Hrana i vino

„Stambolijski“ – restoran u Nišu koji morate posetiti!

Restoran Stambolijski

Svaki grad bi trebalo da ima, uz mnoštvo restorana i kafića, običnih prosečnih današnjih kafana i onih koje su zadržale duh prošlosti, i po koji ugostiteljski objekat u kojem se oseća stil, elegancija luksuz, urednost i čistoća.

Koji nudi kvalitetnu hranu od isto tako kvalitetnih namirnica (poznatog porekla) i pruža sveukupno vrhunsku uslugu gostu. I za koji možete biti sigurni da se nećete postideti, svratite li sa svojim gostima i samo na kafu i kolač, na ručak, večeru ili pak ako to mesto izaberete za organizovanje proslave, poslovnog sastanka i banketa.

Upravo takav restoran, koji se uz gornji opis uklapa od prve do poslednje tačke, jeste Restoran „Stambolijski“ u Nišu, koji se nalazi u jednoj od niških istorijskih građevina, poznatijoj kao Kuća Stambolijskih, inače proglašenoj za spomenik kulture. U najstrožem je centru grada, tik uz pešačku zonu i nadomak svih važnih gradskih objekata i institucija. Ambijent bez premca!

Jedini restoran u Nišu sa 5 zvezdica

Jedini je ugostiteljski objekat u Nišu koji se može pohvaliti sa pet zvezdica (dobijenih posle dve godine postojanja – osnovan je inače 2016. godine) i drugi je u Srbiji (samo što beogradski „Franš“ postoji 38 godina,  a to možda i na najupečatljiviji način potvrđuje o kakvom je uspehu niškog restorana reč).

Topla atmosfera za predsednike i ostale vladare, ali i da deda dovede unuku, roditelji decu, brat sestru.

Na samom početku rada postavili smo cilj da“Stambolijski“  bude restoran koji uz vrhunski kvalitet hrane spremljene na isto tako kvalitetan način, pruža svojim gostima kvalitet i luksuz i kada su ostali aspekti ponude u pitanju – naglašava Filip Zdravković, direktor ovog restorana.

Naši gosti mogu biti sigurni u to da za pripremanje hrane koristimo namirnice s poznatim poreklom, od kojih se neke dopremaju isključivo za ovaj restoran, recimo sveža riba vrhunskog kvaliteta, da sireve i pirotski kačkavalj nabavljamo sa Stare planine, biftek nam stiže i pripremamo isključivo svež, a odležava u hladno ceđenom maslinovom ulju koje nam se doprema iz Grčke, njeguški i zlatiborski pršut koji se ovde služe su autohtone namirnice. Mleveno meso pravimo sami, isključivo od junećeg mesa, bez ikakvih aditiva i pojačavača ukusa, koje i inače ne koristimo,  ne kupujemo jagnje koje je teže od 17 kilograma, jer onda nema onaj specifičan ukus istinske jagnjetine, što naši gosti koji znaju šta je šta prepoznaju i traže. Sve namirnice su, naravno, kontrolisane, a do puštanja u rad restorana stručni konsultant nam je bio poznati kuvar Saša Mišić.

Zdravković objašnjava da je vrhunskom ugođaju za goste posvećeno i samo opremanje restorana, pri čemu se zaista vodilo računa o svakom detalju pa tako gost, dok uživa u specijalitetima restorana, sedi na luksuznoj stolici, ispred njega se nalaze čaše od kristala i escajg prve klase, vinsku kartu radio je somalijer, a ovde se nude i vrhunske unikatne rakije koje se ne mogu naći u drugim restoranima. Hrana se sprema na takozvani SUVID način kuvanja, što podrazumeva da namirnice tokom procesa termičke obrade ne gube svoja svojstva.

Zavirili smo malo i u one delove restorana u koje gosti retko, odnosno nikada ne zalaze i iz prve ruke možemo posvedočiti u to da su uniforme, kako kuvara, tako  i poslastičara savršeno čiste, što se može reći i za samu kuhinju, od radnih stolova do podova. O konobarima da i ne govorimo: uvek na usluzi, obavešteni i voljni da potanko objasne sve detalje o hrani za koje se gosti interesuju,  naravno besprekorno uredni.

Enterijer Stambolijskog

Mada je Restoran „Stambolijski“ po svim važećim kriterijuma, od pomenutih pet zvezdica i načina spremanja hrane, do svih ostalih njegovih karakteristika sinonim za luksuz, pogrešno je i pomisliti na to da je on pristupačan isključivo gostima sa dubljim džepom – ističe Zdravković

Pogrešno je omisliti na to da je Restoran Stambolijski pristupačan isključivo gostima sa dubljim džepom

Dolaze ovde, naravno, takvi gosti i ne samo što se vraćaju, bilo da je reč o  našim sugrađanima, o onima iz drugih srpskih gradova i iz inostranstva, već ne samo što mnogi naručuju hranu koju ponesu svojima, već imamo i primere da se kasnije sete ukusa ovdašnje hrane pa zamole da im se, tamo negde gde inače žive, pošalju namirnice i uz njih i recept, kako bi im njihovi kuvari spremili istovetno jelo.

Nedavno smo tako poslali svih 20 kg bifteka koje smo imali tog dana, za jednog izuzetnog gosta koji je najpre dolazio ovde sa pratnjom pa onda sam i na kraju poželeo da ono što je ovde jeo bude posluženo i u njegovoj rezidenciji. Ali isto tako, od samog trenutka kada smo počeli da koncipiramo sam restoran i sistem našeg rada, imperativ nam je bio da se u njemu stvori ta topla porodična atmosfera u kojoj će se svaki gost osećati ležerno i prijatno.

Meni je, zato, tako koncipiran da bude pristupačan i gostima koji tragaju za luksuzom, ali i onima slabije kupovne moći koji vole da pojedu ukusno, kvalitetno i lepo, ali nemaju para za skupa vina i rakije, za biftek, jagnjetinu i svežu ribu dopremljenu direktno iz dalekih mora.

Švedski sto

Iznajmljivanje luksuznog prostora za poslovne sastanke u Nišu

Restoran raspolaže kapacitetom od blizu 120 mesta. Koncipiran je tako da se u njegovom prizemlju nalazi sala za do 30 gostiju, gde mogu da se održavaju poslovni skupovi manjeg broja ljudi (za sada prednjače farmaceuti i bankari), a njima posle sastanka mogu biti posluženi i ručak ili večera, ili pak  svečanosti sa manjim brojem gostiju.

Na spratu je restoran sa osamdesetak mesta, pogodan za veće poslovne skupove i manja porodična veselja. Uskoro će „Stambolijski“ ponuditi i mogućnosti za druženja i zabave zatvorenog tipa.

Posebna priča je dvorište Restorana „Stambolijski“.

Osim prijatnog mesta za popodnevno ispijanje kafice (možda i uz predivne kolače) i druženje sa prijateljima i porodicom, ovaj restoran pruža i mogućnost roditeljima da na miru ručaju i druže se da prijateljima, dok se njihovi zadovoljni mališani bezbedno igraju u ograđenom i specijalno za njih opremljenom delu dvorišta.

Kolači i specifična jela

I još jedna u nizu specifičnosti Restorana „Stambolijski“: kolači. Odnosno, uvek sveži kolači.

Pripremaju se svakodnevno u posebnom kuhinjskom delu koji je prava mala poslastičara. I uistinu su uvek taze. Reč je o jedinstvenoj ponudi kolača u Nišu, pri čemu nisu zaboravljeni ni vegani.

„Stambolijski“ na meniju ima i takozvanu dnevnu ponudu jela – tokom sedam dana ovde se smenjuju specijaliteti koje gosti najviše vole. Tog dana kada smo razgovarali sa direktorom Zdravkovićem na meniju je bila Karađorđeva šnicla.

Na jelo pod nazivom tandur nećete naići drugde. Moglo bi se opisati kao ragu s piletinom, ali budući da je reč o jednom od starih i zaboravljenih jela srpske kuhinje, njegov šmek možete upoznati jedino vlastitim nepcem. Probirljivi ovde mogu probati, uz pomenuti biftek koji se sprema pred gostom, i crni rižoto. I one sveže ribe iz dalekih mora, koje već pomenusmo: tuna, orada, brancin, losos, gambori… A tek pljeskavica sa duvan čvarcima, kravljim sirom i prazilukom!

I još nešto

Od kako je proradio niški civilni aerodrom, a za njim počeli da se nižu letovi, pre svega loukost kompanija, u gradu je sve više turista. Onih koji su došli u nameri da vide nešto novo, da upoznaju novu sredinu i nove ljude pa i – novu kuhinju.

A dovoljno je reći samo Niš pa da svima onima koji su bilo kada imali kontakt sa niškim specijalitetima (ili im je pak neko pričao o njima), proradi aparat za varenje.

Porcije su ovde, reklo bi se – taman. I domaćem gostu, naviklom na obilne ovale i tanjire, ali i stranom koji, iako navikao na manje, ne uspeva da se zaustavi dok ne isprazni tanjir. Jedino po čemu se razlikujemo, to je činjenica da stranac ima svoju porciju i nema nameru da je ni sa kim deli, a domaći gosti najčešće biraju varijantu: sve je na sredini stola pa kome se šta hoće.

I treba li posebno napominjati, bar za restoran ovog tipa, da nema zakidanja na meri, niti pak svesnog smanjenja porcije (sem onih koje spadaju u kategoriju dečjeg menija)?

Za kraj: pogledajte jelovnik i cene Restorana Stambolijski, a za rezervaciju svog stola pozovite +38118300440 ili pišite na mejl adresu info@restoranstambolijski.rs, svakog dana od 12h do 24:00h, a kuhinja do 22.30h.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: