DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>Letovanje na Zakintosu u GrčkojZakintos

Za svako Grčko ostrvo Jonskog mora možete slobodno reći da je najlepše. Nećete pogrešiti. Svako je najlepše, jer je osobeno – potpuno različito od drugih.

Zakintos ili Zante je najjužnije Jonsko ostrvo. Lepota ovog ostrva vas privlači svojim kontrastima, dinamikom i gostoljubivošću meštana, a prvi istorijski tragovi se pominju još u Homerovoj Ilijadi.

Na ostrvu se izdvajaju dve prirodne celine. Sever i zapad ostrva je brdsko-planinski, visine do 700m, sa borovim šumama, proplancima i vinogradima. Južni i istočni deo ostrva je ravničarski sa obrađenim poljima, maslinicima, zasadima agruma.

Višemilenijumska borba mora i kopna formirala je strme litice severozapadne strane ostrva i uzane plaže sa belim sitnim šljunkom do kojih se može stići samo čamcima, a na južnom i istočnom delu ostrva, gde je snaga mora slabila, nalaze se prelepe peščane plaže.

Obala ostrva nije preterano razuđena. Najveći zaliv je Laganas. Ovaj zaliv je ujedno i nacionalni park, jer je to još jedno od retkih mesta na svetu gde kornjače Caretta Caretta ležu jaja u mekom pesku. Iako je plaža Gerakas potpuno podređena produžetku vrste ovih kornjača, i na plaži u Laganasu volontiraju mladi zaljubljenici prirode, koji ukoliko nadju kornjačina jaja, obeležavaju mesto gde se nalaze, a kupačima ukazuju da to mesto zaobidju.

Video turistički vodič kroz za vaše letovanje kroz ovde opisane čarolije Zakintosa:

Glavni grad ostrva je Zakintos, koji je ponovo izgrađen posle zemljotresa iz 1953.godine. Grad je ujedno i najveća luka na ostrvu. Srce grada je veliki trg, sa velikim brojem kafića, restorana, poslastičarnica i baštama u kojima nema slobodnog mesta. Tu se nalazi crkva zaštitnika ostrva Ag.Dionisiosa i Vizantijski muzej. Lučki deo sa pijacom dinamičan je od ranog jutra.

Mapa ostrva u Jonskom moruMapa opština na Zakintosu
Mapa jonskih ostrva i opština na Zakintosu

Iznad grada na zelenom brdašcetu Bohali nalaze se ostaci stare tvrđave, crkvica i desetak taverni u kojima se uveče uživo može čuti originalna ostrvska muzika. Pogled sa tvrđave je izvanredan. Vidi se ceo grad, zaliv Laganas, brdoviti Vasilikos. Daleko na horizontu može se uočiti i Peloponez.

Tvrdjava BohaliCrkva Dionisiosa
Tvrdjava na brdu Bohal i crkva Dionisisa

Bez obzira koje ste mesto izabrali kao mesto boravka na Zakintosu, nemojte propustiti turu “Obilazak ostrva autobusom sa izletom čamcima do plavih pećina u mestu Ag. Nicholas“. Prvo se ide na Bohali. Odatle pravac mestašce Ag.Nicholas. Odavde ćete čamcima obići plave pećine, kupati se pored neke od njih.

Panorama grada
Panorama grada Zakintosa

Plaža NavadjoNastavljajući vožnju autobusom, čućete nešto o istoriji ostrva, osetiti brdoviti i ravničarski deo Zakintosa, a na vidikovcu iznad plaže Navadjo napraviti svoje najbolje fotografije. U mestu Anafonitia kod porodice Dimitris bićete posluženi hlebom posutim origanom i maslinovim uljem i dobrim lokalnim vinom. Ne propustite priliku da kupite to dobro domaće vino, na njegovoj etiketi je slika Navadjo plaže. Posle vas put neće naneti ovamo.

Pored ovog mesta nalaze se i ostaci crkvice iz 14.veka, u kojoj je sveti Dionisije proveo poslednje godine svog života. Tu ćete čuti i priču kako je Dionisije u ovoj crkvici sakrio ubicu pred poterom i oprostio mu greh. Kada je potera zakucala na vrata crkve i kada su svešteniku objasnili da mu je rodjeni brat ubijen i da su oni potera za ubicom njegovog brata, Dionisije nije odao ubicu, već po odlasku potere, dao je ubici čamac da ode sa ostrva. Naravno i za kraj ture, poseta vinariji Solomons.

Plave pećineVožnja brodićem
Vožnja brodićem (čamcem) kroz i oko plave pećine

Posle ovog jednodnevnog izleta na neka mesta sigurno ćete se vratiti. Pre svega na Navađo plažu. To je plaža sa veoma sitnim belim šljunkom, olupinom krijumčarskog broda i nestvarnim nijansama plave boje mora. Do nje najlakše se stiže čamcima iz malog zaliva Porto Vromi.

Na ovoj brdovitoj strani Zakintosa lepe su i plaže Roxa i Limnionas. Do njih se spuštate iz mesta Agios Leon. Ove dve plaže su smeštene u dva mala zaliva koja su usekla strmu planinsku stranu. Limnionas će vas ostaviti bez daha svojom smaragdno zelenom bojom mora.

Caretta Kornjače
Kornjače i detalji sa jedne od najpopularnijih plaža u Grčkoj

Naravno tu su i plaže istočne strane ostrva, koje su uglavnom peščane. Ali tu su i plaže Vasilikosa , koja se nižu jedna za drugom: mondenska St. Nicholas, Plaka, Banana, Porto Zoro, Kaminia... i nezaobilazni Gerakas. Ali na Vasilikosu, za mene najlepša je plaža Dafne sa restoranom Bel mare, koju mnogi propuštaju zbog neasfaltiranog, uskog, strmog i krivudavog puta koji vodi do nje. Zakintos me je naučio jedno pravilo koje glasi: „što je spuštanje do plaže teže, plaža je lepša“. Ovo pravilo potvrdila su i druga Jonska ostrva na kojima sam bila, dobar primer je Kefalonija. Vreme je uvek odlično, a ako planirate putovanje u pred ili post sezoni konsultujte vremensku prognozu za Zakintos.

I na kraju Laganas, dugačka , peščana plaža na čijem kraju kod marine nalazi se mostić koji će vas odvesti na ostrvce koje je danju restoran sa dve male plaže, a uveče noćni club.

Ostrvo Maratonisi
Ostrvo Maratonisi

Zaliv Laganas ima i ostrvo Maratonisi, koga još zovu i ostrvo Kornjača, jer svojim izgledom podseća na kornjaču. Iz Laganasa se svakodnevno organizuju izleti do ovog ostrva.

Ukoliko imate decu ili ste još dete u duši obavezno morate posteti vodeni park na Zakintosu. Ako niste ljubitelj tobogana koji podižu adrenalin, uživaćete u lenjoj reci.

Bez obzira da li ste se opredelili za Laganas, Keri, Argasi, Tsilvi, da li ste se opredelili za smeštaj u vilama ili hotelima, bićete zadovoljni onim što dobijate za svoj novac.

Pored nacionalnih grčkih jela, na ovom ostrvu morate probati zečetinu i naravno, vino. U gutljaju vina sa Zakintosa osetićete slast Sunca, miris Mediterana i opojnu opasnost otvorenog mora.

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2024, All Rights Reserved.