TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Bugarska 10 dana


Ostale države
za vaše
novo letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2014

Turska 2014


Vi ste ovde: TT Group naslovna >> Letovanja >> Bugarska letovanje >>Bugarska letovanje 2016Ukoliko se odlučite da u 2016-oj godini posetite ili letujete u Bugarskoj, ovde smo na jednom mestu izdvojili i sistematizovali sve neophodne informacije za prijatan boravak u ovaj susednoj zemlji.

Republika Bugarska je država sa 8 miliona stanovnika u Jugoistočnoj Evropi.

Stanovništvo čine u najvećem Bugari, oko 84%. Prema veroispovesti, glavnina stanovništva pripada Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Glavni i najveći grad Bugarske je Sofija, koja broji oko 1,3 miliona stanovnika. Bugarska pripada NATO paktu i Evropskoj uniji, ali ne i Euro zoni.

Činjenica jeste da sa aspekta letovanja Bugarska rivijera je i dalje najjeftinija u regionu. Ali u poslednje vreme ta razlika u ceni drastično opada. Dominantne destinacije su Varna i Zlatni Pjasci na severu, Burgas, Pomorie, Sozopol i Nesebar na centralnom delu obale, pa do krajnjeg Ahtopola na jugu. Mesta poput Svetog Vlasa i Elena su okosnice elitnog turizma. Medicinski turizam je takođe u usponu. Sa aspeketa banjskog turizma, ali i kongresnog na raspolaganju je čitav dijapazon usluga. Bugarski etno centri poput Melnika su primer kako može da se razvija i ova grana turizma.

Video klip o turističkim znamenitostima ove Balkanske države:


Reportaže i putopise koje izdvajamo:

Sofija znamenitisti - ako putujete u Sofiju ovo je detaljan turistički vodič za vas
Letovanje u Sozopolu
Sozopol - Istorijski gradić koji osim gostoljubivoti nudi i puno kulturnih sadržaja
Bugarska Pomorie
Pomorie - Jedno od najlepših letovališta u Bugarskoj
Zlatni Pjasci
Zlatni pjasci u Bugarskoj - video reportaža
Nesebar i Sunčev breg
Nesebar i Sunčev Breg - Turistički gradić na Crnom moru idelan za letnju romansu
Belogradčik
Belogradčik - Od drevnih pećina, preko stena do tvrđave
   


Ostale turističke informacije o Bugarskoj

Novac: Nacionalna valuta je Lev (1 Euro vredi oko 2 Leva). U prodavnicama nije moguće plaćanje evrima, al menjačnice su dobro raspoređene. Savetujemo vam oprez i obavezno pre promene pitajte koliki je kurs Leva, jer postoji puno trikova. Bugarsko srpski rečnik možete pogledati na linku.

Turizam: Na turističkoj mapi Bugarska je prepoznatljiva kao turistička država. Zbog povoljnih cena može se smatrati pristupačnim letovalištem. Okosnicu bugarskog turizma ne čini samo Crno more, već i zimski planinski centri. Kad je reč o zimovanjima, ili odlasku na planinu tj. skijanju planinski centri poput Banskog, Borovca, Pamporaova su dominiantni u ovom delu Evrope. Seoski turizam je takođe u usponu.

Geografija: Bugarska se nalazi na važnom prometnom pravcu koji dolinom reke Marice povezuje srednju Evropu sa Malom Azijom i Bliskim istokom. Prometno značenje ima i granična reka Dunav kojom se izvoze poljoprivredne sirovine, a važna je i za dobijanje energije. Reljefno je Bugarska raznolik prostor. Okosnicu čini Marica sa svojom dolinom (Trakija). To su obradive površine na kojima, uz maritimne klimatske uticaje sa Egejskog mora, uspevaju različite kulture (duvan, pamuk, povrće, pirinač, vinova loza, žitarice).

Južnije su stari Rodopi, bogati ugljem i obojenim metalima,a severno od Marice nalazi se Stara planina ili Balkan.

Na TURISTIČKOM FORUMU O BUGARSKOJ , postoje stručnjaci iz Bugarske, specijalizovani za više vrsta turizma, pa postavite pitanje i oni će vam odgovoriti. Pored toga, svako dobro ili loše iskustvo je dragoceno, pa bilo bi nam vrlo drago da se uključite u neku od diskusija.

Izdvajamo najzanimljivije forumske teme :

- Sofija - glavni grad Bugarske - informacije - sta videti
- Bansko u Bugarskoj - najbolja destiancija za skijanje
- Jeftini Hoteli u Sofiji
- Sozopol u Bugarskoj | Sozopol in Bulgaria
- Sunčev breg ili Sunny beach u Bugarskoj
- Najjeftinije letovanje u Bugarskoj

Korisni servisi: Turistička karta Bugarske u visokoj rezoluciji i detaljna online mapa Bugarske.

A za pažljvo planiranje putovanja vremenska prognoza Sofija 10 dana , vremenska prognoza za Varnu i Zlatne pjaske za 10 dana , vremenska prognoza Burgasa, Sozopola i Nesebra .

 

O Bugarskoj iz opšte kulture

Bugarska je na Balkanu imala snažne srednjovekovne države. Prvo bugarsko carstvo sa prestonicama u Pliski, Preslavu i Ohridu (VII-XI vek) i Drugo bugarsko carstvo sa prestonicom Veliko Trnovo u XII-XIV veku. U vreme Drugog carstva, bugarski vladari bili su u rođačkim vezama i sa srpskim dvorom.

Sveti Sava je umro i sahranjen u Trnovu, prestonici bugarske države, u priprati crkve Četrdeset mučenika. Posle pada bugarske srednjoevekovna države pod Tursku vlast, dolazi do prebega bugarskih učenih duhovnika u srpsku Despotovinu. Primer je Konstantin Filozof. U Sofiji, u crkvi Svete Nedelje i danas se čuvaju mošti Kralja Milutina.

Zato su posebno interesanta City Break putovanja u Bugarsku. Razmislite o odlasku na neki koncert u Sofiju ili o upoznavanju istorije u gradovima kao što je Veliko Trnovo, Plovdiv i td. Poklonički turizam je sve više u usponu, a spomenućemo Rilski manastar. Fantastične stene u Belogradčiku sa pećinom Magurom su destinacija koja svakako mami turiste iz celog sveta.

Želimo da ostanete sa nama, pa pratite naš blog, forum ili oficijelni Twitter nalog i biće mnogo svežih informacija sa aktuelnih proputovanja kroz Bugarsku. Na ovom linku pratite sve što je trenutno aktuelno u ovoj nama susednoj državi. Biće puno novih priča o ekoturizmu, tj. etno turizmu bugarskog sela, zatim čekaju vas reportaže sa manje poznatih letovališta poput Kitena, Ahtopola, Černomoreca i tako dalje.


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.