DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>

Muzej "Srbi na Krfu od 1916. do 1918. "" Stojte, galije carske!
Spuštajte krme moćne!
Gazite tihim hodom!
Opelo gordo držim
u doba jeze noćne
nad ovom svetom vodom.
 
Tu na dnu,
gde školjke san umoran hvata
i na mrtve alge tresetnica pada,
leži groblje hrabrih,
leži brat do brata,
Prometeji nade, apostoli jada."

Milutin Bojić, "Plava grobnica"

Potresna povest o stradanju srpskih vojnika van granica svoje otadžbine ispisana je krvavim perom preživelih heroja iz prvog svetskog rata. To je priča o jednom od najvećih srpskih svetilišta van granice Srbije, to je priča o ostrvu Vido i Plavoj grobnici.

Najpotpuniji doživljaj tragičnog stradanja srpskih heroja počinje posetom muzeja "Srbi na Krfu od 1916. do 1918.", a završava posetom Vida, malog ostrva naspram starog dela grada Krfa, gde je izgrađena mauzolej-kosturnica u senci stoletnih čempresa, u čast naših predaka koji tu počivaju. Ostrvo Vido je proglašeno srpskim Jerusalimom, a Plava grobnica je predeo mora oko ovog ostrvceta i grada Krfa u koje su potapana tela palih junaka kada više nije bilo mesta na kopnu.

Svojim ratnim drugovima
Mauzolej kosturnica
Za vernost otadzbini


Priča o Srbima na Krfu datira od kraja 1915. godine, kada je Srpska vojska zadala katastrofalan poraz austro-ugarskoj vojsci, koja je bila ponižena i izbačena iz Srbije. U trenutku kada nemački car Viljem izdaje zapovest da se srpska vojska odlučno porazi, Srbija biva napuštena od svih svojih saveznika, osim Crne Gore. Pod pritiskom velikih nemačkih, austro-ugarskih i bugarskih ofanziva, srpska vojska je bila prisiljena na povlačenje preko Crne Gore i Albanije. Strahote koje je srpski narod preživeo u tom povlačenju retke su u istoriji. Više od sto pedeset hiljada srpskih vojnika stiglo je na Krf.

Sledeće potresne činjenice o srpskom egzodusu se nalaze na zidovima muzeja Srpske kuće, velelepne dvospratnice u centru grada Krfa:

"Iako opkoljena sa gotovo svih strana, srpska vojska se borila nadčovečnom snagom, odstupajući stopu po stopu pod borbom. Sa vojskom se povlačio i narod. Posle pada Kragujevca, Niša i Skoplja, počelo je opšte povlačenje srpske vojske ka Kosovu.

Na malo ostrvo Vido, kamenito i bez vegetacije, koje su Grci vekovima zvali ''Ostrvo zmija'', došle su 21. januara 1916. godine moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica. Među prvima stiglo je više hiljada dečaka-regruta, na smrt iscrpljenih i obolelih od dizenterije, tifusa, zapaljenja pluća i gladi. Ličili su na žive leševe, nije bilo šatora, ležali su na goloj zemlji, pod kišom, koja je danima neprekidno padala. Prvih dana je neprekidno umiralo i do 300 nesrećnika.

Ako ste za letovanje u Grčkoj izabrali Krf, fakultativni izlet koji se podrazumeva je odlazak na ostrvo Vido.

Umrli srpski vojnici u prvo vreme su sahranjivani na kamenitoj obali ostrva Vida u plitkim grobovima (1200), a kada su počeli masovno da umiru, čamcima su sa francuskog sanitetskog groba prevoženi i potapani u vode Jonskog mora, "Plavu grobnicu". Smatra se da je na ostrvu Vidu i u "Plavoj grobnici" sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika i regruta, jedna kompletna divizija. Na ostrvu Vidu je 1936. godine podignut veliki Mauzolej-kosturnica u koji su smeštene kosti vojnika sahranjenih ovde."


O žrtvama Srbije u njenoj borbi za slobodu svedoče mnoga vojnička groblja. U Prvom svetskom ratu razvejani Srbi u izbeglištu su ostavili svoje kosti u 17 zemalja. Neka je večna slava srpskim borcima za slobodu koji su dali svoj život daleko od svojih sela, tamo gde cveta limun žut...

 


Klikni i procitaj

Forumsku diskusiju o Krfu pogledajte na našem putovanja forumu.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2018, All Rights Reserved.