DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>

Ostrvo Krf - vodič kroz Krf za sezonu 2015Ako se odlučite da letujete u Grčku za sezonu 2015, analizu destinacije počnite ovom našom pričom o Krfu.

Zeleno ostrvce okupano suncem i okruženo kristalno čistim morem boje plavog safira, najsevernije je ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj "Odiseji". Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feačana. Čak i danas se Krf naziva ostrvom Feačana.

Ovo drugo po veličini ostrvo jonskog mora, između južne Italije i Grčke, dugo je oko 60 km, a široko od 4 do 30km. Samo 2 km ga dele od obale Albanije na severu. Oko samog ostrva postoji i nekoliko manjih ostrva: Vido, Lazareto, Paksi i Antipaksi, kao i čarobno ostrvo Pontikonisi (Mišje ostrvo). Jedno od najlepših mesta Krfa je Kanoni, zbog nezaboravnog pogleda koji nudi posetiocima. Scena se dopunjuje minornim Mišjim ostrvom, na kome se nalazi samo jedan manastir Pantokrator iz XI veka. Ovo je pogled koji će, svakako, svaki turista nositi u sećanju kao najlepši prizor na Krfu. Kanoni i Pontikonisi su dve najučestalija prelepa prizora na skoro svakom grčkom kalendaru. Prema objašnjenju iz Homerove "Odiseje", Pontikonisi je Odisejev brod kog je Posejdon pretvorio u stenu.

Krf ima veoma specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo f. Ostrvo je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko četiri miliona maslinovih stabala. Zbog svoje bujne vegetacije Krf se naziva i zelenim ostrvom. Najbolje se može osetiti i doživeti vožnjom motora ili automobila kroz unutrašnost, što pruža neopisivo zadovoljstvo i uživanje u svim tonovima zelenila maslina. Prolazak kroz autentična grčka sela sa niskim kućicama i uskim ulicama je nezaobilazni deo skoro svakog puta, što je idealna prilika da se doživi ostrvo na pravi način, ne samo kroz more i prirodu, već i kroz način života njegovih meštana.


Plaže su uglavnom peščane, prelepe, kilometrima duge, a more tirkizno plavo i smaragdno. Zapadno od grada Krfa nalaze se divne obale otvorenog mora, kao i zaliv Paleokastritsa, što je prema mitu bio grad Feačana, kao i poslednje Odisejevo pristanište u lutanju po povratku iz Trojanskog rata . Zbog svoje lepote, ovo mesto se najranije razvilo turistički.

Jugozapadno od grada Krfa, svojom lepotom i harizmom izdvaja se mesto Agios Gordis. Već se sa vidikovca posetioci mogu diviti stenama oko plaže sa besprekorno čistim i prozirnim morem. U ovoj oblasti se nalazi i verovatno najlepša plaža na Krfu – Mirtiotisa. To je izolovana peščana obala gde se potoci vode slivaju niz stenje u more. U ovom predelu čempresa se nalazi i manastir Mirtiotisa iz XIV veka, a nešto južnije je i ogromna plaža Glifada, koja je danas poznat turistički centar zbog finog peska i kristalne vode.

Severoistočno od glavnog grada Krfa je brdovita oblast koja svojim masivnim i impozantnim planinama skriva mnoga lepa sela sa kućama izgrađenim od kamena. Ovde mir i tišina dominiraju životima meštana, koji postojano čuvaju svoju kulturu i tradiciju. Najveće mesto ovde je Kasiopi, na samom severu, koje je posebno harizmatično i zbog ostataka nekadašnje antičke tvrđave na samom pristaništu. Ovo je mirno mesto sa bezbroj hotela, restorana, prodavnica i svega ostalog što je turistima potrebno za ugodan boravak. Treba pomenuti i Ipsos, poznato i razvijeno letovališe sa velikom plažom, koje je atraktivno i zbog mogućnosti sportova na vodi. Sa vrha brda Pantokratora (visina 960m) može se videti celo ostrvo. Tu se nalazi i istoimeni manastir, koji sveštenici sa celog Krfa posećuju za vreme slave početkom avgusta.

Severozapadni deo ostrva krasi selo Sidari, koje je bez sumnje turistički epicentar ove strane Krfa. Čuveno je po uvalama i stenama koje je izvajao vetar, kao i kanalu ljubavi (Canal d'Amour). Veruje se da ko prepliva kanal sa svojom voljenom polovinom, ostaje zauvek u ljubavi.

Južni deo Krfa je nešto ravniji od ostatka ostrva, ako se izuzme centralni deo. Brzo se razvija u poslednjih nekoliko godina. Najveće mesto na južnoj obali je Lefkimi, koje je poznato po svom vinu i vinogradima, kao i kanalu koji preseca grad. Seoce Agios Georgios (Sveti Đorđe) se izdvaja svojom harizmom i gostoljubivošću stanovnika. Mirno mestašce koje je dokaz da Grci vole Srbe, jer se često može videti srpska zastava. Ima prelepu peščanu plažu dugu 3 km, koja se prostire severno sve do morskog jezera Korison. Na prvi pogled Agios Georgios ne ostavlja izuzetno jak utisak, posle par dana poželite da boravite u njemu mnogo duže od predviđenog odmora. Prijatno mesto prepuno taverni, restorana, picerija, vila i hotela. Ovde se preporučuje krstarenje do plave lagune i ostrva Paxos i Antipaxos, u čijoj se blizini možete okupati u kristalnim vodama i uživati u najsvetlijoj boji bistrog mora.

 


Krf plaža


Na Krfu treba svakako i nezaobilazno posetiti prelepi glavni grad Krf (Kerkiru), koji po svojoj arhitekturi više podseća na italijanski nego na grčki grad, zato što su Venecijanci vladali Krfom skoro četiri veka. Nema belo-plave arhitekture koja je tipična za Grčku, već uske popločane uličice, visoke terase, tvrđave i još mnogo toga što čini grad jedinstvenim i nezaboravnim.

Ostrvo Krf, koje odiše magijom grčkih mitova, nesebično pokazuje turistima svoje maslinjake, vinograde, brda i doline, ušuškana sela, plavetnilo mora i neba. A izuzetno ljubazni Krfljani se ponose svojom tradicijom, folklorom, kulturom i pobožnošču, a naročito glavnim gradom Kerkirom, koji ostavlja najjaču impresiju na posetioce ovog zelenog ostrva Feačana.

Sa aspekta fakultativnih izleta obavezno pogledajte reportažu sa ostrva Vido.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2018, All Rights Reserved.