Putovanja iz snova

Uranopolis (Ouranoupoli) ili nebeski grad Halkidikija

Svi znaju da je Halkidiki što zbog blizine, što zbog lepote plaža i mora, ali i cena jedno od najposećenijih turističkih letovališta Srba u Grčkoj. Razloga da li otići na Halkidiki ima poprilično, a prava dilema koja se nameće je, koji gradić ili turističko selo i konkretno izabrati ?!

Gradska plaža u Uranopolisu
Gradska plaža u Uranopolisu

Geografski posmatrano Halkidiki se sastoji od tri poluostrva, takozvanih prsta. Idući od zapada ka istoku smenjuju se Kasandra, Sitonija i Atos. Na Atosu se nalazi Sveta Gora, jedna od najuticajnijih duhovnih tačaka ne samo Evrope, već i celog sveta.

Baš tu, neposredno pored jedinstvene monaške države sastavljene samo od muškaraca ukutkao se Uranopolis odnosno Ouranopolis, što u prevodu znači nebeski grad.

Gde se nalazi Uranopolis?

Od iskuljučenja za Stvaros i Aspravaltu sa auto puta Solun – Kavala do Uranopolisa ima dobrih 75 kilometara vožnje,
a ako se ipak odlučite za ovo mesto evo 7 razloga koji idu u prilog ovom mestu:

1. U vremenima krize, najbitnija je cena, pa u Uranopolisu sa aspekta smeštaja dvokrevetna soba košta od 20-30 Eura
po noćenju, studio od 30-50 Eura, a hotel za konkretno tročlanu porodicu sa polupansionom od 600 Eura pa naviše.

2. Plaže se smenjuju u svim oblicima, peščane, šljunkovite, kamenite, kombinacija raznih oblika stena i peska, a na donjim slikama prikazane su neke od njih.

Egzotična plaža u ovom delu Halkidikija
Primer egzotične plaže u ovom delu Halkidikija

3. U Uranopolisu se nalazi Vizantijska kula, simbol grada, koja se nazire još iz daleka, i do skora se u njoj nalazio muzej hrišćanskih relikvija i rariteta. Danas je zatvorena za javnost, što jeste šteta, al svakako jedna potpuno imresivna i autentična građevina.

Vizantijska kula
Vizantijska kula

Kao i video zapis,

 

4. Sam gradić ima svoju boemsku ulicu, puno restorana, kafića i poslastičara. Postoji puno prodavnica suvenira i ikona, koje ovde imaju poseban značaj. Ovde vreme ume brzo da prođe, prosto proleti, a evo kako izgleda zalazak sunca,  predivno, zar ne?

5. Premda turističko mesto, Uranopolis je ujedno i luka, a odavde polaze nekoliko pomorskih linija. Jedna od ovih linija, veoma egzotična, ali i luksuzna je obilazak ostrva Amuljani.  O njemu, kroz serijal o Atosu iznećemo još korisnih informacija, a sada u najkraćem: bilo kolima uz pomoć trajekta, ili rentiranjem motornog čamca, možete sami da izaberete neku od desetak plaža koje ovo grčko ostrvo skriva.

6. Grčki sladoledi su fantastični, a naš savet je da probate limun u kombinaciji sa sladoledom od smokve i
pistaća.

7. Poslednja tačka, svakako i najveća atrakcija koju možete sebi priuštiti u ovom gradu je krstarenje duž Svetogorske obale. Svakog dana, uključujući i vikende, od 10:30 i 13:30 u trajanju od tri sata polaze turističke jahte.

Na jednom putešestviju  bude i po 200 turista, a početna cena pojedinačne karte iznosi 16 Eura. Kažemo početna, jer postoje popusti na grupnu kupovinu, pa ko ima iskustva u ovakvoj vrsti okupljanja može da iskoristi popust. O ovoj atrakciji biće posebna reportaže, a do tada pogledajte samo nekoliko slika o atmosferi na brodu, dok se smenjaju manastiri Svete Gore.

Galebovi oko turista
Galebovi oko turista
Hranjenje galebova
Hranjenje galebova

Za one, koji bi da se upuste na put hodočašća Svetom Gorom (važi samo za muškarce), moraju znati da treba obezbediti vizu. Viza za posetu Svetoj Gori se izdaje u Solunu, jer Hilandar, odnosno neki drugi manastir ima tačno određeni kontigent hodočasnika koji može da primi. Obično taj broj ne prelazi 100 gostiju dnevno. Vizu možete dobiti i preko turističke agencije Dobročinstvo, koja je oficijelna agencija ili partner Srpske Pravoslavne Crkve.

Najimpersivniji manastir sa zapadne obale Svete Gore
Najimpersivniji manastir sa zapadne obale Svete Gore

Na kraju, ako vas već nismo ubedili da jedno svoje letovanje ustupite Uranopolisu na poverenje, znajte da postoje specijalizovane jednodnevne pomorske ture sa Kasandre i Sitonije, pa ako i samo jedan dan posvetite „Nebeskom gradu“, sigurno nećete pogrešiti!

Za kraj, uživajte i lepo vreme želi vam TT Group prognoza vremena za Jerisos!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Poštovani, da li planirate jednodnevne izlete brodom i za leto 2020. sa polascima sa Sitonije?

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: