Grčka leto - turističke informacije

Neos Marmaras: plaže, smeštaj – šta videti?

Neos Maramaras, panorama na gradski lulu
Neos Maramaras, panorama na gradski lulu

Neos Marmaras je primorski gradić na Halkidikiju, u severnom delu Grčke.

Smešten je u podnožju planina Itamos i Tragoudeli, na zapadnoj obali poluostrva Sitonije, središnjeg kraka Halkidikija, 118 km jugoistočno od Soluna.  Najveće i najpopularnije letovalište i turistički lider Sitonije, Neos Marmaras ima nešto manje od 3.000 stanovnika, ali se taj broj tokom letnje sezone popne i do 20.000. Ovde je data TT Group vremenska prognoza za Neos Marmaras.

Istorija Neos Marmaras vezana je još za antička vremena, kada je nedaleko od današnjeg gradića postojalo naselje Partenopolis (Patenonas), a najstariji dokumenti u kojima se ono pominje potiču iz X veka.

Sam gradić Neos Marmaras nastao je nakon Grčko-turskog rata, kada su 1922. godine izbeglice iz mesta Marmaras u Maloj Aziji, po kome naselje i nosi naziv, počele da nastanjuju ovo područje. Pre toga, teritorija današnjeg Neos Marmarasa pripadala je svetogorskom manastiru Grigorijat.

Ubrzo je otvorena prva škola u naselju, a 1937. godine počela je izgradnja prve crkve. Prva drumska saobraćajnica, kojom je Neos Marmaras povezan sa ostatkom poluostrva i sa Solunom, izgrađena je 1952. godine. U periodu od 1967. do 1970. godine žitelji već pomenutog sela Partenonas preselili su se u Neos Marmaras. Tako se stanovništvo ova dva naselja stopilo u Neo Marmarasu, čiji turistički razvoj počinje upravo sedamdesetih godina prošlog veka, kada je izgrađen i prvi hotelski kompleks Porto Karas.

Turisti ispred kafića grada
Turisti ispred kafića grada

Smešten u podnožju Itamosa, najviše planine Sitonije, na tri obalska brda, u rajskom prirodnom ambijentu četinarskih šuma, maslinjaka i drugog mediteranskog rastinja, gotovo na samoj sredini zapadne obale Sitonije, Neos Marmaras ima dominanti položaj u odnosu na čitav Toronski zaliv.

Božanstveno prirodno okruženje upotpunjuju zlatne peščane plaže i brojne uvale u okolini, kao i savršeno čisto i toplo Egejsko more. Ovaj prelepi gradić ima izuzetno razvijenu turističku infrastrukturu.

Svuda po naselju raštrkani su brojni kafići, barovi, riblje taverne, restorani, prodavnice brze hrane, a ljubiteljima noćnog provoda na raspolaganju su diskoteke i noćni klubovi.

Oni koji vole šoping mogu obići neki od gradskih butika sa ekskluzivnom garderobom, dva supermarketa, suvenirnice, prodavnice, a na gradskoj pijaci mogu se kupiti kvalitetni domaći proizvodi – masline i maslinovo ulje, med, grčka rakija cipuro, odlična domaća marmelada, voće i povrće. U gradu postoji nekoliko taksi službi, više benzinskih pumpi, pošta, nekoliko banki, pozorište, bioskop itd.

Smeštajni kapaciteti Neos Marmarasa su veoma raznovrsni

U gradu postoji veći broj hotelskih kompleksa najviše kategorije, zatim brojni apartmani, vile i studija, kao i nekoliko kampova.

Popločano šetalište koje se prostire pored same obale oivičeno je drvoredima palmi, a uz njega se nalazi većina smeštajnih objekata.

Ljubiteljima sporta i rekreacije na raspolaganju su tereni za mini golf, mali fudbal, košarku, odbojku na pesku. Na više lokacija u gradu mogu se iznajmiti bicikli, kao i oprema za vodene sportove.

U Neos Marmarasu postoje i odlična karting staza, kao i dva luna parka (manji, namenjen najmlađima nalazi se u samom centru grada, dok je veći luna park lociran pored gradske luke). Na gradskoj obali smeštena je prelepa luka, kao i marina za jahte.

Mapa Neos Marmarasa

Zlatne peščane plaže

Plaže se nalaze van grada, pošto je u samom Neos Marmarasu, zbog brodskog pristaništa, zabranjeno kupanje.

Plaža Neos Marmaras (gradska plaža) nalazi se južno od centra grada. Čitavom svojom dužinom od 1 km prekrivena je zlatnim peskom, uz obalu postoji širok pojas plitkog mora, a na plaži ima puno dodatnih sadržaja: veći broj bič barova, teren za odbojku, trafike, mini market, kantina itd. Pored plaže raste drveće koje stvara prirodnu hladovinu, a more je mirno, prozirno čisto i veoma toplo (najtoplije u avgustu 28oC).

Zbog uslova koji na njoj postoje, uređenosti i čistoće (smatra se jednom od najčistijih plaža Evrope) ova plaža je nosilac plave zastavice.

Severno od centra Neos Marmarasa smeštena je plaža Paradiso (Paradiso Beach), delom prekrivena peskom, a delom šljunkom, takođe nosilac plave zastavice. U njenom zaleđu nalazi se gusta borova šuma. Između gradske luke i plaže Paradiso postoje dve male uvale, takođe pogodne za kupanje. Osim toga na njima se mogu videti i brojne morske vrste: ježevi, rakovi, razne ribice, školjke, morske zvezde itd.

Plaža Lagomandra nalazi se oko 5 km severno od centra grada. Podeljena je malim rtovima na dve plaže, obe nagrađene plavom zastavicom. Južnija od njih je veća i pogodna za ljubitelje vodenih sportova, na njoj se mogu iznajmiti gliseri, pedaline, banane i druga oprema za vodene sportove, a zbog jačeg vetra i talasa pruža izuzetne uslove za surfing. Severniji deo ove plaže je prirodno zaštićen, pa je more mirnije i toplije, idealno za porodice sa malom decom.

Na plaži se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Duž cele plaže Lagomandra načičkani su barovi sa bazenima, kafići, restorani i prodavnice. Iza plaže je borova šuma koja stvara debelu hladovinu i pročišćava vazduh, dajući mu specifičan miris borovine. Pokraj ove plaže postoji uređen veliki parking. Oni koji vole mirnije i manje posećene plaže mogu posetiti plažu Literi udaljenu 2 km severno od Neos Marmarasa.

U široj okolinu, zapravo na celom poluostrvu Sitonija, postoji još puno popularnih plaža, kao i onih koje su manje posećene, ali isto tako lepe.

Šta videti od kulturno-istorijskih znamenitosti

Od kulturno-istorijskih znamenitosti ne propustite obilazak Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, sagrađene 1865. godine, zatim manastira Tripotamos i Kastamonit, oba podignuta u XIX veku u prepoznatljivom arhitektonskom stilu Halkidikija, kao i etno selo Partenonas, udaljeno 5 km od Neos Marmarasa.

Detalji

Stanovnici ovog sela masovno su naselili Neos Marmaras 1970. godine, tako da danas u njemu živi svega desetak ljudi. Selo je prepoznatljivo po kućama karakteristične arhitekture grčkih sela, a u njemu se mogu obići Crkva Svetog Stefana, izgrađena 1837. godine, kao i folklorni muzej Neos Marmarasa. Ovo znamenito selo uživa zaštitu Grčke države i Evropske unije.

Simbol Neos Marmarasa je brod Santala, rekonstrukcija istoimenog broda koji je predvodio flotu brodova sa grčkim izbeglicama koje su 1922. godine izgradile ovo prelepo letovalište. Brod je usidren na obali grada u jednoj uvali blizu gradske luke.

Saobraćajna povezanost, kako sa ostalim destinacijama na Sitoniji, tako i sa svim važnijim odredištima na čitavom Halkidikiju je izuzetna. Direktne autobuske linije povezuju Neos Marmaras sa Solunom, od koga je ovaj gradić udaljen 118 km, dok je od  solunskog aerodroma udaljen 100 km. Neos Marmaras se nalazi na 760 km od Beograda i na 530 km od Niša.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *