Mapa Bugarske

Uživajte u lepotama Bugarske sa našom kartom!

Na mapi Evrope Bugarska je prepoznatljiva kao turistička država. Okosnicu bugarskog turizma ne čini samo Crno more, već i zimski planinski centri Borovec i Bansko. Seoski turizam je takođe u usponu.

SofijaGlavni i najveći grad Bugarske je Sofija, a ukupan broj stanovnika cele države je oko 7, 5 miliona. Pripada NATO paktu i Evropskoj unije, ali ne i Euro zoni. Valuta je Lev (1 Euro vredi oko 2 Leva).

Sa geografskog stanovišta Bugarska se nalazi na važnom prometnom pravcu koji dolinom reke Marice povezuje srednju Evropu sa Malom Azijom i Bliskim istokom. Prometno značenje ima i granična reka Dunav kojom se izvoze poljoprivredne sirovine, a važna je i za dobijanje energije. Reljefno je Bugarska raznolik prostor. Okosnicu čini Marica sa svojom dolinom (Trakija). To su obradive površine na kojima, uz maritimne klimatske uticaje sa Egejskog mora, uspevaju različite kulture (duvan, pamuk, povrće, pirinač, vinova loza, žitarice). Veoma korisna aplikacija ako putujete u ovu zemlju je vremenska prognoza Bugarske.

Južnije su stari Rodopi, bogati ugljem i obojenim metalima.

Severno od Marice nalazi se Stara planina ili Balkan koja je, suprotno nazivu, mladog, tercijarnog postanka. U brojnim zaštićenim kotlinama poznata je proizvodnja ruža i ružinog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Između Balkana i Dunava zaravnjena je Bugarska ploča.

Turska i Grčka u poslednje vreme bivaju sve skuplje destinacije u odnosu na izbor Bugarske za vaše sledeće letovanje. Naravno, ako se odlučite za neki od zimskih centara (Bansko, Borovec) ili etno turizma (Melnik), poklonički (Veliko Trnovo) ili banjski eko turizam onda vam dobra karta svakako može pomoći. Na forumskim diskusijama o Bugarskoj imate puno turističkih priča, kao i JPG mapu Bugarske u visokoj rezoluciji, pa izaberite šta vam najviše odgovara.

Izaberite vrstu mape: geografsku, satelitsku ili u 3D tehnologiji, a zumirajte i koristite navigaciju u zavisnosti od pozicije i jasnoće detalja koji su Vam potrebni.

Zahvalnost za korišćenje ove mape dugujemo Google korporaciji.

Mape ::>> Mapa Bugarske