Grčka leto - turističke informacije

Kavala – znamenitosti, plaže, slike, hoteli

Panorama Kavale
Panorama Kavale

Grčka jeste omiljena i najpopularnija destinacija za letovanje građana Srbije. Najveći deo naših turista obično letuje na Olimpskoj regiji u Paraliji i Leptokariji.

Jedna druga grupa završi na Halkidikiju i dalje ka Tasosu. Treću grupaciju čine ljubitelji dragulja jonskog mora: Zakintosa, Krfa, Lefkade, Kefalonije.

Ostali, njih osetno manje, izaberu, zato što imaju priliku, dosta probirljiv ukus ali i dublji džep: Krit, Santorini, Mikenas i slične luksuzne destinacije.

U ovoj priči govorićemo o jednom atraktivnom izletu ako se uputite na Tasos ili ako izaberete neke od prstenova Halkidikija.

Osnovne turističe informacije o Kavali

Turistička organizacija Grčke je nazvala Kavalu Plavim gradom, a verujemo da iz donjih slika, evidentno ćete uvideti i zašto. Naše preporuke idu činjenici da bar jedan dan posvetite ovoj, ako možemo da kažemo lepoti stvarnosti i svom godišnjem odmoru date dodatnu vrednost u vidu lične kulturne nadogradnje.

Sam grad broji oko 65 000 stanovnika, a nalazi se na jugozapadnom kraju Trakije, na granici istorijske istočne Makedonoije. Za sve koje prate popularnu tursku seriju Sulejman Veličanstveni, zanimljivost je, da jedan od glavnih junaka serije, veliki vezir Ibrahim Paša je rodom upravo iz ovog mesta.

Tokom istorije bila je skoro pet vekova pod turcima, pa se ime menjalo čak tri puta. Od Neapolisa ili Novog grada u antičko vreme (7. vek pre nove ere do 8. veka nove ere), preko Hristupolisa u 15. veku konačno postaje Kavala.

Kako doći u Kavalu?

Kavala je povezna trajektima sa svim ostrvima Egejskog mora, pa ako boravite na Tasosu, najzognije je odvojiti ceo dan po povratku sa ostrva. Osim toga, postoji redovna železnička linija do Drame, a na 30 km od Kavale nalazi se i aerodrom. Autobus od Soluna redovno saobraća, stiže za nešto jače od 2 sata, tj. posle 160 kilometara, a za nas iz Srbije, najbitnija činjenica je da je drumska mreža odlična. Signalizacija je jednoznačna, tako da i ako se prvi put nalazite u ovoj prefekturi ne možete promašti ulaz. u zavisnoti od toga da li planirate odlazak na plažu, predlažemo vam da se parkirate u širem centru uz more, gde je parkiranje besplatno.

Akvadukt u Kavali
Akvadukt

Šta videti u Kavali?

Ono što karakteriše grad, je staro gradsko jezgro, pod imenom Panagia i predstavlja tradicionalni deo grada sa uskim kaldrmama i dvospratnim belim kućicama prekrivenih crvenim ćeremidama. Kroz grad prolazi preko 5 vekova stari akvadukt, koga je izgradio veliki Vezir Ibrahim Paša. Kavala poseduje svoj etnološki i arheološki muzej, a sve informacije sa mapom možete pokupiti u turističkom info birou u samom centru grada.

PanagiaTvrdjavska Kula
Stara arhitektura i tvrđavska kula

Svakako najlepši utisak je panorama grada sa neke od kula tvrđave, a kako to sve izgleda u par slika evo ovde.

Cena ulaza u tvđavu je oko 5 Eura, pa probajte da je posetite u suton, kada magija dominira zalivom, niste izloženi letnjem suncu, a boje su dražesne. Pored toga šetnja dokom, sladoled i kafa u nekoj od taverni su spontane i nezaobilazne aktivnosti.

Ulice PanagijeKućice
Ulice i kućice u Panagiji

Antičko pozorište FilipiNaravno, Grčka obiluje nebrojenim arheološkim lokalitetima, ali se svakim danom iskopova po neki novi eksponat. Nadamo se da će državna uprava uspeti da sačuva svoje nacionalno bogatstvo od belosvetskih lovaca na antikvitete.

Ovo govorimo iz razloga što se u okolini nalazi neprocenljivo kulturno nasleđe koje čini antičko pozorište Filipi, iz perioda Filipa II. Smešteno je na jugoistočnoj strani grada, pa notirajte ovu znamenitost za obavezno posetiti.

Plaže u Kavali

Ako ste misliti da je glavni adut ovog primorskog okruga, autentičnost, muzeji i tvrđava, prevarili ste se. Oko Kavale se nalaze neverovatno lepe plaže, a navešćemo neke.

Rapsani plaža
Kalamica i Rapsani plaže

Ako se krećemo obalom od zapada ka istoku, smenjuju se Kariani, Sarakina, Mirtofito, i Eleohori. Nakon njih pruža se Amolofa, peščana dina i jedna on prelepoih plaža Grčke koju karateriše plitka, ali kristalno bistra boja mora.

Neposredno uz samo gradskoj jezgro nalaze se uređene plaže Palio, Toska i Batis, a zatim i Kalamica, Rapsani i Perigiali. Kao što se da videti, možete slobodno izabrati Kavalu i za permanentno boravište tokom svog godišnjeg, i svaki dan ćete imati jednu novu plažu za istražiti i za uživati u njoj.

Verski turizam

Ni ovaj deo ne odstupa od religiozno naglašenog bića koje karakteriše grčki duh. Ako se upustite seoskim putevima, očekuju vas Manastir Svetog Dimitrija u Nikisianiju, karakterističan za skoro svaki deo Grčke, zatim manastir Bogorodice Pangejske, manastir Svetog Pantelejmona, a na vrhu planine Pangej nalazi se manastir Bogorodice Ikosifinise. Ono što vam savetujemo, uživajte u upoznavanju Grčkog sela, posetite seoske taverne i upoznajte nove ukuse.

Ukusi iz Kavale

Lokalni specijalitet je pirnač sa školjkama (slika desno), zatim pohovani škampi Saganaki, a od deserata probajte kolač gurabije Karvali sa bademom u voćnom sirupu.

Za piće pored metakse probajte lokalni cipuro, a ako zaboravite sva ova imena, tražite samo tradicionalno domaću hranu i nema greške. Ipak su Grci vhunski ugostitelji i sami znaju čime da vas ugoste.

Kulturne manifestacije

Oni koji su rođeni pod srećnom zvezdom možda se zadase u gradu za vreme pozorišnog Filipi festivala, folklornog Kosmopolisa ili nekog od programa umrtničkih večeri. Onda vam preostaje samo da napunite dobro baterije svog aparata i ovekovečite uspomene za ceo život.

Smeštaj u Kavali

Ako idete u sezonu najbolje je rezervisati smeštaj preko neke od turističkih agencija. U Kavali postoji odličan hotelski smeštaj.

Zaključak

Na kraju, šta reći, osim da smo izneli sasvim dovoljno argumenata za posetu ovom okrugu ili kako domaćini vole da kažu početku Trakijske Makedonije. Pogledajte ove slike, pa uz forumsku diskusiju želimo vam lepo vreme prilikom posete Grčkoj!

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *