Putovanja iz snova

Santorini – najlepše ostrvo u Grčkoj

Često puta čujemo pitanje, planiram na letovanje u Grčku, pa zanima nas koje je njeno najlepše ostrvo?

Pitanja ovog tipa se roje, a odgovor nije lak.

Lepota jeste subjektivna, a u svojim besedama probali su da je izmere Sokrat, Platon, Aristotel, a mi ćemo u ovom video putopisu probati da dotaknemo jedan od sinonima za lepotu.

Probaćemo da opišemo Santorini, iznesemo njegovu mistiku, a vi procenite može li i ima li lepšeg ostrva od ovoga?

Zašto se smatra mističnim

Svetom uvek vladaju misterije, večne teme koji dalju ljudima motiv, snagu, a najčešće beg od stvarnosti. Jedan od takvih mitova je saga o drevnim narodima, tajnim znanjima, prastarim civilizacijama čiji je sinonim Atlantida.

Za Santorini se veruje da predstavlja ostatke ovog prakontinenta. U svakom slučaju Bogovi su se poigrali, i ne kaže se bez razloga da je ovde suton najlepši, uostalom pogledajte ovu sliku i video vodič.

Čarobni zalazak sunca jeste činjenica, a govori se da su Sunion i Santorini nepravaziđeni po boji poslednjih zraka koji nestaju na horizontu. U tom smislu, slike Akropolja i Santorinija su najčešći motivi za prezentaciju Grčke.

Pa otuda svi zanju za panoramski pejzaž plavih kupola sićušnih crkvica i jednoetažnih kuća krečenih u belo koje na strmoj steni dodiruju more.

Drugi naziv za Santorini je Tira i ono pripada grupaciji Kiklada ostrva.

Šćućureno je u južnom Egejskom moru i predstavlja najjužnije ostrvo ove ostrvske grupe, a ujedno je i najdalje udaljeno ostrvo od kompna. Nalazi se na oko 200 kilometara jugoistočno od Atine i na oko 60 kilometra severno od Krita.

Po veličini broji oko 90 kvadratnih kilometara što je poređenja radi skoro 5 puta manje od površine Tasosa. Međutim, oblik mu je veoma zanimljiv, nalik je obrnutom slovu S, izuzetno razuđenog reljefa, čija istočna strana je ostatak eksplozije vulkana stare preko 25 vekova. Nakon nje nestala je Minojska civilizacija, pa ovaj događaj je plodno tle za sve špekulacije o Atlantidi.

Na osnovu ovog, evo 6 razloga za one sa dubljim džepom, koji sebi mogu priuštiti luksuzni odmor, zašto vredi posetiti Santorini:

1. Santorini poseduje ogroman dijapazon najrazličitijih vrsta plaža. Perivolos je urbana plaža čija egzotičnost leži u nesvakidašnje crnom pesku. Sa svojim barovima Wet Stories i Mr Chilli i žurkama u peni učiniće vaš boravak nezaboravnim pogotovo ako dolazite bez partnera. Gomile luckastih tinejdžera ne prestaju sa đuskanjem ni dalju ni noću.

Crvena plaža je poseban izazov i za nju važi isto pravilo kao i za Navađu plažu na Zakintosu. Što je otežaniji prilaz, to je čarobnija plaža! Na njoj se možete kupati i sunčati od prve dekade maja do zadnje dekade oktobra! Ostale dve plaže su Parisa i Kamari gde najhrabriji turisti mogu skakati sa stena visokih i 10 metara u more.

2. Noćni život, izlasci i vibrantni probvod nudi grad Fira sa svojim klubovima Enigma, Koo, Casablanca.

3. Kako je ovo ostrvo planiskog tipa, posmatranje sa nekog od vrhova brodove koji prilaze luci i lagano se usidruju, čine, da se ove slikovite panorame zauvek pamte i biće vam jedan od najlepših utisaka koje ćete poneti sa sobom. Efekat se pojačava ako ih doživite u ranu zoru ili u suton.

4. Magarci su jedan od simbola ostrva, koja svojim začuđenim i krupnim očima umeju da podstaknu na razmišljanje ili iskamče malo radosti od svakog turiste. Obavezno se oprobajte u disciplini upoznavanje ostrva na magarcu.

5. Krstarenje oko ostrva je još jedna od luksuznih aktivnosti koji ovo ostrvo nudi.

Mapa Santorinija

Prognoza za Santorini data je ovde. Zbog svega ovog Santorini spada u jedno od najromantičnijih destinacija Grčke i često ga nazivaju ostrvom snova. Pogledajte zato ove video vodiče koje smo uzabrali za vas.

Naše je da vas informišemo da ovo ostrvo nije jeftino, ono je sinonim luksuza kako Grčke, tako i Evrope, pa ako vam se ukaže prilika da birate, ili budete birani, dopustite da vas Santorini izazove sa svojom lepotom!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Za našeg čovek je ipak bolje da letuje na Tasosu, proverite sajt : apartmanitasos tačka com

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: