Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Krf

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Krf!

Parametar Trenutna TT prognoza za Krf
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme na Krfu se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Krf za 48h po satima

Meteogram za Krf
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i na Krfu.
Ažuriranje meteograma za Krf vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Krf

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina
Fri
1 Jul
32 / 22 °C 4 m/s 0% -

Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i na Krfu.

 
 

Klima Krfa

Krf je jedno od najomiljenijih letovališta naših turista. Krf leži u Jonskom moru koje je deo sredozemnog mora a severno se spaja sa Jadranskim.

Krf je drugo po veličini (od sedam većih jonskih ostrva) grčko ostrvo u Jonskom moru. Glavni grad ostrva i sedište opštine takođe nosi naziv Krf. Kako je Krf najsevernije od svih grčkih ostrva, klima je idealna, tipično mediteranska, sa toplim i suvim letima i blagim i vlažnim zimama.

Krf, Mišje ostrvo
Krf, Mišje ostrvo

Zeleno ostrvce okupano suncem i okruženo kristalno čistim morem boje plavog safira, najsevernije je ostrvo u jonskom moru, čiju su prirodu i magiju opisivali i veličali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj „Odiseji“. Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feačana. Čak i danas se Krf naziva ostrvom Feačana.

Ovo drugo po veličini ostrvo jonskog mora, između južne Italije i Grčke, dugo je oko 60 km, a široko od 4 do 30km. Samo 2 km ga dele od obale Albanije na severu. Oko samog ostrva postoji i nekoliko manjih ostrva: Vido, Lazareto, Paksi i Antipaksi, kao i čarobno ostrvo Pontikonisi (Mišje ostrvo). Jedno od najlepših mesta Krfa je Kanoni, zbog nezaboravnog pogleda koji nudi posetiocima. Scena se dopunjuje minornim Mišjim ostrvom, na kome se nalazi samo jedan manastir Pantokrator iz XI veka. Ovo je pogled koji će, svakako, svaki turista nositi u sećanju kao najlepši prizor na Krfu. Kanoni i Pontikonisi su dve najučestalija prelepa prizora na skoro svakom grčkom kalendaru. Prema objašnjenju iz Homerove „Odiseje“, Pontikonisi je Odisejev brod kog je Posejdon pretvorio u stenu.

Pogled sa terase
Pogled sa terase

Krf ima veoma specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo f. Ostrvo je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko četiri miliona maslinovih stabala. Zbog svoje bujne vegetacije Krf se naziva i zelenim ostrvom. Najbolje se može osetiti i doživeti vožnjom motora ili automobila kroz unutrašnost, što pruža neopisivo zadovoljstvo i uživanje u svim tonovima zelenila maslina. Prolazak kroz autentična grčka sela sa niskim kućicama i uskim ulicama je nezaobilazni deo skoro svakog puta, što je idealna prilika da se doživi ostrvo na pravi način, ne samo kroz more i prirodu, već i kroz način života njegovih meštana.

Plaže su uglavnom peščane, prelepe, kilometrima duge, a more tirkizno plavo i smaragdno. Zapadno od grada Krfa nalaze se divne obale otvorenog mora, kao i zaliv Paleokastritsa, što je prema mitu bio grad Feačana, kao i poslednje Odisejevo pristanište u lutanju po povratku iz Trojanskog rata . Zbog svoje lepote, ovo mesto se najranije razvilo turistički.

Jugozapadno od grada Krfa, svojom lepotom i harizmom izdvaja se mesto Agios Gordis. Već se sa vidikovca posetioci mogu diviti stenama oko plaže sa besprekorno čistim i prozirnim morem. U ovoj oblasti se nalazi i verovatno najlepša plaža na Krfu – Mirtiotisa. To je izolovana peščana obala gde se potoci vode slivaju niz stenje u more. U ovom predelu čempresa se nalazi i manastir Mirtiotisa iz XIV veka, a nešto južnije je i ogromna plaža Glifada, koja je danas poznat turistički centar zbog finog peska i kristalne vode.

Plaže na Krfu

Vremensku prognozu za Krf najbolje je pratiti na našem sajtu, jer imate metogram koji pokazuje vetrove, a i pogledajte temperaturu mora po satima za Krf.

Severoistočno od glavnog grada Krfa je brdovita oblast koja svojim masivnim i impozantnim planinama skriva mnoga lepa sela sa kućama izgrađenim od kamena. Ovde mir i tišina dominiraju životima meštana, koji postojano čuvaju svoju kulturu i tradiciju. Najveće mesto ovde je Kasiopi, na samom severu, koje je posebno harizmatično i zbog ostataka nekadašnje antičke tvrđave na samom pristaništu. Ovo je mirno mesto sa bezbroj hotela, restorana, prodavnica i svega ostalog što je turistima potrebno za ugodan boravak. Treba pomenuti i Ipsos, poznato i razvijeno letovališe sa velikom plažom, koje je atraktivno i zbog mogućnosti sportova na vodi. Sa vrha brda Pantokratora (visina 960m) može se videti celo ostrvo. Tu se nalazi i istoimeni manastir, koji sveštenici sa celog Krfa posećuju za vreme slave početkom avgusta.

Severozapadni deo ostrva krasi selo Sidari, koje je bez sumnje turistički epicentar ove strane Krfa. Čuveno je po uvalama i stenama koje je izvajao vetar, kao i kanalu ljubavi (Canal d’Amour). Veruje se da ko prepliva kanal sa svojom voljenom polovinom, ostaje zauvek u ljubavi.

Južni deo Krfa je nešto ravniji od ostatka ostrva, ako se izuzme centralni deo. Brzo se razvija u poslednjih nekoliko godina. Najveće mesto na južnoj obali je Lefkimi, koje je poznato po svom vinu i vinogradima, kao i kanalu koji preseca grad. Seoce Agios Georgios (Sveti Đorđe) se izdvaja svojom harizmom i gostoljubivošću stanovnika. Mirno mestašce koje je dokaz da Grci vole Srbe, jer se često može videti srpska zastava. Ima prelepu peščanu plažu dugu 3 km, koja se prostire severno sve do morskog jezera Korison. Na prvi pogled Agios Georgios ne ostavlja izuzetno jak utisak, posle par dana poželite da boravite u njemu mnogo duže od predviđenog odmora. Prijatno mesto prepuno taverni, restorana, picerija, vila i hotela. Ovde se preporučuje krstarenje do plave lagune i ostrva Paxos i Antipaxos, u čijoj se blizini možete okupati u kristalnim vodama i uživati u najsvetlijoj boji bistrog mora.

Na Krfu treba svakako i nezaobilazno posetiti prelepi glavni grad Krf (Kerkiru), koji po svojoj arhitekturi više podseća na italijanski nego na grčki grad, zato što su Venecijanci vladali Krfom skoro četiri veka. Nema belo-plave arhitekture koja je tipična za Grčku, već uske popločane uličice, visoke terase, tvrđave i još mnogo toga što čini grad jedinstvenim i nezaboravnim.

Ostrvo Krf, koje odiše magijom grčkih mitova, nesebično pokazuje turistima svoje maslinjake, vinograde, brda i doline, ušuškana sela, plavetnilo mora i neba. A izuzetno ljubazni Krfljani se ponose svojom tradicijom, folklorom, kulturom i pobožnošču, a naročito glavnim gradom Kerkirom, koji ostavlja najjaču impresiju na posetioce ovog zelenog ostrva Feačana.

Klimatski uslovi za jul i avgust

Što se tiče samih klimatskih uslova Krf karakteriše povoljan geograski položaj, izuzetni klimatski uslovi i uz atraktivnost plaže, stvrstavaju ovo mesto u jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija. Krf ima blagu mediteransku klimu koja leti donosi sunčane ali ne i sparne dane što ovo mesto čini još privlačnijim za turiste. Toplo vreme i topla morska voda zadržavaju se čak do oktobra meseca. Letnje temperature su možemo reći konstantne i blage, to bi značilo idealne za pravi užitak bez osećaja sparnog i teškog vremena. Leta su uglavnom suva i sunčana bez padavina, dok su zime vlažne i vetrovite.

Ono što čini posebnost Krfa jesu veće padavine i veća vlažnost, zbog toga je i Krf osoben po svojoj bujnoj vegetaciji. Što se tiče temperatura, možemo izvesti generalni zaključak da dnevne temperature i leti i zimi ne padaju ispod 10º C, dok se noćne temperature spuštaju do 5º C i tada se smatra da je nastupila prava zima. Najtopliji meseci su jul i avgust a najhladniji januar i februar. Baš zbog svoje specifične blage klime more na Krfu je kristalno čisto a ova kombinacija blage mediteranske klime i vlažnosti donosi bogatstvo Krfu smaragdnim uvalama.

Od marta do novembra klima je umerena bez sparnih dana karakterističnih za ostrva u južnom delu Grčke, što čini ovo ostrvo prijatnijim i komfornijim sa obiljem sunca u letnjoj sezoni. Tokom jula i avgusta dnevne temperature su u proseku oko 32° C , dok je u proleće i jesen temperatura jako prijatna, oko 20° C. Temperatura vode je oko 19° C u maju , 25° C u avgustu i 23° C u oktobru.

Januar i februar su najhladniji meseci sa prosekom od 16° C u toku dana, temperatura vode je tada oko 15° C. U zimskim mesecima mogući su povremeni sneg i mraz. Vremenska prognoza za Krf iz ugla opsega temperatura u junu je data u donjem pasusu.

Temperature i vremenski uslovi na Krfu u junu

Kada bi recimo sada poželeli da odete na Krf dočekali bi vas prosečna temperatura za ovaj mesec od oko 27º C, dok bi minimalna noćna bila oko 13º C. Prosečna temperatura mora bi vas zagrejala sa svojih 22ºC, a simptomatično je da ova temperatura mora je i u oktobru mesecu.

Za prave ljubitelje sunčanja jun mesec je idealan jer tada prosečan broj sunčanih sati iznosi oko 10, pa se u čarima leta uživa upravo u ovom mesecu.

Nebo je u ovom mesecu uglavno vedro gotovo bez uslova za razvoj oblačnosti i padavina. Naravno toplo i suvo vreme, iziskuje porast indeksa UV zračenja, pa je potrebna i adekvatna zaštita od UV zračenja. Prosečan indeks UV zračenja u junu mesecu iznosi čak 9 što se karakteriše kao veoma visoko. U julu mesecu bi vas dočekalo još toplije vreme, i već dobro zagrejano more sa svojih 24º C.

Takodje ovaj mesec je rezervisan za najveće gužve i najveće interesovanje turista za odmor na Krfu, što zbog najtoplijeg dela sezone što zbog sezone godišnjih odmora.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: