Balkan Turizam Srbije

Kratak vodič kroz Niš – korisne informacije o gradu na Nišavi

Niš je jedan od najstarijih gradova u Srbiji sa vekovnom tradicijom važnog trgovačkog i kulturnog središta Balkana. Blizina glavnih saobraćajnica i puteva koji povezuju istok i zapad čine ga gradom u koji često dolaze turisti, ali i oni koji planiraju život u njemu.

Danas, posle mnogo vekova od njegovog osnivanja, to je jedan moderan i uređen grad koji ima šta da ponudi kako svojim stanovnicima, tako i gostima koji dolaze u njega iz turističkih ili poslovnih razloga. Bilo da želite samo da posetite Niš i obiđete njegove znamenitosti, ili da razmišljate o tome da se preselite i živite u njemu, informacije koje dajemo u nastavku teksta mogu vam biti od koristi. Pročitajte!

Niški aerodorom Konstantin Veliki

Konstantin Veliki, drugi po veličini aerodrom u Srbiji, tokom 2022. godine je pružio uslugu za skoro 390.000 putnika i sa njega je realizovano blizu 2.000 letova. Ako želite putovati avionom iz Niša, na rasplaganju su vam linije tri avio-kompanije: dva low cost avio prevoznika – Wizzair i Ryanair, kao i naša AirSerbia. Postoji ukupno 16 avio linija, 13 redovnih i 3 sezonske. Pa tako iz Niša možete leteti do Bazela, Beča, Dortmunda, Frankfurta, Malmea, ali i Beograda, Stokholma, Istanbula, Ljubljane, Kelna, Memingema i Malmea. Sezonske, letnje linije se odnose na morske destinacije Atinu, Krf i Tivat. 

Niški aerodrom udaljen je svega 4 kilometra od centra grada. Ima obezbeđen parking sa video nadzorom, koji se plaća ako ostavljate vozilo na njemu duže od 15 minuta. A ukoliko slećete u Niš i ako Vam treba prevoz do grada ili do neke okolne destinacije, na raspolaganju vam je nekoliko opcija. Možete koristiti redovne gradske autobuske linije 34A, 34B ili 3 (koja staje nešto dalje). Na raspolaganju su vam i taksi vozila i ova usluga vas od aerodroma do centra neće koštati više od 500 dinara. 

Međutim, ukoliko planirate da pređete neke veće relacije, odlična opcija je rent a car sa niškog aerodroma Konstantin Veliki. Nekoliko agencija iznajmljuje automobile na aerodromu, a mi vam predlažemo da pogledate ponudu na ovom sajtu.

Očekuje vas veliki izbor automobila, od manjih modela za gradsku vožnju, pa do luksuznih limuzina pogodnih za duže rute i veću kilometražu. Za koji god model da se odlučite, naš savet je da auto rezervišete unapred, i obezbedite da vas vozilo sačeka na izlazu iz zgrade aerodroma u dogovoreno vreme. 

Hoteli u Nišu

Kada je reč o hotelima u Nišu, nesumnjivo je najpoznatiji hotel Ambasador, simbol grada. Nalazi se na centralnom gradskom trgu Kralja Milana, kategorizovan je sa 5 zvezdica i predstavlja jednu od najviših zgrada u Nišu. Raspolaže sa oko 70 modernih soba i 2 predsednička apartmana. Poseduje spa i fitnes centar, konferencijsku salu, Vip bar i druge sadržaje koji boravak u hotelu mogu učiniti prijatnim.

Odmah preko puta Ambasadora nalazi se i relativno nov hotel New City. Ima 76 hotelskih soba i apartmana kategorisanih u nekoliko grupa. Domaćin je brojnih naučnih i poslovnih skupova jer poseduje tri moderno opremljene konferencijske sale. U prizemlju hotela nalazi se velika banket sala. 

Još jedan popularan gradski hotel je “Niški Cvet”, koji se nalazi na samom keju i nudi divan pogled na Nišavu i Nišku tvrđavu. U Nišu možete odsesti i u drugim, manje poznatim hotelima kao što su Garni Panorama Lux, Rile Men iiliSole.

Prevoz u Nišu

Svima koji dođu u Niš na raspolaganju dobro organizovan sistem javnog prevoza. Gradske autobuske linije (14 redovnih i 2 kružne) povezuju različite delove grada tako da ćete lako stići na bilo koju lokaciju. Obe kružne linije dolaze do aerodroma (34A i 34B) ali nijedna od njih ne prolazi kroz sam centar grada.   

Takođe, postoji i veliki broj taksi službi, ali morate računati na to da ćete u saobraćajnim špicevima morati da sačekate vaše vozilo i duže od desetak minuta. 

Ukoliko ne želite da čekate već da uživate u svakom trenutku provedenom u gradu na Nišavi, mi vam predlažemo da razmislite o rentiranju vozila. Postoji puno rent a car agencija koje iznajmljuju automobile u Nišu, ali ukoliko je ovo opcija za vas, imajte na umu da je u letnjim mesecima veća gužva pa se može dogoditi da model automobila koji biste voleli da iznajmite nije dostupan. Zato rezervišite željeno vozilo unapred. 

Univerzitet u Nišu

Niš je uz Beograd i Novi Sad najveći univerzitetski centar u zemlji. Od osnivanja Univerziteta u Nišu diplomu ove visokoškolske institucije steklo je preko 80.000 studenata. Danas na svim niškim fakultetima nastavu pohađa oko 25.000 studenata. 

Niški univerzitet u svom sastavu ima 14 fakulteta iz različitih oblasti nauke. Neki od njih su sa sedištem u drugim gradovima, kao što je Pedagoški fakultet u Vranju, tehnološki u Leskovcu ili Poljoprivredni fakultet u Kruševcu. 

Najstariji među fakultetima su osnovani 1960 godine, i to su bili Pravno-ekonomski, Medicinski i Tehnički. Danas je u Nišu moguće studirati ekonomiju, pravo, elektrotehniku, medicinu, građevinu, mašinstvo, građevinu i veliki broj drugih nauka. Osim toga, studentima su na raspolaganju i tri doma čiji je ukupni kapacitet nešto malo manje od 1000 mesta. 

Zdravstvene ustanove i dežurne apoteke

Državne zdravstvene ustanove u Nišu su deo republičke mreže. Imaju tradiciju dugu više od 150 godina. Prva je osnovana Vojna bolnica, pa zatim Okružna, Dom zdravlja, da bi 1990. godine Niš dobio i svoj Klinički centar. Od 2017. godine radi i Novi klinički centar, sa najsavremenijim medicinskim aparatima. 

Danas Niš poseduje 13 državnih zdravstvenih ustanova uključujući Klinički centar, Dom zdravlja, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, ZZZ radnika, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Zavod za transfuziju krvi Niš, kao i druge zavode i institute koji se bave zdravljem ljudi Niša i juga Srbije. 

Osim toga, u Nišu radi na desetine privatnih klinika koje pružaju najraličitije medicinske usluge, od analiza krvi do specijalističkih pregleda, dijagnostike i hirurških intervencija. 

Treba istaći i da postoji velika mreža državnih apoteka podeljenih po opštinama. Apoteka Ćele kula koja se nalazi u samom centru grada, Sinđelićev Trg 24, odmah pored Narodnog pozorišta, je dežurna i radi 24/7. 

Turistička ponuda

Kada je reč o turizmu, Niš je grad koji se poslednjih godina jako puno razvio. Burna istorija ovog grada ostavila je brojne znamenitosti koje danas turisti, kako domaći tako i strani, rado posećuju.

Jedna od najvećih znamenitosti koja se nalazi i na amblemu brojnih sportskih kolektiva u gradu je Niška tvrđava. Građena još u vreme Rimljana svoj današnji izgled dobila je u doba osmanlija, na početku 18. veka. Predstavlja jednu od najbolje očuvanih tvrđava na celom Balkanu. Ulaz u tvrđavu je slobodan za sve turiste.

Još jedna od najčešće posećenih znamenitost Niša je Ćele kula. Jedinstveno svedočanstvo svireposti u istoriji čovečanstva koje godišnje obiđe preko 30.000 posetilaca. Ovaj jezivi spomenik sazidan je od lobanja srpskih junaka koji su na Čegru, brdu iznad Niša izgubili svoje živote, boreći se protiv Turaka. Muzej je otvoren svakim radnim danom od 9 do 19 časova, osim ponedeljkom, dok je vikendom radno vreme do 15 časova. Cena ulaznice za odrasle osobe je 300 dinara a za đake, studente i penzionere 250.

Treća značajna istorijska zaostavština na teritoriji Niša je arheološki park Medijana. Danas se na ovom mestu mogu videti ostaci raskošne vile za koju se pretpostavlja da je bila rezidencija cara Konstantina Velikog, rimskog vladara koji je rođen u Naisusu, današnjem Nišu. Građena je krajem III i početkom IV veka. U sklopu kompleksa se mogu videti i ostaci dve ranohrišćanske crkve, vojnička baraka i vodotornjevi iz rimskog doba. Ponedeljkom je lokalitet zatvoren za javnost, a ostalim radnim danima ga možete posetiti od 9 do 16 časova, vikendom do 15.

Osim ovih znamenitosti u Nišu možete posetiti i Memorijalni park Bubanj, spomenik na Čegru, koncentracioni logor iz II Svetskog rata “Crveni krst”, Narodni muzej i brojna druga mesta. 

Najzad, predlažemo vam da posetite i niške crkve, nekoliko ih je u gradu, a u okolini se nalaze i neke koje potiču još iz srednjeg veka. 

Kulturni događaji i festivali

Dva najpoznatija kulturna događaja u Nišu su filmski i jazz festival. Filmski susreti, najstarija kulturna manifestacija ove vrste u Nišu održava se od 1966. godine. Mesto održavanja je letnja pozornica u Niškoj tvrđavi a datum poslednja dekada avgusta meseca. Tada grad postaje filmska prestonica Srbije.

Drugi važan kulturni događaj koji se održava u gradu na Nišavi je Nisville Jazz Festival. Internacionalnog je karaktera i najposećeniji je džez događaj u jugoistočnoj Evropi. Relativno je mlad – prvi put je održan 1995. godine. Svake godine okuplja najeminentnije Jazz muzičare iz celog sveta i pruža publici priliku da odsluša speklakularne nastupe i uživa u muzici i jedinstvenoj atmosferi. Nisville Jazz Festival 2023. održaće se od 04. do 12. avgusta s tim da je glavni program rezervisan za poslednja tri dana festivala.  

Od muzičkih dešavanja tu je još Nisomnia, koji je poslednjih godina iz Tvrđave premešten u dvorište Banovine. Ranije se održavao u avgustu mesecu, a ove godine je organizovan sredinom meseca juna.

Takođe treba napomenuti da se u okolini Niša, tačnije u Sićevu svake godine već više od jednog veka održava likovna kolonija. Najstarija manifestacija u Srbiji i na Balkanu te vrste. Prva je održana davne 1905. godine na inicijativu Nadežde Petrović jedne od najpoznatijih naših slikarki. Od 1991. kolonija je međunarodnog karaktera i zahvaljujući njoj sakupljen je bogat likovni fond koji broji oko 800 dela. Ove godine Sićevačka likovna kolonija održaće se od 1. do 10. septembra.

Kafane i restorani

Niš je poznat po dobrim restoranima, kafanama i nadaleko čuvenom meraku. Jedan od najpoznatijih restorana je Kuća Stambolijskih. Objekat u kome se restoran nalazi je zadržao autentičan spoljašnji izgled zgrada starog Niša i proglašen je spomenikom kulture grada Niša. Nalazi se u strogom centru grada, odmah do pešačke zone. Inače jedan je od retkih restorana u Srbiji koji može da se podiči oznakom najvišeg kvaliteta “5 zvezdica”.

Još jedan restoran/kafana u kojoj možete osetiti duh starog Niša je Biser, ugostiteljski objekat sa tradicijom dugom više od 40 godina, smešten takođe u samom centru. Ovde možete uživati u živoj starogradskoj muzici, kao i u ukusnim specijalitetima domaće kuhinje.  Ako želite da osetite pravi merak, Biser je mesto koje svakako trebate posetiti.

“Merak kafana i za dušu i za gušu” je slogan još jednog starog ugostiteljaskog objekta u Nišu. U kafani Galija možete uživati u specijalitetima tradicionalne niške kuhinje, ali i ribljim specijalitetima i jelima grčke kuhinje. Kafana se nalazi u centru svega par koraka od spomenika čuvenom piscu Stevanu Sremcu i Klači, liku iz njegovog dela Ivkova slava.

Odmah u ulici iza, u poznatom “Kazandžijskom sokačetu” nalazi se i čuvena kafana “Kod Rajka”. Ugostiteljski objekat gde možete probati jedan od najboljih roštilja u gradu ali i razne druge gurmanluke. 

Naravno, mi smo opisali samo neke objekte, a kako su kafane jedan od simbola grada na Nišavi, ima ih gotovo na svakom uglu. Neke od poznatijih su: Meze, Nišlijska Mehana, Amfora, Mali podrum, Tri fenjera, Beli bagrem, Skadarlija i mnoge druge.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: