Grčka leto - turističke informacije

Grad Krf (Corfu) – foto turistički vodič

Ako letujete na Krfu, odlazak u glavni i istoimeni grad je prva stvar koju trebate uraditi!

Mapa Krfa
Mapa Krfa

Krf je prelep antički grad, a ujedno i glavni grad zelenog ostrva, koji potiče iz osmog veka pre nove ere. Posetiocima pruža jedinstven i nezaboravan doživljaj. Poput slike koju su slikali umetnici različitih kultura, od Vizantijaca, Venecijanaca, pa sve do Francuza i Engleza kojima je pripadao kroz istoriju, Krf se menjao i primao nova obeležja i izgled.

Pa ipak, najjači pečat ovom gradu su ostavili Venecijanci i zato Krf daje utisak više italijanskog nego grčkog grada sa tipičnom plavo-belom arhitekturom. Za vreme vladavine Venecijanaca, koja je trajala oko četiri veka, grad je poprimio oblik koji preovladava i dan danas. Uske popločane ulice, mali trgovi ispred crkava, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni na kojima je često okačen veš, deo su harizme ovog pomalo ruiniranog grada.

Obilazak Kerkire treba početi od Listona, kompleksa starih zgrada i velikog otvorenog trga Espianade, između centra grada i stare tvrđave. Južni deo Espianade ima platformu za orkestar, statue i mnoge senovite staze, a tu se nalazi i teren za kriket i parking. Treba napomenuti da je parkiranje u Krfu mukotrpan posao, zakrčenja su velika, a automobila ima koliko i stanovnika, oko četrdeset hiljada.

Šetnjom od Espianade do starog pristaništa može se videti i univerzitet grada, gde se izučavaju istorija, muzika, jezik, kao i bibliotekarstvo i arhiviranje.U severnom delu Spanijade nalazi se Muzej azijske umetnosti, a Krf ima i muzeje arheologije, vizantijski muzej, srpski muzej i mnoge druge.

Ulice grada Krfa
Ulice grada Krfa

 

Auto na kaldrmi Krfa
Auto na kaldrmi Krfa

 

Restoran
Restoran
Karakteristična stambena zgrada
Karakteristična stambena zgrada

 

Palma
Palma

Grad je bio vekovima zaštićen svojim tvrđavama, starom i novom. Staru tvrđavu su sagradili Vizantijci u X veku, dok su Venecijanci sagradili novu tvrđavu u zapadnom delu grada da bi zaštitili grad od najezde Turaka šest vekova kasnije. Stanovnici Krfa su posebno ponosni na činjenicu da nikada nisu potpali pod vlast Turaka. Legenda kaže da je tome zaslužan Sveti Spiridon koji se danas smatra zaštitnikom ostrva. Početkom XVIII veka grad Krf je bio pred zauzimanjem kada ga je napala turska vojska sa duplo nadmoćnijom flotom.

Sveti Spiridon
Sveti Spiridon

Tog dana, 11.avgusta 1716, u trenutku kad je grad trebao pasti pod tursku vlast, desilo se čudo. Strašna oluja potopila je dve trećine turske flote. U ovom neobičnom događaju Grci vide Svetog Spiridona sa raspaljenom bakljom kako podiže oluju i potapa brodove. Sveti Spiridon je poznat po mnogim delima i čudima, rodio se i živeo na Krfu i poštovan je od svih zavojevača. Velelepna crkva Sveti Spiridon nalazi se u starom delu grada Krfa i u njoj se čuvaju njegove mošti. Krfljani slave 11. avgust kao glavni praznik na svom ostrvu, kada se drži liturgija i sviraju orgulje.

Zvonik crkve Svetog Spiridona
Zvonik crkve Svetog Spiridona

Grad Krf je u znaku pomirenja raznih kultura, sila i pravaca i nikad nije doživeo veliko razaranje osim bombardovanja 1943. godine, koje nije narušilo celinu grada. Lepotu i šarm današnjeg Krfa čine stare gradske zidine sa uskim uličicama, ali i nasmejani i ljubazni Krfljani koji veselo pozdravljaju prolaznike i posetioce. Ulice Krfa danas su prepune divnih lokala, restorana, kafića, butika i suvenirskih radnji, a najviše juvelirnica.

Grčka pića
Grčka pića

 

Grčki drveni suveniri
Grčki drveni suveniri
Mitologija na grčkm vazama
Mitologija na grčkm vazama

 

Grad Krf: Usidreni čamci u luci
Grad Krf: Usidreni čamci u luci

 

Cveće na balkonu na Krfskoj terasi
Cveće na balkonu na Krfskoj terasi

Zvuk grada Krfa je veoma spefičan. Mnogi će biti iznenađeni atmosferom koju proizvode stotine hiljada zrikavaca u krošnjama drveća u centru grada. Efekat je zaista začuđujući, jer se zvuk zrikavaca stapa u takoreći neprekidan ton nalik pištanju.

Kerkira, grad umetničke inspiracije, kombinacije kosmopolitskog i tradicionalnog, širokog srca prima sve turiste ovog ostrva beskrajnih prirodnih lepota, pesme i muzike.

Posebno pogledajte reportažu sa Plave Grobnice i ostrva Vido. Naravno pratite TT Group dugoročnu prognozu za Krf!

Napisala: Ana Todorović Radetić.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *