Grčka leto - turističke informacije

Letovanje u Paraliji

Sunčanje u Paraliji
Sunčanje u Paraliji

Paralija je sezonsko turističko mestašce u Olimpskoj regiji smešteno na oko 70 kilometara od Soluna. Ovo je standardno i omiljeno mesto srpskih turista leti, ili u žargonu, tamo gde je srpski jezik dominantan. U neposrednoj blizini se nalazi čuvena Leptokarija, Olimpik Bič i sam Olimp.

Dolazak privatnim automobilom ili preko specijalizovane agencije je vaš izbor. Srpske tablice su na svakom uglu, mesta za parkiranje ima, smatra se bezbednim i možda idealnim za porodična letovanje.

Najjači adut Paralije pored lokacije je svakako peščana plaža. Ona je ogromna, jedva joj se nazire kraj, sitan pesak oko koga izranjaju suncobrani kao pečurke. Kilometrima duga, sa blagim prelazom ka dubini u more, može se reći da je zaštitn znak ove destinacije.

Hrana na plaži
Hrana na plaži

Meduza i talasa obično nema. Plaža je čista, lepo uređena sa čestim kabinama za presvlačenje i tuševima. Suncobrani i ležaljke možete iznajmiti ukoliko želite, a uvek možete poneti i svoje jer ima dovoljno prostora.

Smeštaj možete naći u nekoj od mnogobrojnih vila ili hotela, uparenih u sitne četvrti po celom gradu. Dinamika je velika, al kapaciteta uvek ima. Sve vile su iste spratnosti, broj etaža je četiri, a opet svaka zanimljiva i specifična od prethodne.

Cena trokrevetnog studija u Paraliji je oko 25-35 eura po danu.

Svaka soba ili studijo je sa terasom, kopletnim priborom za kuvanje, šporetom, frižiderom, TV’om i klimom. U zavisnosti od cene na koju ste spremni da pristanete imaćete pogled ka moru ili gradu.

Ljubaznost ono malo meštana je evidenta, kao ustalom i cele Grčke. Uvek su raspoložni da izađu u susret, ali sa dozom umerenosti koja opet ostavlja godinama građen utisak srdačnosti. U Paraliji večeri i noći nisu pretople, jer blagi vetrić sa Olimpa ume da osveži taman toliko da bude super.

Dok u centru grada
Dok u centru grada

Cene hrane, pića i kafe u Paraliji

U suton sve živne u gradu. Glavna ulica je krcata od turista. Sa strane su najrazličitiji trgovci slatkišima, grčkim đakonijama, suvenirima, a ozbiljni kupci mogu pazariti i kožne jakne ili krznene bunde. Sladoledi se kreću oko 1,5 Eura po kugli, a sokovi oko 2 do preko 5 Eura za koktele.

U restoranima i kafićima obično bude po jedan konobar koji razume srpski jezik, ili vam donesu meni na srpskom egzotičnog prevoda. Prosečna večera za dve osobe izađe do 15 Eura. Cena girosa u restoranu brze hrane je 2-3 eura, kafe oko 2, dok za kruglu piva morate izdvojiti oko 3 Eura.

CentarPlaža noću

Kada je reč o noćnom životu, po čemu je danas Paralija na glasu, stvari stoje ovako. Postoji više diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini, na 5 do 15 minuta šetnje od cetra grada. Cena ulaznice uz konzum piće je od 5 do 10 eura, a za dame ulaz i jedno piće budu gratis kada je „Lady’s night“. Diskoteka „Gold“ je primerenija starijim, a „Omilos“ mlađim generacijama i tinejdžerima.

Video iz Golda možete pogledati i ovde.

Mapa ParalijeObala

Voća ima u izobilju, pa tu nema problema. Za paradajs turiste ovde je raj. U gradu ima nekoliko većih prodavnica, od kojih se svakako izdvaja nemački market „Lidl”. Grčki hleb i pecivo su ukusni, možda duplo skuplji od cena u Srbiji. Cena obične vode je 1 euro za balon od 5l, odnosno oko pola eura za flašu od dva litra.

Kupanje na plaži u Paraliji
Kupanje na plaži u Paraliji

Muzeja, kulturnih institucija i istorijskih znamenitosti nema. Preko dana ako niste na plaži, možete jedino posetiti crkvu u centru ili šopingovati. Mesto je prepuno malih prodavnica sa raznovrsnom robom, mada većina radnjica ima tipično kinesku robu. Ukoliko se potrudite možete naći i poneki komad iz Turske, ali svakako cene nisu u skladu sa kvalitetom.

Ako bi da pazarite nešto kvalitetniju robu, posetite Katerini, veći grad odmah do Paralije, dok za one strastvene kupce preporučujem naravno tržni centar „Cosmos“ u Solunu. Grčka je poznata i po raskošnim bundama i kožnim jaknama, tako da iako im nije sezona, letu brzo dođe kraj, pa ukoliko se dobro cenkate, možete poneti kući lep komad garderobe za jesen i zimu.

KorzoŠopingSrebrni nakit
Detalji prilikom šopinga

Eto ovako ukratko izgleda letovanje nadomak Olimpa. Sve preskočene turističke informacije o Paralijimožete zatražiti ili pogledati na turističkom forumu. Čitamo se sa novim i svežim avanturama iz Grčke!

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *