Putovanja iz snova

Letovanje na Krfu – iskustvo, saveti i predlozi

Pišu: Sonja Todorović i Dušan Stojanović

Ostao je jedan utisak jači od drugih nakon desetodnevnog lutanja ostrvom Krf – mnogo generacija koje dolaze sa svih strana Evrope na jednom mestu i naizgled odlična zabava za sve njih.

Možda to Krf zaista može da pruži, tu privilegiju da se ne morate zapitati da li je prošlo vreme kada ga je trebalo posetiti ili na tu posetu treba sačekati još malo.

Trudili smo se da odgonetnemo u kojim godinama ga treba posetiti, u kakvom društvu i kako se najbolje snaći na ovom grčkom ostrvu.

Ali, izbeći ćemo nametanje stavova. Nama je bilo zaista dobro. Nastavak teksta pružiće vam, nadamo se, vredne podatke o tome da li bi Krf bio i vaš pravi izbor za ovo ili neko naredno leto.

Automobilom, avionom, autobusom… Kako do Krfa?

Postoji više načina da se ode do Krfa i nema mnogo filozofije o tome koji je najbolji. Ako nemate strah od letenja i niste u problemu da platite stotinak evra više, avion je svakako pravo rešenje. Krf je, naime, daleko.

Naše putovanje počelo je sa Lastine autobuske stanice u Beogradu. Od momenta kada smo ušli u Argusov autobus do trenutka kada smo zakoračili u sam apartman i tamo zatekli spremačice koje nisu odgovorile na naše Hello, prošlo je 22 sata. Sa pomeranjem časovnika na granici, celih 23h. Zaista dugo putovanje na najzelenije ostrvo.

Naravno, i put može biti zanimljivo iskustvo. Nije baš kao putovanje vozom, ali i autobus može pružiti neke zaista lepe prizore za videti. I iščekivanje cilja, koji avion nekako ipak uskraćuje. Eto, nismo bili iznad oblaka, ali bar nas je Srbija ispratila sa najlepšom dugom koju sam ikada video.

Makedonija

Makedonija nas je dočekala sa mrakom, a zora je osvanula dok smo vijugali grčkim autoputem po epirskoj regiji.

Pravac Solun-Igumenica od 6 sati vožnje. Ako niste te sreće da imate manje od 70kg i 170 visine pa da možete spavati na ne baš tako udobnim sedištima, bar ćete se nagledati prirodnih lepota, pročitati par magazina ili neku knjigu i rešiti tonu ukrštenica.

A onda trajekt

Zavisno od toga da li idete do južnog dela Krfa ili vam je ciljna luka sam grad Krf put će trajati 45 minuta (kako smo čuli) ili 2 sata, kako smo iskusili. Dakle, prvi dodir sa Jonskim morem biće sa visine palube i pogledom u daljinu koji iščekuje kopno. Ali, u odlasku ste puni entuzijazma i putovanje se bliži kraju. Povratak je mnogo naporniji.

Sad, ako odlučite da krenete automobilom čeka vas sve to isto, osim što sami podešavate klimu i birate trajanje pauza. O tome koliko će vam auto značiti na samom ostrvu, u nastavku teksta.

Velika pažnja! Nije nevažno koje ćete mesto odabrati.

Ovo je možda i najteže odabrati ukoliko i dalje vagate da li da vaše letovanje budu na Krfu iz prostog razloga što je vrlo lako pogrešiti u odabiru. Naime, naše agencije tradicionalno vode u par mesta na ostrvu, a uglavnom ta mesta dele u dve kategorije – „za društvo“ i „za provod“.

Niko ne želi da svoje letovanje provede u mestu koje mu se u stvari ne dopada, pa se ljudi prilikom odabira mesta letovanja mahom i vode onim što u agenciji kažu, posebno ako nisu navikli da svoje odluke donose konsultujući Gugl.

Pre odlaska na Krf pročitajte i vodič kroz Krf na sajtu Putuj sigurno.

Tako su i nama po agencijama govorili da su Kavos i Ipsos mesta na koja idu veća društva zbog dobrog provoda i žurki, a da su Dasija i Guvija mirnija mesta, kao stvorena za parove.

Mi smo odabrali Dasiju, ali ne zbog toga što je „kao stvorena za parove“ nego zato što smo istraživanjem po internetu došli do zaključka da je iz Dasije najlakše obilaziti ostrvo zbog pozicije ovog mesta i dobro organizovanog gradskog prevoza (nismo putovali autom).

Takođe, Dasija je i vrlo blizu samog grada Krfa koji smo želeli više puta da posetimo (što smo i uradili). Kako smo čuli, Dasija ima lepšu plažu i od Kavosa, i od Ipsosa, i od Guvije, a do Ipsosa može čak i pešaka da se ode, ukoliko poželimo da vidimo i nešto noćnog života.

Da li smo pogrešili što smo otišli u Dasiju?

Konkretan odgovor na ovo pitanje zapravo nemamo. Dasija nije mesto koje može da oduševi čoveka. Pre svega, Dasiju zapravo čini jedna glavna ulica kroz koju prolazi auto-put, pa čitavo mesto izgleda kao magistrala. Par prodavnica, par kafića koji nisu preterano živi i sa cenama koje nisu u skladu sa onim što se nudi, ogroman hotelski kompleks u koji su smešteni stranci, nekoliko restorana sa dosta jednostavnom ponudom, ali ne i jednostavnim cenovnikom. Moramo da priznamo da iako nismo mnogo očekivali od Dasije, ipak smo ostali razočarani nakon što smo videli kako ona izgleda.

 

Međutim, glavni adut Dasije je njena dugačka plaža koja je zaista lepo uređena. Iako je plaža kamenito-peskovita, a ne potpuno peskovita, voda je neverovatno čista, a što se duže hoda uz plažu, sve je lepše. Ne budite lenji, pa ukoliko se odlučite za Dasiju, pešačite malo duž plaže, isplatiće se. Još jedan adut Dasije, kao što je malopre rečeno, jeste dobro organizovani gradski prevoz o kome će više reči biti u delu teksta koji govori o prevozu i razgledanju ostrva.

Moramo napomenuti da iako u agencijama tvrde da je u Ipsosu življi noćni život, mi se u to nismo baš uverili. Ipsos izgleda gotovo identično kao Dasija što se kafića i restorana tiče, s tim što postoji i par klubova iz kojih se čuje glasnija muzika. Međutim, nismo mogli da se otmemo utisku da je sve prilagođeno tinejdžerima kojih je Ipsos zaista pun i koji tamo preovladavaju. Loša strana Ipsosa je plaža, sa koje se potpuno vidi auto-put, pa će vam ako se sunčate ili leškarite na plaži iznad glave non-stop preletati raznorazna vozila.

Iz ove perspektive, nakon što smo videli i Dasiju, i Ipsos, i Guviju (do Kavosa, nažalost, nismo stigli), smatramo da smo doneli dobru odluku što smo od ponuđenog otišli baš u Dasiju, upravo zbog lepo sređene plaže i dobro organizovanog gradskog prevoza, ali isto tako smatramo da je zapravo najlepše jednostavno odsesti u gradu Krfu.

Ukoliko vam se pruži mogućnost da odsedate u gradu Krfu i ne smeta vam da putujete do plaže svaki dan, učinite to, nećete se pokajati. Krf je vrlo sadržajan grad, prijatno je biti u njemu i svašta zanimljivo može da se vidi i nauči. Međutim, naše agencije ne nude smeštaj konkretno u gradu Krfu, ali svakako da postoji način da se do njega dođe.

Plaža u popodnevnim časovima
Plaža u popodnevnim časovima

Dakle, na pitanje u kojim godinama treba posetiti ostrvo Krf adekvatan odgovor može da bude jedino savet da ne slušate kada kažu da je Dasija „penzionersko mesto“, a Kavos „ludnica“. Sami od vašeg letovanja napravite provod kakav želite, a činjenica je da je lepota ostrva Krf dovoljan razlog da ovo bude vaša sledeća destinacija, koliko god da ste stari, odnosno mladi.

Priprema novčanika. Kakve su cene na Krfu?

Ne očekujte cene kao u Srbiji, ali svakako nije strašno. Iako važi pravilo da su ostrva skuplja, to se ne primećuje naročito. Uopšteno gledano, sve je u marketima za oko 30% skuplje nego kod nas, ali ima proizvoda koji koštaju isto kao u našim prodavnicama, a čak i manje. Kafane, kafići i diskoteke su posebna priča, naravno. Uz dobru organizaciju i jasno definisane prioritete na kraju nećete imati osećaj da su vas domaćini opelješili.

Hrana i piće

Prvenstveno, voda na Krfu nije za piće, što znači da ćete svakog dana morati da kupujete flaširanu vodu u supermarketima. Čak se ne preporučuje da krfsku vodu koristite u kuvanju ili za spremanje kafe. Najbolja ponuda je paket vode Zagori od 6 flaša od 1,5 litra vode, a cena ovog paketa kreće se od 1,5 evra pa naviše, u zavisnosti od mesta kupovine. Zanimljivo je da je flaširana voda na Krfu jeftinija nego kod nas.

Nažalost, to nije slučaj sa pivom. Veće limenke piva po prodavnicama koštaju otprilike od 0,90 centi, pa su onda sve skuplje, u zavisnosti od marke piva.

Ukoliko poželite da u kafiću popijete pivo, budite spremni da za jednu kriglu točenog piva izdvojite minimum 2,5 evra, dok je neki prosek 3,5 evra. Kokteli i vina su standardno dosta skuplji, pa će vas, na primer, jedan koktel u kafiću na plaži ili u samom gradu Krfu iskoštati 5 evra. Šoljica kafe je oko 2,5 evra (u starom gradu Krfu i osetno više), a ukoliko ste zaboravili da sa sobom ponesete pakovanje kafe, nemojte se mnogo nervirati jer su cene kafe u prodavnicama gotovo iste kao kod nas, a Nes i Jacobs kafe su čak i jeftinije.

Cene kafe
Cene kafe

Litarske flaše uza i metakse su u prodavnicama u Dasiji i u samom gradu Krfu bili dosta skupi, pa ukoliko želite da nekog obradujete ovakvim poklonom ili da sebi flašu ovakvog žestokog pića kupite kao suvenir, sačuvajte novac za fri-šop, gde su cene pića malo pristupačnije. U fri-šopu se isplati kupiti još i boks cigareta ukoliko ste pušač. Ostalo ili košta isto kao kod nas, ili čak i više. Nikako nemojte kupovati kozmetiku u fri-šopu jer smo primetili da su cene skoro duplo veće nego u običnim srpskim parfimerijama, a reč je o istim proizvodima.

Meso, povrće i voće su dosta skuplji nego kod nas, međutim najbolji savet koji možemo dati jeste da kupujete u velikim supermarketima poput Lidla, Delliasa ili A&B marketa. Ima ih u samom gradu Krfu, ali i na putu od Dasije do Krfa.

Ukoliko ste na Krf došli svojim automobilom, onda vam kupovina „na veliko“ neće biti problem, ali možete se snaći iako nemate svoje vozilo na ostrvu. Naime, ukoliko planirate da razgledate ostrvo možete kupiti dnevnu kartu za prevoz čija cena je 5 evra i prilikom povratka sa razgledanja svratiti do nekog supermarketa.

Stanice autobuskog prevoza su uglavnom ispred tih većih supermarketa. Ukoliko se odlučite za tu varijantu nabavka namirnica možete da naletite na super akcije, pa tako i kilogram grčkog jogurta platite 1,5 evra.

Ono što bi svakako trebalo da probate na Krfu jesu njihovi tradicionalni slatkiši. Izbor je stvarno ogroman: alva, kadaif, baklava, gurabije, lokumi, kumkvat poslastice, ručno pravljene čokoladice… Cene variraju u zavisnosti od proizvođača i gramaže pakovanja, ali recimo da su minimalne cene ovih divnih slatkiša 3 evra, a prosečne 4 evra. Najukusniji sladoled koji smo probali zapravo i nije klasični sladoled nego „frozen yoghurt“, i to marke Kpi Kpi.

Cene za ručak na Krfu
Cene za ručak na Krfu

Za one koji ne žele mnogo novca da potroše na hranu, dobar izbor je brza hrana u kojima su prosečne cene girosa, suvlakija i kebaba 2,5 evra. Međutim, moramo napomenuti da nijednom na Krfu nismo jeli neki zaista dobar giros. Ili smo meso tražili lupom ili je porcija bila premala. Zaista je ukusan bio kebab u Taste N’ Easy brzoj hrani koja se nalazi na plaži u Dasiji, a zaista neukusan bio je giros u restoranu Vasilis u Dasiji. Oni koji žele da uživaju u ručku ili večeri u nekom restoranu trebaće da izdvoje oko 10 evra za jednu porciju girosa ili morskih plodova. Pogledajte najbolji recept grčke salate.

Savet za sve one koji će letovati u Dasiji! Ukoliko u vili u kojoj ste odseli nema interneta, ne morate ići u kafić samo zbog neta. Naime, besplatan internet možete hvatati blizu hotela Chandris, a sigurno ćete moći pristupiti svim društvenim mrežama ukoliko pokušate da uhvatite internet sa male autobske stanice koja se nalazi baš preko puta ovog velikog hotela u Dasiji.

Organizujte svoje letovanje – izbegnite agencijske izlete

Budite pametni i snalažljivi i izbegnite agencijske izlete. Zaista nije teško snaći se sa krfskim gradskim prevozom kojim možete da stignete gde god želite na ostrvu.

Vido-grobnica
Srpska kuća, ostrvo Vido

Jedan primer agencijskog bezobrazluka je obilazak Srpske kuće i ostrva Vido, za koji agencije traže dvadesetak evra, a u našem slučaju 17 evra.

Sami izlet do Srpske kuće i Vida možete organizovati za 5,40 evra. Naime, karta do Krfa i nazad ukupno košta 3, 40 evra, a karta za brodić koji vozi i dovozi sa ostrva Vido je 2 evra. Nejasno je kako bi agencije objasnile ovoliku razliku u ceni. Možda se razlikom plaća vodič koji vam govori o srpsko-grčkom prijateljstvu i Prvom svetskom ratu.

Međutim, u Srpskoj kući (za koju se ulaz ne plaća) već postoji vodič (i to Srbin) koji rado i ljubazno odgovara na sva pitanja posetilaca. Srpska kuća je zapravo neka vrsta muzeja, pa na sve strane možete pročitate šta je ono što gledate i zašto je to važno. Moramo spomenuti da postoji i aplikacija za Android telefone koju možete besplatno skinuti i dok razgledate postavku u Srpskoj kući slušati o čemu se tu radi. Postoje i interaktivni ekrani na sve strane, pa svakako nećete biti uskraćeni za bitne informacije. Na ostrvcu Vido nalazi se mauzolej srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, o kome se brzo, ali i detaljno možete informisati uz pomoć Gugla, čak i pre nego što otputujete na Krf.

Otići i na druga mesta na ostrvu preko agencije, na primer do Paleokastrice, neverovatno je skupo u odnosu na ono koliko bi koštalo da se sami zaputite tamo (preko 30 evra vs. 5 evra).

Autobuski prevoz i iznajmljivanje vozila

Za obilazak ostrva, što ćete dobiti želju da uradite čak iako ste planirali da samo odmorite na najblažoj plaži, sopstveni auto je najbolje rešenje. Na Krfu ima šta da se vidi i stvarno je šteta provesti svih 10 dana u jednom mestu.

Cene goriva
Cene goriva

Ako ste došli u Grčku svojim automobilom, i niste napunili rezervoar do kraja na izlazu iz Makedonije mogle bi vas zanimati cene goriva. Evo male pomoći za planiranje budžeta sa pumpe u Dasiji. (Načuli smo i da na pumpama u Krfu ne toče plin. Obratite pažnju.)

Ako ipak niste doputovali svojim prevozom, čekaju vas dve opcije, rent-a-car (za dvoje najbolje skuter koji košta 10 evra dnevno) ili autobuski prevoz.

Ovo drugo zvuči kao prekomplikovana i nepraktična opcija. Ali nije tako. Na Krfu funkcionišu dve vrste autobuskog prevoza: Blue bus i Green bus.

Razlikuju se, kako im i samo ime kaže, po boji. Pored toga, na svakom autobusu stoji broj linije ili oznaka odredišta. Svako ko se bar nekoliko meseci svog života snalazio sa gradskim prevozom u Beogradu neće imati problema da se snađe ni na Krfu.

Blue bus je nešto poput gradskog prevoza. Sve linije polaze iz grada Krfa i vode do raznih (ne i svih mesta). Mi smo bili upućeni na liniju koja spaja grad sa severoistočnom obalom u pravcu Dasije (ide na svakih 20 minuta), ali smo isprobali i onu koja ide ka jugu, u pravcu Moraitike i Kavosa. Takođe, postoji i linija koja vodi pravo do Aqualanda od samog grada.

Autobuski prevoz na Krfu
Autobuski prevoz na Krfu

Dakle, ako se nalazite u mestu koje Blue bus spaja sa gradom, autobus vam je najbolja opcija. Ukoliko želite da menjate prevoze i istražujete dalje, najbolje rešenje je dnevna karta koja košta 5 evra i važi za sve vožnje Blue busom u toku dana kada je kupljena. Ukoliko presedate bar jednom, ovo vam je svakako najbolja opcija. Na kraju izleta možete jednostavno sići na stanici pored nekog velikog marketa, izvršiti kupovinu i sačekati sledeći autobus koji će ubrzo naići. I verovatno tom kupovinom uštedeti onih istih pet evra koji ste dali za dnevnu kartu.

Karte za jednu vožnju, u zavisnosti od udaljenosti iznose od pola evra pa do 2 evra. Možete ih kupiti na automatu i u marketima (gde će vam uglavnom reći da im je ponestalo) po nižoj ili kod samog vozača, po višoj ceni. Preporučujemo automat. Jednostavan je za korišćenje kao i mašina za kafu, bolji za džep, a i šoferi će vam biti zahvalni.

Druga vrsta autobusa je Green bus, koji se razlikuje od Blue busa po tome što je privatno preduzeće i autobusi su zelene, a ne plave boje. Karte se kupuju kod konduktera koji će izaći na svakoj stanici i pitati vas kuda idete da ne biste ušli u pogrešan autobus. Cene su približne u odnosu na razdaljinu kao i slučaju Blue busa. Razlika je u tome što Green bus, kao vešt privatnik, pokriva baš one linije koje Blue bus ne pokriva. Od Dasije direktno vozi za Aqualand, Paleokastricu, Glifadu, iz Krfa za Moraitiku, Kavos… Od Dasije do Paleokastrice nas je karta koštala 2,5 evra po čoveku. Ukupno, dakle, 10 evra za dvoje u oba pravca ili tačno koliko i iznajmljivanje skutera. Ko kako voli.

Evo, ukratko, opštih i praktičnih informacija o tome kako stići iz Dasije od drugih lokacija na Krfu:

  • Od Dasije do Krfa – Blue bus, linija broj 7, cena karte u jednom pravcu 1,70 evra
  • Od Dasije do ostrva Vido – prvo do Krfa Blue busom, a onda brodićem iz krfske luke do ostrva Vido za 2 evra
  • Od Dasije do Ipsosa – pešice (samo pravo :))

ili Blue bus, linija 7, cena karte u jednom pravcu 1,40 evra

  • Od Dasije do Paleokastrice – Green bus, cena karte u jednom pravcu 2,50 evra

pažnja: autobus do Paleokastrice ide samo jednom dnevno, pa ima određene termine kad polazi (oko 10h ujutru) i kad se vraća (oko 17h popodne)

  • Od Dasije do lokacija na istoku, poput Benicesa, Ahiliona, Moraitike i Kavosa – Blue bus, dnevna karta od 5 evra, pa prvo odite do Krfa, a tu nekom drugom linijom do lokacija poput Ahiliona ili Benicesa, odakle onda Green busom možete produžiti do Moraitike, Kavosa ili drugih istočnih mesta za otprilike 2 evra u jednom pravcu
  • Od Dasije do Aqualanda – Blue bus, kupite dnevnu kartu od 5 evra pa prvo linijom broj 7 odite do Krfa, a odatle linijom broj 8 do Aqualanda

ili Green bus, koji direktno iz Dasije vozi u Aqualand, ali kao i za Paleokastricu, samo jednom dnevnom vozi i vraća, pa treba paziti na termine

Pažnja: autobus broj 8 koji iz Krfa vozi u Aquland ide otprilike na 2 sata, pa treba pogledati tabelu na stanici, da bi znali kada otprilike da krenete iz Aqualanda, a da ne gubite vreme čekajući bus.

Dakle, šta videti?

Krf može da bude vrlo dosadno ostrvo ako odlučite da sve dane provede u jednom mestu i na jednoj plaži, ali isto tako može biti i vrlo uzbudljivo i zanimljivo ostro ako želite da ga istražujete i tako otkrijete sve lepote koje ono sadrži.

Čak iako niste došli autom i ne želite da ga iznajmite, a ne želite ni da agencijama plaćate neverovatno skupe izlete, postoje pristupačne i zapravo jednostavne prevozne opcije poput autobusa i skutera na iznajmljivanje koje vas mogu odvesti do raznih krfskih lokacija. Mesta koje smo mi sami uspeli da obiđemo i koja i vama preporučujemo da vidite jesu svakako grad Krf, Paleokastrica, istočna obala ostrva, Srpska kuća i ostrvo Vido, kao i Aqualand.

Grad Krf

Grad Krf više liči na neki italijanski gradić nego na grčki. Sa lepo očuvanim starim gradom, malim i uskim uličicama, velikim, popločanim šetalištem, objektima kulture, mnogobrojnim tavernama, kafićima i restoranima, Krf zaista opravdava svoje mesto na spisku svetske kulturne baštine UNESCOa.

Grad Krf, ulice
Grad Krf, ulice

Celo ostrvo i sam grad Krf imaju posebno mesto u srpskoj istoriji o kojem najbolje svedoče Srpska kuća i ostrvo Vido. Inače, naziv Krf nastao je zbog nimfe Kerkire iz grčke mitologije, a u Odiseji Homer kaže da je upravo ovde Odisej našao privremeno sklonište tokom svojih lutanja.

Crkva Svetog Spiridona
Crkva Svetog Spiridona

Stara i nova tvrđava, mnogo crkvi (crkva sv. Spiridona koji je zaštitnik Krfa, ali i katolička katedrala, sinagoga, anglikanska crkva), zgrada starog Univerziteta odnosno Jonska akademija, muzej azijske umetnosti odnosno palata Majkla i Džordža, Cvetni trg, poznato šetalište Kapodistrija, Espianada trg prepun kafića i ispunjen divnim mirisom kafe – sve to treba posetiti i videti ukoliko se nađete u gradu Krfu.

Paleokastrica

Paleokastrica je smeštena između padina brda, a sastoji se od 6 manjih zaliva. Sve ovo daje mestu neku specifičnu lepotu koja je izdvaja od ostalih mesta na Krfu i čini privlačnom turistima. Voda u Paleokastrici je neverovatno čista i one magične tirkizne boje za koju smo mislili da može da se vidi samo u filmovima.

Međutim, zbog podzemnih izvora, pećina i hladovine koju prave okolni brežuljci, voda je vrlo hladna, dosta hladnija nego, na primer, u Dasiji, pa možda plivanje u ovoj vodi nekima neće biti baš najprijatnije. Ima nekoliko sređenih manjih plaža koje nisu ništa spektakularno, a iako u agencijama navode da su te plaže peskovite, to nije baš onaj pravi, potpuno sitni pesak. Glavni adut ovih plaža zapravo je čaroban izgled morske vode.

Agencijski izleti do Paleokastrice obuhvataju i vožnju brodićem u kojoj možete videti pećine koje se ovde nalaze, kao i lepi zaliv Plavu lagunu. Na jednom od brežuljaka iznad mora je poznati manastir sa početka XIII veka, sa nazivom, ni manje ni više nego Paleokastrica. Preporučuje se i da posetite i selo Sivota koje je zadržalo svoju autentičnost do danas.

Ukoliko se odlučite da sami krenete na izlet do Paleokastrice, možete sami kupiti kartu za vožnju brodićem koja traje 45 minuta, a košta 10 evra po osobi. Mi smo se odlučili za iznajmljivanje pedalina koje za sat vremena košta 10 evra, a vrlo je zabavno i zanimljivo iskustvo. Inače, može se iznajmiti i čamac na ceo dan, ali je to skuplja opcija.

Grčko ostrvo Krf, panorama na more
Grčko ostrvo Krf, panorama na more

Pažnja! Cene u mestu Paleokastrica su znatno više nego u Dasiji, Ipsosu ili u samom gradu Krfu. Ukoliko planirate da odete tamo na izlet, možda je dobro da se unapred opremite sendvičima i grickalicama.

Sidari

Najveća atrakcija mesta Sidari koje se nalazi na severu Krfa je Kanal ljubavi, a legenda glasi da će onaj ko prepliva kanal pronaći svoju srodnu dušu. Stenovite klisure koje izgledaju kao izvajane takođe vredi videti.

Blizu Sidarija je takozvana Sunset beach, plaža sa koje se može najlepše videti zalazak sunca. Kažu da Sidari od svih turista najviše posećuju Englezi.

Istočna obala

Iako je zapadna obala čuena po plažama, istočna krije možda i više zanimljivosti za one dane kada želite da malo odmorite od kupanja. Smešteni u Dasiji, dakle, na istočnoj obali, bili smo nekako upućeni na to da proputujemo i većinu obližnjih mesta. I nismo se pokajali.

Od Dasije ka gradu Krfu nalazi se samo jedno primorsko mesto, Guvija ili Đuvija, poznato po tome da svi koji odsednu tamo dolaze svakog dana u Dasiju na plažu. Za one koji bi da istraže Krf iz ugla njegovih veza sa Srbijom, Guvija je zanimljiva kao mesto gde su počela iskrcavanja srpskih vojnika po prelasku Albanije.

Iako ništa više zanimljivo nema da ponudi, Guvija je ipak najbliže mesto samom gradu Krfu. Iz našeg ugla bar zbog toga dobar izbor za odsedanje, naročito kada uzmete u obzir blizinu drugih plaža, kao što je ona u Dasiji.

Ono što ćete primetiti kada nastavite da putujete istočnom obalom krenuvši od Krfa ka jugu jeste to da put prolazi nadomak plaže u većini mesta. Lepo je voziti se kraj mora, ali nije lepo sunčati se ispod automobila. Ovo je slučaj kada su u pitanju sva mesta na putu od Dasije do Moraitike, gde ćete opet naići na lepo sređenu plažu, mirno i čisto more, udaljenost od puta. (Moraitika je poznata i po svojoj nudističkoj plaži koja izgleda da je dobro sakrivena jer je ipak nismo videli.)

Na putu do Moraitike proći ćete i kroz Benices. Drugi po veličini muzej školjki u Evropi mogao bi biti razlog da stanete ovde i razgledate zanimljive eksponate. Plaža to svakako nije jer je jedna od onih „pridrumskih“.

Nekoliko kilometara dalje je i mesto Ahileon u koje turisti svraćaju da bi videli dvorac-letnjikovac austrijske carice Elizabete, podignut krajem 19. veka koji je prešao u vlasništvo države nakon Prvog svetskog rata i danas funkcioniše kao muzej.

Ostrvo Vido

Ovo već nije stvar provoda. Jeste došli na letovanje da se opustite, ali kada je nadomak vas jedno tako značajno mesto za istoriju našeg naroda, odvojite jedno prepodne da odate počast svojim precima.

Ovaj izlet počinje posetom gradu Krfu. Vido je ono ostrvo koje se vidi iz stare luke i ne možete ga promašiti. To je malo ostvrce (a ipak najveće od onih koja okružuju ostrvo Krf) sa kojeg se pruža divan pogled na sam grad i na kome se nalazi mauzolej posvećen srpskim vojnicima i izbeglicama koji nisu uspeli da se oporave od teškog povlačenja preko Albanije.

Mauzolej

Preporučujemo da pre odlaska na ostvro posetite Srpsku kuću i tu se još jednom upoznate sa tragičnim događajima pre jednog veka.

Dobićete i korisna uputstva kako otići na ostrvo od kustosa koji će vas primiti. Brodić koji vozi do Vida kreće na svakih sat vremena, a ako naiđe veća grupa ljudi odmah, čim bude dovoljno putnika.

Isti će se i vratiti po vas, a dok ode po sledeću turu i dođe nazad, imaćete dovoljno vremena da posetite mauzolej i razgledate Vido.

Aqualand

Ako ste ljubitelji ekstremnih sportova ili imate malu decu kojoj želite da priuštite super zanimljiv dan, idite u Aqualand. Ako ne pripadate ovim kategorijama, uštedite novac.

Zašto ovo naglašavamo? Zato što u Aqualandu na Krfu nisu mnogo računali na sredinu. Ako nemate straha biće vam super. Ima bar desetak izuzetno uzbudljivih tobogana u kojima i najhrabriji podvrisnu. Ako vodite decu, njih će čekati veliki izbor manjih tobogana i drugih vidova zabave. Ali ako želite da se sami lepo provedete u ne tako ekstremnim toboganima, nećete moći. Nema sredine u ovom Aqualandu. Dečiji tobogani bi mogli da budu sasvim dobar provod i za odrasle, ali ćete naići na tablu da je zabranjeno za starije od 12. Dakle, ili se spremite na dobar adrenalinski šok, ili zaobiđite ovu destinaciju.

Krfljani nisu naročito skromni sa njima kada je Aqualand u pitanju. Dnevna karta za odrasle (od 10h do 18h) je 27 evra po osobi. Druga opcija je da dođete posle 15h i platite 19 evra. Nakon toga, ako želite da garderobu, novac, telefon ostavite na sigurnom i ključ od sandučeta platićete 3, 5 ili 7 evra. Kažu da cene zavise od nivoa zaštite. I bolje odite siti jer su cene hrane i pića unutar zabavnog parka skoro duplo veće nego u kafićima izvan njega.

Koristan link je i dugoročna prognoza vremena za Krf za 10 dana.

Za kraj

Sve u svemu, ostro Krf ima šta da ponudi, ali je do onih koji odluče da letuju u njemu da istraže lepote ovog ostrva.

U suprotnom, neće upoznati ni delić dragocenosti koje „zeleno ostrvo“ ima. Ukoliko više volite da odmor provedete leškareći na plaži u jednom odabranom mestu, onda još jednom razmislite o letovanju na Krfu.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.58 (12 votes)
Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: