Hrana i vino

Bečke poslastice zbog kojih vredi posetiti Beč

Beč je raskočna prestonica Austrije, bogata istorijom, kulturom, otmenom arhitekturom, prostranim ulicama, zelenilom i parkom. Šta je to što ne smete propustiti u Beču, pored naravno palate Šenbrun i Belvedere, Bečke opere, trga Marije Terezije?

To je trenutak da zastanete, odmorite se i sednete u neku od bečkih poslastičarnica koje će vas počastiti svojim slatkim specijalitetima.

Udobno i prijatno putovanje od slatkog užitka

Beč vredi posetiti iz više razloga. Kako on nudi pregršt zadovoljstava i za telo i duh, treba unapred isplanirati odgovarajući prevoz, šta želite da vidite i okusite.

Zato kad budete angažovali minibus Beograd Beč cena, udobnost i komfor treba da vam budu na prvom mestu tokom putovanja, kako biste stigli odmorni i spremni za obilazak. A onda sledi i pažljiv izbor lokacija i dobra organizacija vremena jer ne možete u svaki kutak Beča zaviriti.

Obići poslastičarnice u Beču treba da vam bude na istoj listi prioriteta kao i kulturne znamenitosti. To je zato što i ova mesta čuvaju istoriju, a neke od njih imaju veze za carskom porodicom.

Najpoznatije poslastičarnice u Beču

Jedna od najstarijih poslastičarnica u Beču, a ujedno i nekadašnja poslastičarnica carske porodice, Demel je osnovana davne 1786. godine. Od 1857. godine nalazi se u samom srcu Beča, kod palate Hofburg na lokaciji na Kohlmarkt 14. Tu je i danas.

Ovaj poseban mali kafić u rokoko stilu ima dva nivoa. Posetioci mogu baciti pogled na deo kuhinje koji je zagrađen staklom. Bečke dame su nekada ovde uživale u najnovijim poslasticama koje su se služile na dvoru Habsburgovaca. 

Unutar poslastičarnice, nalazi se i prodavnica gde možete kupiti Sacher tortu, prelepo upakovane minijaturne džemove i ručno pravljene čokoladice po visokim cenama. 

Još jedna poznata poslastičarnica koja se nalazi u samom srcu Beča zove se Sacher (po čuvenoj torti o kojoj će malo kasnije biti reč). Nalazi se iza zgrade Opere.  Priča kaže da je recept iz carske poslastičarnice Demel prenet u porodicu Sacher nakon što se član porodice Demel venčao sa članicom porodice Sacher, a oni su ga potom zaštitili kao svoj proizvod. 

O tome se i danas vodi polemika. Postoje dve identične poslastičarnice za pušače i nepušače, svaka sa svojim ulazom, a nalaze se jedna pored druge.

Najpoznatije bečke poslastice

Bečka kuhinja je poznata po svojim ukusnim poslasticama. Recepti se, naravno, nisu zadržali samo u Austriji, već su postali deo mnogih svetskih kuhinja koje su udahnule neki svoj lični pečat na dobro poznate sastojke. 

Saher torta – slatki ponos Beča

Simbol Beča je nesumnjivo Saher torta, čuvena bečka čokoladna torta. Sastoji se od čokoladnog biskvita koji je punjen džemom od kajsija i preliven čokoladnom glazurom. Obično se poslužuje sa šlagom.

Prema legendi, prva Sacher torta je napravljena 1832. godine. Tada je 16-godišnji Franz Sacher, mladi konobar, prvi put pripremio ovu čokoladnu tortu za princa von Metternicha.  

Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom da mora da ispuni visoka očekivanja.

Eduard Saher, sin osnivača, krenuo je stazama svog oca i završio kulinarsku školu. Zahvaljujući njemu, Sahert torta je postala ono što je danas. On je unapredio recept, a prvi put je serviran u pomenutoj poslastičarnici Demel, a kasnije i u Hotelu Saher, koji je otvoren 1876. godine.

Kuglof kolač za doručak?

Kuglof je kolač tipičan za bečku pekarsku tradiciju i bio je omiljen caru Franji Josifu, posebno za doručak.

U hotelu „Grand“, kuglof se priprema prema starom originalnom receptu, obogaćenom cimetom, kao i mramorni kuglof sa dodatkom listića badema. Ova poslastica je popularna među gostima koji je često kupuju da je ponesu sa sobom, a takođe se izvozi u različite zemlje širom sveta.

Zanimljive činjenice o kuglofu je da se u nekim kulturama smatra simbolom sreće i obično se servira na posebnim prilikama poput Božića i Nove godine. Takođe se često poklanja kao poklon prijateljima i porodici.

Ovaj kolač ima i svoj datum – 15. novembra obeležava se Svetski dan kuglofa (World Bundt Cake Day).

Apfelstrudel – štrudla sa jabukama

Apfelstrudel, ili austrijska štrudla sa jabukama, tradicionalni je bečki desert napravljen od tankog sloja lisnatog testa punjenog rezanim jabukama, cimetom, šećerom i orasima. Poslužuje se topao, često posipan šećerom u prahu i poslužen sa šlagom ili vanilom.

Mocart kugle – najpopularniji i najslađi suveniri

U prepoznatljivom crveno-zlatnom omotu mogu se naći Mocart kugle. 

Naravno, ime su dobile po slavnom austrijskom kompozitoru. Iako nisu direktno povezane sa njum, ime je odabrano kako bi se privukla pažnja. Očigledno im je uspelo.

Tradicionalne Mozart kugle sastoje se od marcipana, nugata (mešavina šećera, badema i lešnika), i tamne čokolade. Svi sastojci su pažljivo složeni tako da formiraju kuglicu. Kuglice se zatim prelivaju tankim slojem tamne čokolade.

Austrija je tražila zaštitu oznake porekla za Mocart kugle od Evropske unije kako bi se osiguralo da se originalne kugle proizvode u Austriji i da ne dolazi do imitacija iz drugih zemalja.

Da li su vam krenule zazubice? Sigurni smo da niste ostali imuni na Beč posle ovog teksta. Ovo su samo neke od poslastica, a onu koja vam najviše odgovara najbolje ćete pronaći kad uzeli dokumenta u ruke, malu putnu torbu i budete otišli u odabranu poslastičarnicu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: