Balkan Hrana i vino

Vinska tura kroz Severnu Makedoniju: Šta obići i koja vina probati

Oslanjajući se pre svega na svoju istoriju i prirodne lepote, Severna Makedonija je jedna od najuzbudljivijih turističkih destinacija na Balkanu. Kulturno-istorijski spomenici, bogata tradicija, grandiozne planine i prelepa jezera samo su neki od razloga zbog kojih turisti uvek rado dođu u ovu zemlju. Međutim, Makedonija je nadaleko poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi, a posebno po vinima.  

Zbog blagih klimatskih uslova, oko 300 sunčanih dana u godini i rodnog zemljišta kao stvorenog za uzgoj vinove loze, ima idealne uslove za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Zato ne čudi što vinarije u Severnoj Makedoniji prave neka od najboljih vina na Balkanu i šire. Svima su nam poznata vina iz okoline Bordoa ili sa Sicilije i Sardinije, ali danas i makedonska vina postaju sve cenjenija među renomiranim enolozima Evrope.

Treba istaći da se u Severnoj Makedoniji jasno izdvajaju tri vinska regiona: Pelagonija – Polog, Povardarje i Pičnja – Osogovo. U ovom tekstu krenućemo od zapada prema istoku kako bismo napravili malu vinsko-turističku šetnju kroz Severnu Makedoniju.

Vinska regija Pelagonija – Polog

Ova regija na zapadu zemlje donosi oko 10% ukupne količine vina i druga je po proizvodnji u Severnoj Makedoniji. Pelagonija – Polog obuhvata šest vinskih okruga i to: Prilepski, Bitoljski, Prespanski, Ohridski, Kičevski i Tetovski. Na ovom području se od crnih sorti grožđa najčešće gaje Vranac, Merlo i Game. Od belih tu su Rizling, Šardone, Sovinjon blan, Žilavka i naša Smederevka. 

Najveći broj vinarija koncentrisan je u južnom delu ove regije. Posebno su poznate vinarije u Ohridu i njegovoj okolini. Jedna od najčuvenijih je Mal Sveti Kliment, smeštena u neposrednoj blizini ulaza u stari grad. Ova vinarija spada u grupu najmanjih i proizvodi svega nekoliko hiljada boca vina godišnje, ali to radi na tradicionalan način. Ako probate njihova vina možete ih bez problema uporediti sa najboljim vrstama koje ste do sada konzumirali. Posetite ovu vinariju/hotel i probajte vino Amfora, rose kojim se oni posebno ponose i čiju tajnu pripremanja ljubomorno čuvaju.

Ako želite da otputujete na Ohrid iz Niša, Beograda, Novog Sada ili nekog drugog grada u Srbiji, to možete lako učiniti jer su turističke ture česte. Iskoristite priliku da upoznate ovaj neverovatan grad pun kulturno-istorijskih znamenitosti, koji leži na obalama istoimenog prelepog jezera. 

A kada već dođete u Ohrid, osim vina i odlične hrane, ne propustite da posetite Samuilovu tvrđavu podignutu u 10. veku koja je i danas jako dobro očuvana. Ovo istorijsko zdanje privlači veliki broj turista iz čitavog sveta, baš kao i antičiki teatar koji je takođe odlično očuvan i koji je nekada mogao da primi i do 5.000 ljudi. 

Nemojte zaobići ni crkvu Svetog Jovana Bogoslova, možda i najveći simbol grada, koja se može videti na gotovo svim razgledicama iz Ohrida. Njen položaj na steni koja se uzdiže iznad samog Ohridskog jezera dodatno ulepšava čitav ambijent. 

Nešto malo dalje, na tridesetak kilometara južno od Ohrida, smešten je manastir Svetog Nauma, mesto sa koga se pruža pogled na jezero od koga zastaje dah. Manastirski kompleks koji potiče iz ranog 10. veka izuzetno je posećen i predstavlja svojevrsnu atrakciju za turiste koji u njega dolaze iz svih krajeva sveta. Na samom ulazu u kompleks nalazi se čuveno izvorište Crnog Drima, koji se nakon svega 500 metara od svog izvora uliva u Ohridsko jezero. Sa terase manastira jasno se može videti kako reka protiče “kroz jezero” jer se jasno razdvajaju boja jezerske vode i vode Crnog Drima. Zaista neverovatan fenomen koji će vas zadiviti. 

Na kraju, ne zaboravite da kao suvenir i uspomenu sa putovanja kupite čuvene ohridske bisere.  

Vinska regija Povardarje 

Povardarje je vinski region u centralnom delu Severne Makedonije. To je ujedno najveća i najznačajnija regija koja obuhvata oko 85% proizvodnje vina naših južnih suseda. Samo u ovom regionu je zvanično registrovano 69 od ukupno 84 vinarije, koliko ih ukupno ima u Makedoniji. To je središnji deo zemlje koji se prostire duž pravca sever-jug i obuhvata gradove i okruge oko reke Vardar. 

Najveći deo proizvodnje vina smešten je u Tikveškom okrugu odnosno okolini gradova Kavadarci i Negotino. A ako prolazite ili posećujete ovaj deo Makedonije u septembru mesecu, nemojte propustiti tradicionalni festival pod nazivom “Tikveški grozdober”. 

Najpoznatija i najrasprostranjenija makedonska sorta grožđa, Vranac se tradicionalno uzgaja u ovom kraju. Zato obavezno probajte vino vranac iz ovog kraja. Ukoliko preferirate crvena vina, preporučujemo vam i Kratošiju, a ako ste ljubitelj bele, lakše varijante ovog divnog pića, svideće vam se Belan ili Žilavka. 

U Povardarju se nalazi najpoznatija i najstarija vinarija ne samo u Makedoniji, već i u nekadašnoj Jugoslaviji Tikveš. Osnovana je davne 1885. godine. Ona je najčešće posećeni vinski objekat od strane domaćih i posebno inostranih turista. Čest je slučaj da i kompanije organizuju posete ovoj vinariji za svoje poslovne partnere kada žele da prirede neformalne sastanke. Vino ove vinarije je danas jako raprostranjeno i u našoj zemlji, pa ga možete pronaći u gotovo svim novosadskim, niškim i beogradskim kafanama.  

Ovom regionu takođe pripada i vinarija Stobi koja je smeštena u blizini istoimenog antičkog grada. Pa osim uživanj u vinu, možete posetiti i ovaj izuzetan lokalitet. Tu se nalazi veliki amfiteatar iz 2. veka kao i Teodosijeva palata (poslednji car koji je vladao ujedinjenim rimskim carstvom). Sam grad Stobi je pod tim imenom poznat još od 4. veka pre nove ere i privlači veliku pažnju turista, a posebno ljubitelja arheologije. 

Ne treba zaboraviti da je u ovom kraju svoj vinograd i posed imao i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Uvidevši blagodeti ovog područja, kralj je po savetu vrhunskih francuskih enologa tog vremena izabrao Demir Kapiju da podigne svoj kraljevski vinograd i letnjikovac Vila Marija. Danas je ceo kompleks pod zaštitom države a letnjikovac pod zaštitom UNESCO-a. Svakako jedna od lokacija koju bi trebali da posetite ako se odlučite za vinsku turu po Severnoj Makedoniji. 

Istočna regija Pčinja – Osogovo

Najmanji po proizvodnji ali sa velikim asortimanom jako kvalitetnih vina je istočni region Pčinja – Osogovo. Procena je da se ovde napravi oko 5% ukupne količine vina Severne Makedonije. Ova vinska oblast obuhvata okrug Kumanovo, Kratovo i Pijanec. Pretežno se gaje sorte crnog grožđa kao što su Kaberne Sovinjon, Game i naravno Vranac.

Jedna od najpoznatijih vinarija ovog regiona je Chateau Kamnik, nazvana po istoimenom mestu. Relativno je mlada, osnovana 2004. godine sa prvom berbom četiri godine kasnije. Ipak, to je nije smetalo da se već 2010. godine njena vina nađu među 1000 najboljih u vinskom vodiču Unije enologa Francuske. Obavezno probajte njihov vranac, jer je jedinstvenog ukusa! 

Ako već dođete do Kamnika, ne propustite priliku da obiđete i glavni grad Severne Makedonije, Skoplje. Krenite od obilaska novoizgrađenog centra Skoplja. U sklopu projekta “Skoplje 2014” koji i danas izaziva različita, oprečna mišljenja, vredi videti kapiju Makedonija koja podseća na Trijumfalnu u Parizu, zatim “Most umetnosti”, pa “Most civilizacije“. 

Naravno, za sve naše turiste nezaobilazna je i zadužbina Nemanjića crkva Svetog Spasa i Dušanov ili Kameni most za koji se veruje da ga je obnovio car Dušan povodom svog krunisanja koje je obavljeno upravo u Skoplju, 1346. godine. Takođe ne bi trebali da “preskočite” ni staru čaršiju. Spomnenici i statue znamenitih ličnosti su brojni tako da ćete imati priliku da napravite puno interesantnih fotografija. Od starijih istorijskih znamenitosti makedonske prestonice tu je svakako i Skopsko kale (tvrđava).

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da vaša sledeća turistička destinacija odnosno ruta bude vinska. Severna Makedonija zaista ima šta da vam ponudi kada su u pitanju vina, ali i kulturno-istorijske znamenitosti i prirodne lepote. Ne propustite da uživate u zemlji u kojoj sunce večno sja!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: