Grčka leto - turističke informacije

Nea Roda – najjeftinije letovanje na Atosu

Atos u Suton
Atos u Suton

Nea Roda je malo turističko mesto u severnom delu Grčke na Halkidikiju. Smešteno je na severoistoku poluostrva Atos, u njegovom najužem delu, na obali zaliva Akantos, 115 km jugoistočno od Soluna, 6 km od Jerisosa i 13,5 km od Uranopolisa.

Područje na kome je danas locirana Nea Roda bilo je naseljeno još u antičko doba, o čemu svedoče brojni arheološki ostaci u samom mestu i njegovoj okolini. Oko 480. godine p.n.e. persijski kralj Kserks je upravo na mestu današnjeg naselja prokopao kanal kako bi olakšao prolaz svojim ratnim brodovima sa kojima se uputio u osvajačke pohode. Današnja Nea Roda izgrađena je nakon Grčko-turskog rata.

Grčke izbeglice iz Male Azije, naročito iz Propondida i Kapadokije, počele su da naseljavaju ovo područje 1923. godine.

Danas je Nea Roda jedna od sve traženijih turističkih destinacija na Atosu. Ali zbog svoje običnosti, može se reći da je Nea Roda najjeftinije letovanje koje možete naći na Atosu.

Peščane plaže koje zapljuskuju vode prozirno čistog i toplog Egejskog mora, bujno zelenilo koje se prostire do same obale, blizina planine Atos i mnoštvo arheoloških ostataka glavni su aduti ovog malog letovališta.

Plaža u Nea Rodi, video:

Sa brda iznad naselja pruža se prelep pogled na Nea Rodu i zaliv Akantos. A u Nea Rodi duž seoskih ulica načičkane su kuće tipične za grčka primorska sela, taverne, barovi, restorani sa izvanrednim ribljim specijalitetima, suvenirnice, prodavnice itd.

Takođe, u selu postoje lekarska ordinacija, apoteka i benzinska pumpa. Plaže su prekrivene zlatno žutim peskom, pružaju odlične uslove za bavljenje sportovima na vodi i ribolovom, jedna od njih nagrađena je plavom zastavicom, a na jednoj postoji odlično kamp naselje.

Iz Nea Rode posetioci mogu otići na izlet do obližnjih mesta Jerisos i Uranopolis, do živopisnog ostrva Amuljani, ali svakako najveću atrakciju predstavlja obilazak Svete Gore i njenih manastira.

Do Nea Rode lako se stiže autobusom iz Soluna, putovanje traje oko 2 sata. Pored same obale prolazi stari auto put, kojim, ukoliko putujete sopstvenim vozilom, možete stići direktno u Nea Rodu.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *