Turističke agencije

Prvo putovanje u Egipat – ultimativni vodič

Egipat, tajanstvena zemlja poznata po piramidama i drevnim hramovima, po reci Nil, po neverovatnim pejzažima belih peščanih plaža i predivnim morskim grebenima Crvenog mora. Za one turiste koji vole vrele destinacije, ali i zemlje koje imaju bogatu kulturu i istoriju, Egipat za letovanje je zemlja iz snova.

Znamenitosti poput Piramida u Gizi, Doline Kraljeva, reke Nil, velikog hrama Abu Simbel ili manastira Svete Katarine na Sinajskoj gori, samo su deo turističke ponude u zemlji u kojoj se na svakom koraku susrećete sa arheološkim blagom starog sveta.

Mnoga mesta u ovoj drevnoj zemlji će vas zadiviti, ali moraćete unapred da se pomirite sa činjenicom da ne možete da obiđete sve znamenitosti na jednom putovanju. Zato pročitajte naš ultimativni vodič za Egipat, i saznajte koja su to mesta najzanimljivija, ali i sve druge informacije koje vam mogu biti od koristi na vašem prvom putovanju u Egipat.

Bezbednost u Egiptu

Da li je Egipat bezbedna zemlja za turiste? Ovo je najčešća dilema svakog ko želi da poseti zemlju faraona po prvi put. Nažalost, danas je veći deo Bliskog Istoka vezan za političke sukobe ili socijalne nejednakost, borbu za naftu i teritoriju, ali treba imati u vidu da postoji razlika između Egipta i Bliskog Istoka.

Naravno, ima nekih oblasti u Egiptu u kojima se ne garantuje bezbednost, isto kao i u svakoj drugoj zemlji ili gradu. Međutim, sve glavne turističke atrakcije su dobro obezbeđene i na tim odredištima ne postoji pretnja po bezbednost turista. Osim toga, Egipćani važe za gostoljubiv narod i vole da lepo ugoste putnike koji u Egipat dolaze iz celog sveta.

Kada je najbolje vreme za putovanje u Egipat?

Egipat ima raznovrsnu klimu, ali uopšteno, najbolji period za posetu Egiptu je proleće ili jesen, kada vrućina nije toliko velika, a nije ni previše kišovito.

Potrudite se da izbegnete putovanje u Egipat leti. Tokom najtoplijih dana temperatura može da dostigne i 45C. Ako tome dodamo i prašinu koja je zbog blizine pustinje prisutna u velikim gradovima poput Luksora, Asuana i Kaira, ovakvo iskustvo za mnoge turiste može da bude na ivici podnošljivosti.

Sa druge strane, iako je glavna turistička sezona tokom zimskih meseci, od decembra do februara, možda nećete moći da potpuno uživate u plažama Crvenog mora na Sinaju ili na sredozemnoj obali u Aleksandriji, jer zimski meseci su tamo često kišoviti.

Zato je najbolje da pri odabiru termina malo izađete iz okvira glavne sezone, što će vam, osim boljih vremenskih uslova, obezbediti i povoljnije cene smeštaja za Egipat.

Najbolje vreme da se poseti Egipat je između oktobra i aprila. Jesenji i prolećni meseci su najprijatniji i omogućiće vam komforniji obilazak većine turističkih znamenitosti. Uzmite u obzir da tokom ramazanskog posta mnogi restorani uglavnom ne rade ili imaju skraćeno (često i nedefinisano) radno vreme.

Šta obući?

Pre svega, upamtite da noći u Egiptu mogu biti veoma hladne, koliko god da je preko dana toplo. Zato u vašu putnu torbu obavezno spakujte džemper i par toplih čarapa. Verujte nam na reč i učinite tako, bićete nam zahvalni.

Egipat je u osnovi islamska zemlja, a neadekvatno oblačenje i nepoštovanje odgovarajućih pravila oblačenja smatra se nepristojnim. Ramena i kolena bi uvek trebalo da budu pokrivena kada god izlazite van turističkih hotela, a odeća bi trebala da prekriva zglobove na nogama i rukama kada posećujete džamije. Takođe, svaka žena koja uđe u džamiju mora da nosi maramu na glavi, što srećom nije obaveza na drugim javnim mestima.

Da li je Egipat skup?

Egipat je relativno jeftin. Ako ste spremni da jedete u njihovim lokalnim restoranima, možete dobro napuniti baterije za nekoliko dolara. Što se prevoza tiče, ako koristete autobus, mini buseve ili taksi, nećete potrošiti puno.

Ono što uvećava vaše troškove za putovanje i obilazak Egipta je u stvari bakšiš (napojnica), prilično visoke cene ulaznica za glavne znamenitosti (na primer, poseta svim piramidama u Gizi košta oko 40 evra) i taksa od 10-15% koja se dodaje na račun za hotele i restorane.

Hrana i piće

Egipatska kuhinja ima mnogo sličnosti sa kuhinjama drugih istočnih mediteranskih zemalja, ali Egipat se može pohvaliti i nekim jedinstvenim, neobičnim i jako ukusnim jelima kao što je koshari. Ovo nacionalno jelo je u stvari kombinacija makarona, pirinča i sočiva, sa začinjenim sosom od paradajza i leblebija, prženim crnim lukom i čili sosom. Falafel, koji se pravi od fava pasulja (bob) ili od leblebija je jako zastupljeno jelo u egipatskoj kuhinji, a tu su i nezaobilazne egipatske ćufte i kebab.

Turistima su u Egiptu na raspolaganju različite vrste restorana – uključujući i restorane sa evropskom kuhinjom, kojih najviše ima u velikim gradovima, na primer, u centru Kaira i Luksoru. U svakom jelovniku bilo kog restorana obično se nudi puno vegeterijanske hrane, mada jela koja su pravljena od mahunarki i pirinča dominiraju.

Ako odsedate u lokalnim hostelima ili hotelima budite sigurni da će vam se servirati puno hrane. Za doručak se najčešće nude nekoliko vrsta peciva, ćufte, falafela, omlet, tvrdo kuvana jaja, pomfrit, jogurt i sveži smuti. Ovako bogat doručak biće vam više nego dovoljan da obezbedite svom telu energiju potrebnu za duge obilaske egipatskih znamenitosti.

Smatra se da su stari Egipćani prva civilizacija koja je proizvodila pivo, pa iako islam zabranjuje konzumiranje alkohola, pivo se može kupiti u većini turističkih hotela, i služi se u većem broju barova u Kairu i drugim turističkim zonama. Najpopularnija vrsta piva je domaće pivo Sakara Gold koje možete popiti u gotovo svakom ugostiteljskom objektu. Tokom Ramazana teško je doći do bilo kakve vrste alkohola, a na javnim mestima je i zabranjeno piti.

Kako kroz Egipat?

Ako vaš turistički aranžman ne podrazumeva organizovane ture do glavnih turističkih znamenitosti, za prevoz se lako možete snaći i sami. Na raspolaganju su vam sve vrste prevoza po ne tako velikim cenama.

Avionom

Domaći avioprevoznici u Egiptu su cenovno pristupačni i sjajni. Obratite pažnju na dve aviokompanije: EgyptAir i Nile Air. Za let od Kaira do Luksora ili Asuana platićete između 50 i 80 dolara u jednom smeru, a putovanje traje oko sat vremena.

Autobusom

Ako ste limitirani budžetom, najbolja opcija da obiđete Egipat je autobusom. Autobusi su veoma udobni, jeftini i lako ih je rezervisati preko vebsajtova ili preko aplikacije na vašem mobilnom telefonu.

Vozom

Vozovi sa spavaćim kolima su još jedan popularan način putovanja, ali s obzirom da let avionom, na primer, od Kaira do Luksora košta isto koliko i karta za voz sa spavaćim kolima na istoj relaciji, očigledno je bolja opcija da odaberete avion.

Brod (Krstarenje Nilom)

Krstarenje Nilom se nudi u svim turističkim centrima, a mnogi turisti ne mogu da odole ovom izazovu i odluče se za brod. Iako putnici često misle da je krstarenje Nilom jedini način da se dođe do nekih turističkih odredišta, to nije tačno.

Na ta ista mesta možete lako doći i automobilom ili autobusom.

Uber i taksi službe

U Kairu možete uzeti Uber taksi bilo gde i veoma je jeftin. Na primer, prosečna vožnja taksijem od aerodroma do centra Kaira ne bi trebalo da vas košta više od 50-60 egipatskih funti, što je oko 3 evra. Za taksi prevoz od aerodroma do piramida u Gizi platićete 5-6 evra.

Šta raditi u Egiptu – plan obilaska

Najpopularnija i najbolja mesta koja trebate posetiti su rasprostranjena širom zemlje. Ali to ne bi trebalo da vas brine jer su sve lokacije uglavnom lako pristupačne. Opisati sve turističke znamenitosti i atrakcije Egipta u jednom tekstu je nemoguća misija, ali izdvojićemo neke od najpopularnijih destinacija čiji obilazak će vas sigurno očarani.

Blago faraona: piramide drevnog Memfisa

Svaki turista koji dođe u Egipat obično prvo obilazi Velike piramide u Gizi, jedino od sedam drevnih svetskih čuda koje je preživelo teret vekova. Giza je predgrađe Kaira, udaljeno dvadesetak kilometara od centra grada, mesto na kom se u periodu Starog kraljevstva nalazio drevni grad Memfis.

Poseban doživljaj predstavlja obilazak piramida i brojnih drugih znamenitosti u blizini jahanjem deva, kao što to često čine lokalci. Ovde se nalaze tri velike piramide, Keopsova, Kefrenova i Mikerinova, kao i veći broj manjih, sve zidane u doba Starog egipatskog kraljevstva u 26. i 25 veku pne. Turistima se pruža mogućnost da zavire u piramide i naprave par koraka baš na mestima gde su faraoni ispraćani sa ovog sveta i gde su kretali u večni susret svojim bogovima. Poseta Muzeju Solarnog broda (Kufuov brod) i zagonetne Sfinge, vekovnog čuvara piramida, pružiće vam nezaboravan doživljaj otkrivanja tajni jedne od najmisterioznijih drevnih civilizacija.

Nastavite da obilazite Memfis, najstariju prestonicu Egipta, osnovanu 3.100 godina pne, jer ćete imati još mnogo toga da vidite. Po čitavom ovom području rastuti su arheološki lokaliteti koji imaju veliki značaj za istoriju egipatske, a slobodno možemo reći i svetske civilzacije. Zavirite u kraljevsku nekropolu u Sakari, najveće drevno groblje gde ćete videti najstariju sačuvanu stepenastu piramidu u Egiptu, posvećenu kralju Džoseru, najpoznatijem faraonu treće dinastije. Džoserova piramida podignuta je oko 2.650. godine pne, i visoka je oko 60m. Ako već obilazite Gizu i Memfis, ne propustite priliku da posetite Dahšur i vidite Crvenu i Zakrivljenu piramidu faraona Senfrua (oko 2.600. godine pne).

Blago faraona: Drevna Teba i Luksor

Sledeće važno odredište za turiste koji vole drevne i mistične lokacije jeste Luksor, grad uz obalu Nila, oko 650 km od Kaira prema jugu. Drevni grad Teba, koji se nalazio na mestu današnjeg Luksora, ostavio je za sobom brojna materijalna svedočanstva iz epohe Srednjeg i Novog kraljevstva, pa je Luksor danas najveći otvoreni muzej na svetu.

U drevnoj Tebi i njenim nekropolama i hramovima moći ćete da upoznate nasleđe drevnih egipatskih vladara kao što su Ramzes II i Tutankamon. Duž Nila ređaju se hramovi faraona od Luksora i Karnaka preko Asuana, sve do Abu Simbela. Prošetajte avenijom sfingi koja spaja veličanstvene hramove u Luksoru i Karnaku, obiđite Tutankamonovu grobnicu, najpoznatiju od preko 60 grobnica u Dolini kraljeva. Treba videti i hram prve žene sa titulom faraona Hatšepsut na lokaciji Deir el Bahri, hramove Kom Ombo i Edfu, a vrhunac je zagrobni hram kraljice Nefertari, najvoljenije žene faraona Ramzesa II.

Ramzes i Nefertari imaju svoje hramove i na lokalitetu Abu Simbel, na krajnjem jugu Egipta. Abu Simbel smešten je na obali Nila i Naserovog jezera i obuhvata dva hrama: veliki Ramzesov hram i mali hram Ramzesove žene Nefertari, oba uklesana u glomazne stene. Abu Simbel predstavlja jednu od najznačajnijih građevina podignutih za vreme Ramzesa II, inače jednog od najvećih graditelja među faraonima. Prilikom izgradnje Asuanske brane 60-tih godina prošlog veka, kompleks je isečen iz stena u kojima se nalazio i celokupno premešten na novu lokaciju gde je „ubačen“ u gotovo identičnu stenu.

Krstarenje Nilom i Naserovim jezerom

Krstarenje Nilom je za mnoge turiste najinteresantniji način obilaska spomenika starog Egipta. Putnici mogu krstariti dok uživaju u blagodetima luksuznih rečnih kruzera sa pet zvezdica. Ako putujete sa porodicom, dobro bi bilo da imate vašeg vodiča koji će vam pomoći da putovanje prilagodite svojim potrebama, svom tempu, da se u potpunosti fokusirate i poslušate šta ima da vam ispriča o svim ovim znamenitim lokalitetima.

Kruzerske rute su obično na relaciji Luksor – Asuan, traju 3 do 7 dana i uključuju posete brojnim odredištima duž obale Nila, kao što je veličanstveno ostrvo File, ili UNESCO baština sa svim onim grandioznim hramovima koje smo već spomenuli.

Alternativa su avanturističko putovanje tradicionalnom egipatskom jedrilicom feluka od Asuana niz Nil, kao i krstarenje Naserovim jezerom.

Kairo

Kairo, najveća metropola u Africi i majka svih gradova, predstavlja najznačajniji centar drevne egipatske kulture. Osim piramida u Gizi, nijedan obilazak Egipta nije potpun bez posete Egipatskom muzeju u Kairu. Sa preko 160.000 artefakata i drugih predmeta, neprocenjivim blagom kralja Tutankamona, njegovim pozlaćenim kovčegom i maskom koja se nalazila u Tutankamonovoj grobnici više od 3.500 godina pre nego što ju je otkrio Hauard Karter 1920. godine, ovaj muzej privlači više od dva i po miliona posetilaca godišnje. Oni sa jačim stomakom mogu da posete Sobu kraljevskih mumija u kojoj se nalaze mumije 27 faraona uključujući i Ramzesa II.

Svako ko doputuje u Kairo, ne bi trebao da propusti Saladinovu citadelu iz 12. veka. Ovo utvrđenje zadivljuje posetioce svojim sjajnim kupolastim plafonima, visećim lusterima i fantastičnim pogledom na Kairo. U citadeli se nalazi džamija Muhameda Alija izrađena od alabaster belog mermera. Šetnja vijugavim uličicama pijace (bazara) Khan el Khalili koja se vekovima nije menjala, poseta Visećoj crkvi Presvete Bogorodice, sinagogi Ben Ezra, Crkvi Svete Barbare… samo su deo onoga što glavni grad Egipta nudi svojim radoznalim posetiocima.

Aleksandrija

Posetite biser Mediterana, Aleksandriju – koja je više mediteranski neko grad Bliskog Istoka. Grleći Sredozemno more, drugi najveći grad u Egiptu obiluje znamenitostima. Rimske katakombe i amfiteatar, Pompejev stub, tvrđava Kajt Bej, nova Aleksandrijska biblioteka, palata Montazah, mnoštvo muzeja, među kojima i čuveni Muzej podvodnog sveta… Lista znamenitosti je zaista duga. Posetioci Aleksandrije takođe imaju priliku da istraže ruševine svetionika Faros, jednog od sedam svetskih čuda antičkog sveta, a nekadašnja prestonica Egipta nudi i odlične restorane sa morskim specijalitetima.

Crveno more i Sinaj

Zahvaljujući suncu koje tokom cele godine obasjava obale Crvenog mora na Sinajskom poluostrvu, možete u bilo koje doba godine uživati u  belim peščanim plažama, toploj vodi, božanstvenim morskim koralima i raznovrsnom podvodnom svetu. Odmarališta na Crvenom moru su jedna od najboljih svetskih destinacija da ronjenje i nude brojne mogućnosti za porodične aktivnosti, plivanje, ronjenje, ribolov, posetu parku delfina, džip safari u Sinajskoj pustinji i obilazak Sinajske gore i Manastira svete Katarine.

Na Sinajskom poluostrvu postoji puno odličnih letovališta – kao što je Dahab, koji je poznat po ronilačkim sportovima, ili Soma Bej, moderno letovalište sa 360 sunčanih dana u godini. Letovalište Šarm El Šeik smatra se najbezbednijim za posetu, dok se El Guna, poznata po nadimku „Venecija Egipta“, smatra najluksuznijim mestom za letovanje u Egiptu.

Hurgada je kolevka turizma na zapadnoj obali Crvenog mora. Nudi smeštajne objekte različitih kategorija i sa različitim rasponom cena, poređane uz obalu mora. Osim toga, Hurgada je poznata po odličnim uslovima za sportove na vodi, po beskrajnoj pustinjskoj tišini, ali i po izvrsnim restoranima. Posebna atrakcija je Sinbadova podmornica koja je usidrena na obali i turistima nudi priliku da se upoznaju sa bogatstvom živog sveta u Crvenom moru, a u istru svrhu služe i turistički brodovi sa providnim dnom.

Šarm el Šeik je ekskluziva egipatskog turizma, sa skoro 40 km prelepih plaža, najsavremenijim turističkim centrom u Nama Bej zalivu i više od 200 visokokategorizovanih hotela i drugih smeštajnih objekata. Osim aktivnosti na plaži i u vodi, tu je i nezaobilazno jahanje kamila, kao i organizovani pustinjski safari gde se možete upoznati sa životom i običajima Beduina, vekovnih stanovnika Sinaja.

Za sve turiste koji su religiozni, najbolje smo ostavili za sam kraj ovog teksta. To je pravoslavni Manastir Svete Katarine na Sinajskoj gori, jedan od najstarijih hrišćanskih manastira koji je do danas ostao sačuvan. U ranom 13. veku posećivao ga je i Sveti Sava, a među manastirskim knjigama ovde je pronađen Sinajski psaltir na starosrpskom jeziku, kao i Dimitrijevi zapisi, Kijevski listići i mnogi drugi vredni pisani dokumenti. Takođe, ovde možete videti i neopalimu kupinu, mesto gde se prema starom predanju Isus Hrist iz vatre javio Mojsiju. Manastir je udaljen oko 200 km od Šarm el Šeika.

Ako vam ni sve ovo nije dovoljno, preporučujemo da na listu obilaska Egipta uvrstite i Oazu Sivu, smeštenu usred Libijske pustinje,  na 550 km od Kaira prema zapadu i prema granici Egipta sa Libijom.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *