DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT


Ostale države
za vaše
novo 2016 letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2016

Turska 2016


Vi ste ovde: Turistički portal TT Group naslovna >> Letovanja >> Letovanje u Grčkoj >>Letovanje u KefalonijiObala Kefalonije

Ovo je jedna nova priča o egzotičnom letovalištu u Grčkoj. Prošarana je najlepšim pejzažima belih stena, prozirne plave boje sa mirođijama antičke i pravoslavne mistike. Bar za trenutak, iskonski se prepustite snazi ovih reči i boja, a onda, ko zna, možda se i vidimo na Kefaloniji.

Titula najvećeg ostrva Jonskog mora pripada Kefaloniji. Najveće se obično doživljava kao glavno, pa kažu da je naziv dobilo po grčkoj reči “kefalos“, koja znači glava.

Drugi opet pričaju da je naziv dobilo po Kefalusu, koji pružio pomoć u ratovanjima Tebe, pa je za uzvrat, kao nagradu dobio ostrvo.

No, kako god ostrvo dobilo naziv, ono je drugačije od ostalih Jonskih ostrva. Ako izuzmemo severni deo ostrva sa Fiscadom i Paliki, to je planinsko ostrvo sa nadmorskom visinom do 1600 metara.

Planinski deo ostrva je nacionalni park. U njemu raste posebna vrsta crnog bora, koji je raritet u Evropi. Sastav stena na ostrvu je krečnjački, pa je erozija napravila brojne pećine, a boja mora je božanstveno plava. Obala ostrva je puna manjih ili većih zaliva i rtova.

Zapadna obala ostrva je razuđenija. Najveći i najdublji zaliv je zaliv Argostoli, u kome su smeštena dva najveća grada na ostrvu Agostoli i Lixouri.

Ostrvo ima preko 120 plaža, a do 90 plaža može se doći isključivo čamcima. Plaže su šljunkovite, od najsitnijeg do krupnog šljunka, i peščane. Lepotice od plaža su već svima poznata Myrtos plaža, zatim Antisamos, Agia Ierousalim, Pettani, Xi. Ali lepe su i plaže Makrys Gialos, Platys Gialos, Minia, Lourdata, Skala, Vatsa i Athera.

Ono što karakteriše plaže Xi i Vatsu na Palikiju je crvenkasti sitni pesak. Na zapadnoj strani Palikija, u blizini manastira Kipouria, nalazi se i plaža Platia Amos, do koje da biste stigli trebate preći preko 300 stepenika. Plaže oko Fiskarda su šljunkovite i zaklonjene u zelenilu. Do plaže Eblyssi može se stići i vozićem iz Fiskarda.

Video vodič kroz turističke znamenitosti Kefalonije:

Ovo ostrvo je bilo pod Mletcima, Francuzima i Englezima. Svako od ovih naroda dao je svoj doprinos ostrvu. Kažu da su masline zasađene pod mletačkom upravom. Englezi su napravili dugačak most, kako bi skratili obilazak oko Argostolijskog zaliva. Danas tim mostom idu pešaci i po neki lokalni motociklista. Pored maslinjaka na ostrvu ima i vinograda. Najpozanatija vinarija je Rubola.

Satelitska mapaRelejf
Satelitska mapa i reljef ostrva

Kad ste na Kefaloniji morate obići pored plaža i Agostolija, i manja mesta: Fiscardo, Asos, Agio Efimiju, Skalu, Porosa i Sami. Takođe i : Melisani podzemno jezero, pećine Dragoti, Karavomylos , manastir Agios Gerasimos, manastir u selu Markopoulo, vinariju Rubolu.

AsosOdmor
Asos i lepo uređen resotran za odmor na obali Jonskog mora

Melisani je podzemno jezero, koje je nekada bilo slatkovodno. Zemljotres iz 1953.godine srušio je svod pećine, te se od tada voda jezera meša sa morskom vodom.

Jezero Malisanipećina Dragoti
Jezero Malisani i pećina Dragoti

Pećina Dragoti je interesanta, puna je lepih stalaktita i stalagmita.

Karavomylos jezero je uz samo more. Uz jezero, a na morskoj obali smešten je restoran i noćni klub Karavomylos. U svakom slučaju prijatno mesto za kraći ili duži predah.

Sveti Gerasim je zaštitnik ostrva. Svake godine 16.avgusta iznose se njegove mošti i pronose se mestom. Kažu da drvo koje je on zasadio tada spušta grane, a voda iz Gerasimovog bunara previre.

U selu Markopoulo se nalazi mala crkva, za koju je vezana jedna priča. Nekada davno, na tom mestu postojao je ženski manastir. Kaluđerice, kada su videle pirate da dolaze morem, u strahu, počele su da se mole bogu da ih spase od nadolazeće nesreće. Bog im je uslišio molbu. Kad su pirati stigli do manastira, u manastiru su ih sačekale zmije. Od tada se zmije - kaluđerice pojavljuju svake godine u avgustu, nekoliko dana pred Preobraženje, ulaze u crkvu, a posle službe izlaze i nestaju. Kažu da se ne pojavljuju u godini pred neku katastrofu. Tako se nisu pojavile pred okupaciju ostrva u Drugom svetskom ratu i veliki zemljotres iz 1953.godine.

Crkva Svetog GerasimosaNajstarija maslina
Zvonik crkve Svetog Gerasimosa i hrast u njegovoj okolini

U mestu Agios Gorgias naićićete na najstariju maslinu na ostrvu. Tu će vam ispričatiti mit o nastanku masline: Nekada davno živeo je jedan srećan, ali siromašan par. Nisu imali dece, imali su samo jedno drugo. Zevsu su bili simpatični i on se ponudio da im ispuni neku želju, kako bi im olakšao život. Medjutim, muž je odgovarao da nije potrebno jer oni imaju sve. Kasnije, u starosti, muž je pozvao Zevsa i pitao ga da li bi mu sad ispunio jednu želju. Zevs se složio. Starac mu je rekao da njegova draga umire i da bi želeo da i on umre sa njom. Zevs mu je ispunio želju. Sutradan su ih našli zagrljene i u smrti. A Zevs, da bi se sećao tog para, učinio je da maslina uvek bude isprepletana.

Sa aspekta smeštajnih kapaciteta raskošni hoteli i apartmani, pa napuštena urušena sela i ispod njih novoizgrađena, daju kontrast modernog i tradicionalnog. Cene se kreće u dinamičnom rasponu, pa budite iskusno obazrivi. Ko umije njemu dvije, galsilo je, a i dalje je na snazi.

O Kefaloniji u Grčkoj može se pričati naširoko i nadugačko, i ona spada u onu kategoriju pojamova koji se ne mogu opisati, a samo doživeti. Letovanje na Kafaloniji pamti se kao mešavina pravoslavlja i mitova, planina i plaža.

Želimo vam ugodno letovanje sa lepim vremenom u Kefaloniji, a sigurno je da kristalna jonski plava voda, gotoljubivost meštana, mirisi bora i čempresa, grčka muzika koja vas prati ulicom i ukusna vina, učiniće vaš boravak na ovom ostrvu nezaboravnim.

 

Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2023, All Rights Reserved.