Grčka leto - turističke informacije

Jerisos – za idealno leto na Halkidikiju

Kamen na Kakudija plaži pored Jerisosa
Kamen na Kakudija plaži pored Jerisosa
Plaža na Jerisosu
Plaža na Jerisosu

Halkidiki, poluostrvo Grčke u obliku tri prsta, da li zbog simbolike, ili zato što poznavaoce antičke mitologije podseća na Posjedonov trozubac, jedno je od najpopularnijih letovališta Srba.

Srbima je najbliže, pa zato su i najmasovniji gosti. U poslednje vreme sve više je Bugara, Makedonaca, Nemaca, Rumuna i tako dalje.

Halkidiki čine tri prsta: Kasandra, Sitonija i Atos, a svaki je specifičan na svoj način.

Kasandra je prepoznatljiva po širokim plažama od belog peskakoje dodiruju borove šume sa jedne i tirkizno plavetnilo Egejskog mora sa druge strane.

Prelepa Sitonija sa egzotičnim plažama i Neos Marmarasom je sinonim za dobre vibracije na moru, a sam Atos je čuven po snazi svoje duhovnosti i jedinsvenoj monaškoj državi u svetu.

I baš tu, na početku Svete gore, jedine države na svetu gde se ljudi odavno ne rađaju, ukutkao se mali i simpatičan Jerisos. Smešten na istočnoj obali Atosa, u Orfanskom zalivu, na oko 60 kilometara od skretanja za Stavros i Aspravaltu.

Smeštaj u Jerisosu

Ako već niste rezervisali smeštaj preko neke od agencija, sreću možete okušati sami. Pre polaska pogledajte teme o gužvama na graničnim prelazima, kao i o savetima za sunčanje. Međutim, ovo je mali gradić, sa mnogo manjom ponudom nego Leptokarija ili Paralija u Olimpskoj regiji, a iskustva u praksi govore pa i posle dva tri sata pregovaranja sa retkim stanodršcima nećete imati veliki izbor.

Česta cena dvokrevetnog studija koji je opremljen klimom, TV-om i internetom, kao i terasom sa pogledom na more uz iskusno cenkanje košta oko 35 Eura po noćenju.

Gradska plaža u Jerisosu
Gradska plaža u Jerisosu, kliknite za više na sliku

Ostali sadržaji

Za Jerisos se može reći da je malo mesto, možda pomalo otuđeno, bez naglašene noćne gužve i vreve. Idilično za porodičan odmor, ali samo za decu iznad 10 godina, jer gradska plaža već posle par metara postaje veoma duboka.

Ulice Privatni smeštaj u Jerisosu
Privatni smeštaj je u vilama ovog tipa

Takođe se može reći da spada u takozvane paradajs turizam destinacije, jer najveći deo smeštaja čine apartmani i studiji, sa vrlo malo hotela.

Cene hrane i pića u Jerisosu

Jerisos ima dva hiper marketa, od kojih je jedan deo trgovačkog lanca Lidl sa sledećim cenama: litar prirodnog soka u tetrapaku oko 1 Euro, 9 litara vode 1 Euro, kilogram mesa 4-5 Eura, suhomesnati proizvodi od 6-12 Eura, litar flaširanog vina oko 2 Eura, a 6 limenki piva oko 4 Eura.

Pijačni dan je utorak, i tada možete kupiti odlični med i sve vrste voća po cenama znatno nižim od ovih naših u Srbiji. Kao kod svake grčke kasabe i ovde je smeštena crkva u centru, sa bankom, apotekom ali i 3D bioskopom. U bioskopu se daju projekcije samo na grčkom i nemačkom, a od esperanto projekata preporučujemo 3D dokumentarac o lepotama sveta morskih dubina.

VetrenjačaStaza
Vetrenjača u Jerisosu i staza neposredno između plaže i promenade

Restoran Opanak je poznata taverna u ovom kraju, samo ime kaže da je drže Srbi, iskusni u ugostiteljstvu, sa tradicionalnim srpskim roštiljom i jednostavnim cenovnikom. Svaki komad košta 6 Eura, sve je sveže i lepo spremljeno, pa okusite punjenu vešalicu ili ćevape. U picerijama, pica za dve osobe košta 10 Eura, odlična je, a cena nije neprijatna.

DiskotekaPromenada
Diskoteka i promenada

Uveče, oko sutona, kad sunce počne da se gubi daleko u kontinentalnom delu, korzo na promenadi oživi. Iako postoji samo nekoliko grčkih i internaciolanih kafana, svuda ima mesta i nigde nema gužve. Promenada, dugačka sigurno jedan kilometar za trenutak postaje centar zbivanja, opuštena, mirna, bez tenzija. Posle ponoći prođe tek po koji gost, a celo mesto tone u san.

Taverna u Jerisosu
Taverna na promenadi u kojoj se služi najlepši sladoled

Na jednom kraju promenade locirana je diskoteka, a preko puta nje specifična taverna u kamenoj vetrenjači po uzoru na simbole Mikonosa. Pored uzoa ili metakse, iz nekoliko iteracija obavezno okusite sve vrste sladoleda, jer grčki sladoled je najlepši na svetu. Kugla od čokolade, limuna, pistaćija ili šumskog voća košta 1.5 Eura.

Na sredini promenade nalazi se ogromni akvarijum, ulaz je slobodan, a živi svet u njemu poprilično raznovrstan.

Plaže na Jeriosu

Na posebnoj forumskoj diskusiji pogledajte preko 20 fotografija sa plaža oko Jerisosa.

Gradska plaža je standard Halkidikija, šljunak veličine zrna pšenice, prozirna boja mora, nema talasa, nema gužve. Već smo spomenuli, da posle par koraka postaje duboko i ako ste na letovanju sa decom, morate biti non stop uz njih. Nema odvajanja od porodice.

Teren za odbojku u JerisosuUlaz na gradsku plažu
Detalji sa plaža: teren za odbojku i plaža

Deo gradske plaže
Deo gradske plaže i Halkidiki u pozadini

Plažom prođe tek po koji crnac koji prodaje naočare za sunce. Postoji tuš kabina, jedan deo plaže je pod ležaljkama i suncobranima iz obližnjih kafića, pa možete naručiti i piće. Postoji i teren za odbojku, a mogu se iznajmiti pedoline i slični gadžeti za priobalnu avanturu. Par kilometara severno od gradske plaže postoji takozvana Kakudia plaža sa neverovatno izvajanim oblicima reljefa.

Zbog geografskog položaja plaže su posebno fotogenične rano ujutru, pa prilikom prepodnevnog kupanja, obavezno ponesite aparat. Pogledajte ovaj video,

a u krupnom planu stena nalik čuvaru egipatske piramide kao rukom položena u more izgleda ovako:

Kakudia plaža
Više o Kukudija plaži ako kliknete na sliku

Sa sigurnošću se vidi da je plava zastava zasluženo postavljena i da su ove plaže možda i najjači znakovog turističkog seoceta.

Znamenitosti na Atosu

Ovaj deo Atosa krcat je atrakcijama i znamenitostima. Neke od njih jesu lokalne, a većina njih i univerzalna, poznate celom čovečanstvu, pa krenimo redom.

Vizantijska kula u Uranopolisu
Vizantijska kula u Uranopolisu

Svetogorski manastirProvedite jedno poslepodne na Stavrosu (udaljen je 60 kilometara brdske vožnje), upoznajte njegove plaže, a okusite se i u šopingu. Cena odličnih pamučnih ženskih haljina može da se dobije za 10 Eura, što je tri puta jeftinije nego kod nas. Parfemi su isto jeftini.

– Stagira je rodno mesto Aristotela, sa muzejom tehnike, može da bude odličan izlet.

– Dopustite da vas pravoslavni, a pritom i srpski, manastir Kakovo ugosti i pokaže svoje jezero i svoje vrtove

– Ostrvo Amuljani, čije plaže obavezno ulaze u kataloge svih vodiča o Atosu i Halkidikiju,

– Svakako najveća posebnost, je poseta Uranopolisu iz koga se organizuju krstarenja duž obale Svete Gore. Obilazi se samo zapadna obala Atosa, nekih 7 svetogorskih manastira, cena karte je 16 Eura, a što bi nastavnici rekli, prisustvo je obavezno. Brodovi koji se bave ovom delatnošću, imaju tri nivoa, i ne plašite se sredozemne klime, ima hladovine, vetar pirka na pučini i u najtoplijim danima je izuzetno prijatno.

Umesto zaključka

Jerisos preporučujemo svima kojima su gužve dosadile i koji hoće da po osrednjim cenama osete malu oazu mira na Halkdikiju. Za sve duhovne ljude, jedna od činjenica je, Jerisos je poseban, jer odavde je moguć jedinstven put hodočašća na Svetu Goru.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *