Grčka leto - turističke informacije

Nea Potidea – najbliže letovalište Halkidikija

Nea Potidea je letovalište na samom početku Kasandre, polazna tačka za obilazak ovog poluostrva, prvog ili zapadnog prsta Halkidikija. Ovaj mali gradić smešten je između dva zaliva, Solunskog i Toronskog, uz veštački kanal koji spaja ova dva zaliva, a Kasandru razdvaja od kopnenog dela mape Grčke.

Kanal je prokopan još u IV veku p.n.e., danas je dug 1.250, širok 40 i dubok 8 metara.

Istorija i geografija

Preko njega prolazi most, jedna od atrakcija Nea Potidee, kojim je poluostrvo Kasandra spojeno sa Halkidikijem. S obzirom da se nalazi na obalama dva zaliva, Nea Potidea je jedna od najvažnijih luka Halkidikija i najveća luka na poluostrvu Kasandra, a kako je jedini prilaz ovom poluostrvu, poznata je i pod imenom Vrata Kasandre.

Takođe, posmatrano iz perspektive Srbije, smatra se jednim od najlbližih letovališta na Halkidikiju. Na području ovog gradića pronađen je 1960. godine skelet jedne devojke star više od 700.000 godina, koji predstavlja najstarije ljudske ostatke pronađene u celoj Grčkoj. Nea Potidea ima oko 1.000 stanovnika. Od Poligirosa, administrativnog centra ove oblasti, udaljena je 33 km, a od Soluna, najvećeg grada severne Grčke svega 68 km.

Najstariji dokazi o postojanju naselja na ovom području potiču iz ranog VII veka p.n.e., kada je postojalo naselje Potidea, koje je bilo korintska kolonija. Posle dvogodišnje opsade 431. godine p.n.e. osvajaju je Atinjani, a 357. godine pre Hrista Potideu je razrušio makedonski kralj Filip II Makedonski, da bi je nekoliko godina kasnije pripojio makedonskom kraljevstvu.

Nea Potidea Mapa

Novi grad Kasandrija podignut je 316. godine od strane Kasandrosa. Ovaj makedonski kralj prokopao je kanal, koji i danas predstavlja simbol grada. U II veku p.n.e. Kasandriju osvajaju Rimljani, pod čijom vlašću naselje nastavlja svoj razvoj sve do sredine III veka naše ere. Tada ga pljačkaju Goti, a 540. godine Huni su ovo naselje sravnili sa zemljom. U istom veku Vizantijci podižu novi utvrđeni grad, čiji ostaci se i danas naziru na ovom području. Početkom XIV veka grad zauzimaju Katalonci, pa onda ponovo Vizantijci.

Pod vlast Venecijanaca potpada 1426. godine, ali ga već 1430. godine Turci pripajaju svome carstvu. Tokom Grčkog rata za nezavisnost grad i njegova tvrđava su bili mesto žestokih borbi koje su trajale do kraja 1821. godine, kada je ovo područje oslobođeno od turske vlasti. Današna Nea Potidea podignuta je 1922. godine od strane izbeglica iz Male Azije, tačnije iz Trakije.

Turizam

Savremena Nea Potidea je gradić sa razvijenom turističkom infrastrukutrom. U njoj se nalaze brojni kafići, barovi, diskoteke, klubovi, prodavnice, super marketi, suvenirnice, veći broj luksuznih hotela, privatnih apartmana i studija.

Hotelski kompleksi su smešteni uz gradsku plažu.

Plaža Nea Potidee je duga i široka, prekrivena sitnim belim peskom, na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, kao i oprema za sportove na vodi. Plaža ima više kafića, barova i taverni sa odličnim ribljim specijalitetima. Za najmlađe postoji odlično dečije igralište i luna park.

Pored već pomenutog kanala, izgrađenog u IV veku p.n.e., u svrhu spajanja Solunsko i Toronskog zaliva, kao i velikog lepog mosta koji na visini od 18 m prelazi preko kanala, u Nea Potidei postoji još nekoliko vrednih znamenitosti.

Srednjevekovni zamak podigao je 1407. godine vizantijski car Janis VII, na ruševinama starog zamka. Kasnije je služio Venecijancima i Turcima, da bi 1821. godine, tokom grčkog ustanka postao važna baza grčkih boraca oko koje su se vodile velike borbe. Posle oslobađanja grada od Turske prevlasti, krajem iste godine, zamak je obnovljen i dobio je današnji izgled. Stare zidine zamka prostiru se čitavom dužinom kanala, a na gradskom trgu nalaze se njegove velike kule.

Nea Potidea ima i nekoliko znamenitih crkava:

  • Crkva Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila podignuta 1591. godine,
  • Crkva Device Marije,
  • Crkva Svetog Nikole,
  • kao i Manastir Svetog Eustahuja izgrađen 1872. godine.

Izleti

Kada je reč o izletima, najatraktivniji su obilasci Soluna, Svete gore, drevne Stagire u kojoj je rođen čuveni filozof Aristotel, antičkog grada Olintos, pećine Petralona itd. U naseljima iz neposrednog okruženja takođe postoje brojne kulturno-istorijske znamenitosti koje se mogu posetiti (Vizantijski toranj Zograf u Nea Moudaniji; hram posvećen Dionisu i Nimfama, kao i ostaci Zevsovog hrama u Kalitei; Vizantijska kula u Uranopolisu, tunel i crkva Svetog Pavla u Nea Fokei; antički grad Mendi u okolini Kalandre i dr.).

Pratite i prognozu vremena za Halkidiki.

Nea Potidea ima dobru saobraćajnu povezanost sa ostalim destinacijama na Kasandri i Halkidikiju, kao i sa Solunom, udaljenim svega 68 km, sa kojim je povezana direktnim autobuskim linijama više puta u toku dana. Takođe, međunarodni aerodrom Solun Makedonija smešten je na samo 53 km od Nea Potidee.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *