 evra dnevno dok je na vrhuncu sezone u tom istom hotelu i istom smeštaju dnevna cena 58 evra. Ove cene naravno važe samo ako ih uplatite do 30. aprila.

Turistička agencija Sabra i Kontiki,  cene

Agencija Sabra je takođe nedavno objavila svoju „ranu“ ponudu pa ćemo vam cene ilustrovati ponovo na primeru Halkidikija. Agencija Sabra je to ipak malo drugačije uradila pa je umesto konkretnih brojki navela iznose popusta u procentima na njihove aktuelne cene, a popusti se kreću od 10 do čak 20% za boravke u maju i septembru i oktobru. Ovi popusti važe na celokupnu uplatu aranžmana izvršenu do 31.05.2014. Naravno, čitanje sitnim slovima ispisanih delova je obavezno da se slučajno ne previdi na primer informacija da ovi popusti važe samo ako je minimalni broj noćenja 5.

Da, dragi naši turisti, i hoteli i agencije umeju i to da rade – da uslovljavaju popuste i neke druge pogodnosti određenim brojem noćenja, jer im se u suprotnom popust ne bi isplatio. Dakle, eto vam još jedna korisna informacija – pazite koliki je minimum noćenja što je za letnje hotele od naročitog značaja iz više razloga. Ali ta vam informacija sada nije potrebna…

Lefkada, Agiofili plaža
Lefkada, Agiofili plaža

U agenciji Kon Tiki Travel takođe imaju aprilski rani buking koji važi do 26. aprila. Cene se kreću otprilike ovako: za Rodos u zavisnosti od broja dana (8, 11 ili 12) aranžman košta od 320evra, a cene su po osobi i u nju je uključen prevoz avionom, smeštaj, transfer i međunarodno zdravstveno osiguranje. Cene za Krit takođe zavise od broja dana i kreću se takođe od 320 evra, Kefalonija od 260 evra, Skiatos 310 evra a Zakintos od 290 evra.

Turistička agencija Euroturs cene

U agenciji Euroturs nude vam popust na rane rezervacije ako aranžman uplatite u celosti i to 10% popusta za uplate do 20. aprila i 5% popusta za uplate posle 20. aprila. Nude vam i pogodnost plaćanja u ratama do decembra 2014. godine. Cene ćemo vam ilustrovati na par primera pe recimo 11 dana odmora u studiu ili duplexu na Krfu košta 86 evra. Ako vam odgovara tip smeštaja studia – što nije hotelski smeštaj već velika soba sa krevetom, kupatilom i zasebnom kuhinjim (mada ih ima i bez kuhinje) onda je ovo vrlo povoljna ponuda. Kada je u pitanju hotelski smeštaj, cene su naravno drugačije pa ćemo ponovo kao primer uzeti Halkidiki gde se u nekim hotelima dnevna cena kreće od čak 14 evra pa do hotela koji jedan dan naplaćuju 50 evra. Razlika u ceni je naravno posledica i razlike u kvalitetu i ponudi pa prilikom izbora morate voditi računa o svemu.

Tasos, divlja plaža
Tasos, divlja plaža

Zbog toga smo vam mi ovaj naš mali vodič kroz cene za letovanje u Grčkoj za novu sezonu godine koncipirali tako da vam osim golih cena, koje u krajnjoj liniji možete i sami pronaći, ponudimo i niz izuzetno korisnih saveta prilikom biranja aranžmana jer te „cake“ i „sitna slova“ retko će vam ko u agneciji protumačiti…

Ovom prilikom TT GROUP poziva turističke agencije da prezentuju svoje proizvode kroz putopise o destinacijama koje nude ili kroz online interviju predstave svoju ponudu!

  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *